elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

AE-Agró demana actuacions urgents per protegir l'espai natural Dunes de la Safor dels macrofestivals de música

AE-Agró demana actuacions urgents per protegir l'espai natural Dunes de la Safor dels macrofestivals de música
    MÉS FOTOS
    AE-Agró demana actuacions urgents per protegir l'espai natural Dunes de la Safor dels macrofestivals de música - (foto 2)
    AE-Agró demana actuacions urgents per protegir l'espai natural Dunes de la Safor dels macrofestivals de música - (foto 3)

    Davant la imminent celebració d'un dels macrofestivals de música projectats "amb dubtosa legalitat a Tavernes de la Valldigna", dimarts 26 de juliol Acció Ecologista-Agró va enviar un escrit a la consellera i a la directora general de Política Territorial i Paisatge. Esta volta per demanar que assumisquen les seues responsabilitats i actuen. Ratificar les denúncies presentades "no ha estat suficient per a aturar les obres del recinte que acull els esdeveniments en qüestió, un dels quals arrancà ahir i l'altre, si ningú pren cartes en l'assumpte, ho farà d'ací a tres setmanes".

    Els nombrosos escrits presentats per Acció Ecologista-Agró i la plataforma Per Una Vall Digna a la Direcció General de Política Territorial i Paisatge denuncien, respecte a la ubicació dels macrofestivals de música a Tavernes de la Valldigna, que és "totalment incompatible, no sols amb la planificació urbana vigent del municipi, sinó també amb la recuperació i restauració del nostre litoral que tant ens estimem".

    Pel que fa a les afeccions ambientals, "al nostre juí resulta evident que la contaminació acústica i la circulació constant de més de 50.000 persones al dia, per una zona tan fràgil i protegida com és la ZEC Dunes de la Safor, tindran efectes negatius per a la seua conservació".

    "Més encara quan a poques hores abans de que hi comence la festa, s'han obert camins que connecten el recinte que acull actualment l'Iboga Summer i les dunes, per facilitar l'accés de milers i milers de persones a la platja. On, com no podria ser d'una altra manera, també es duran a terme activitats".

    "Les pressions van a ser grans i és important tindre present que el impactes derivats no es van a mitigar utilitzant gots de plàstic reutilitzables, com ens volen fer creure els promotors i l’Ajuntament. Lluny d'això, malauradament perjudicaran de manera significativa nombroses espècies de flora i fauna que hi habiten en este ecosistema".

    En particular "ens preocupa la supervivència del corriol camanegre (Charadrius alexandrinus). Un xicotet ocell que cria a la platja entre els mesos d'abril i agost. i que precisament es troba catalogat com a Vulnerable al Llibre Roig d'Aus d'Espanya, entre altres amenaces, pel mateix turisme de masses que està promovent l'Ajuntament de Tavernes a tota costa, mai millor dit".

    "Esta situació de degradació que ens aguaita, i de la que AE-Agró i Per Una Vall Digna anem avisant des de fa mesos, reflectix la penosa i decebedora gestió ambiental que s'està fent de l'entorn litoral i, en concret, d'una zona inclosa en la Xarxa Natura 2000. Que, per si no fora poca la sorpresa, compta amb el vistiplau del Servei de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000".

    Respecte a les obres realitzades per a construir el recinte ubicat en el Sector 17-Marenys A de Tavernes de la Valldigna, "dubtem de la seua legalitat. Així ho expressem en l'escrit què enviàrem abans d'ahir a la consellera i la directora general de Política Territorial i Paisatge, en el qual, d'una banda, els recordàvem que la promotora del festival que a hores d'ara està en marxa, Thunder Sound SL, va iniciar els treballs de condicionament del recinte sense posseir cap llicència".

    I d'altra, denuncien, que els van fer arribar unes fotografies en les quals es veu clarament com, mitjançant la construcció d'una plataforma de formigó en part dels terrenys, s'ha segellat el sòl. "Sent, a nostre parèixer, esta una obra de caràcter permanent que no està permesa per l'esmentada llicència urbanística".

    Des d'Acció Ecologista-Agró i Per Una Vall Digna, davant les documentacions i denuncies presentades durant els darrers mesos i fins aleshores, "esperàvem que els nostres "líders" polítics actuaren d'acord amb les seues obligacions i compromisos mediambientals. Amb més motiu després de la contundent resposta que obtinguérem, el passat 4 de maig, de la mateixa Direcció General de Política Territorial i Paisatge que deia:

    “les úniques actuacions que es podrien desenvolupar a aquests terrenys serien les d’execució de les obres d’urbanització previstes al seu programa d’actuació integrada”.

    "No obstant això, la realitat és una altra. Des del mes de setembre de 2021 hem detectat la presència de maquinària pesada en el Sector 17-Marenys 2A que ha ocasionat danys al patrimoni natural de la zona. Les obres s'han realitzat a pesar de no estar contemplades en el PAI. I la conselleria de política territorial no ha estat capaç de ser valenta i evitar-ho".

    Ahir començà el primer festival de l'estiu, l'Iboga Summer. "També ens arribaren les primeres queixes del veïnat, que ens confirma que no s'està garantint la seguretat en les vies d'entrada i eixida i, donat l'embotellament de vehicles que hi ha, l'assistència a qualsevol emergència es veuria molt dificultada".

    "Una volta deslligat el caos a què volíem anticipar-nos, tampoc s'està fent res, malgrat la insistència en què els acudim per poder resoldre este problema de la millor manera possible. Però els nostres dirigents encara són a temps d'abandonar la postura d'inacció, que solen adoptar quan es tracta de protegir el medi ambient, i prendre cartes en l'assumpte".

    Acció Ecologista-Agró i Per Una Vall Digna demanem tant a Rebeca Torró com a Mireia Mollà, que actuen. I que ho facen abans que les conseqüències "les hàgem de pagar amb la nostra butxaca i el nostre benestar, si és que per fi podem posar damunt la taula la situació d'emergència climàtica què h(auri)em d'enfrontar en cada decisió a prendre", conclouen.

    Pujar