ECONOMIA I NEGOCI

La pujada de l'IVA en el gas encarirà la factura 4 euros mensuals a l'usuari mitjà amb calefacció

ELPERIODIC.COM - 03/04/2024

FACUA reclama al Govern que aplicació de manera permanent un IVA reduït o superreducido als subministraments de llum i gas per als usuaris domèstics.

La pujada de l'IVA al 21% en el gas natural per a este mes d'abril encarirà la factura de l'usuari mitjà amb calefacció en 3,96 euros mensuals, tal com revela una anàlisi de FACUA-Consumidors en Acció.

L'associació insistix a reclamar al Govern que consolide un IVA reduït o superreducido per al gas natural per als usuaris domèstics, d'acord amb la reivindicació similar que manté per al subministrament de llum. Així, encara que l'associació ha valorat de manera positiva la reducció de l'IVA del gas natural durant l'últim any i mig, assenyala que la mesura no ha de tindre caràcter conjuntural.

Així, FACUA ha realitzat un estudi sobre quant pagaria una llar en el rebut del gas -que comptara amb una de les Tarifes regulades TUR- amb el marge impositiu que s'ha començat a pagar des d'este 1 d'abril enfront del cost en cas de mantindre l'IVA al 10% que s'havia aplicat al gener.

No obstant això, atés que el Govern ha aplicat una lleugera baixada tarifària este trimestre, una vegada aplicat el canvi en l'IVA la factura de l'usuari mitjà amb calefacció passarà dels 44,82 euros mensuals que ha pagat entre gener i març a 43,59 euros a partir d'abril. Els usuaris sense calefacció a gas passaran de pagar 19,10 euros a 18,88 euros a partir d'ara.

En este sentit, FACUA ha utilitzat dos models de llar: aquells amb calefacció individualitzada i els que no posseïxen cap mena de calefacció per gas natural i només l'utilitzen per a calfar aigua. Segons l'últim informe realitzat per l'Institut per a la Diversificació i Estalvi d'Energia (IDEA), dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, les primeres llars consumixen de mitjana 7.921 kWh anuals, mentres que els segons consumixen una mitjana de 2.956 kWh a l'any.

Així, el primer perfil de llar -aquells amb servicis de calefacció individualitzada- podria acollir-se a la tarifa regulada TUR 2, destinada als qui consumixen més de 5.000 kWh a l'any. Amb l'IVA actual del 21% i els preus aprovats pel Govern per a les tarifes regulades a l'abril, este model de llar pagaria de mitjana 43,59 euros, si es té en compte un consum mig mensual de 660,1 kWh.

No obstant això, si es mantinguera l'IVA del 10% que es va aplicar durant els mesos de gener a març de 2024, la factura baixaria fins als 39,63 euros, 3,96 euros menys. Si l'impost s'haguera mantingut al 5% que va estar vigent des que el Govern va aprovar la seua rebaixa a l'octubre de 2022 fins al 31 de desembre del passat any, el rebut es reduiria fins als 37,83 euros, 5,76 euros més baixa.

L'Executiu de Pedro Sánchez va aprovar esta baixada de l'IVA al 5% com a part d'un paquet de mesures destinades a pal·liar la crisi provocada pel conflicte d'Ucraïna. Este percentatge es va mantindre des d'octubre de 2022 fins a finals de 2023, pujant al 10% al gener de 2024 i recuperant l'IVA inicial del 21% a partir d'abril.

Llars sense calefacció per gas

El segon perfil d'usuari que arreplega l'informe de l'IDEA és el de les llars que no posseïxen cap servici de calefacció per gas, usant-lo només per a calfar aigua, que podrien acollir-se a la tarifa regulada TUR 1, en consumir de mitjana 2.956 kWh anuals, uns 246,3 kWh mensuals.

En este cas, amb l'IVA al 21%, el rebut durant els mesos d'abril a octubre -mes en què s'aprova una nova revisió de les TUR- estaria en 18,88 euros de mitjana, la qual cosa es traduïx en què el rebut s'encarix en 1,72 euros en haver eliminat la rebaixa. En el cas que es mantinguera l'impost al 10% es reduiria a 17,16 euros, i baixaria fins als 16,38 euros si es mantinguera l'IVA superreducido del 5%.

Consolidar la reducció de l'IVA

L'associació insistix a reivindicar que s'impose en els subministraments de gas i llum un IVA concorde al seu caràcter de servicis bàsics i que la baixada de recaptació per a les arques de l'Estat que es derive d'esta disminució pot ser perfectament compensada amb un augment en els impostos directes que afecte les energètiques i a altres grans corporacions.

D'altra banda, FACUA també assenyala que han d'escometre's igualment altres mesures que acompanyen a esta rebaixa de l'IVA, com un major control del frau que es comet en el sector -ofertes enganyoses, incompliments de períodes de contractació…- i reformar el sistema de concessió del bo social energètic perquè puga arribar a moltes més famílies que el necessiten.