EL PUIG DE SANTA MARIA | MEDI AMBIENT

AE-Agró sol·licita a la Generalitat Valenciana la paralització del PAI de la platja del Puig

ELPERIODIC.COM - 18/05/2023

Exigim a l’administració autonòmica la protecció de tota la Marjal del Puig

Acció Ecologista-Agró ha sol·licitat a la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica que paralitze les obres del Programa d’Actuació Integrada (PAI) de la platja nord del Puig de Santa Maria (Horta Nord, València). El motiu d’esta petició és l’afecció a terrenys que formen part de la Marjal del Puig i que, segons l’article 15 de la Llei 11/94 d’espais naturals protegits de la Comunitat Valenciana, són sòl no urbanitzable d’especial protecció. De fet, AE-Agró ha exigit, una vegada més, la protecció de tota la Marjal del Puig a l’administració autonòmica.

Fins a tres oportunitats ha tingut el Govern del Botànic durant els darrers huit anys per a protegir, parcial o completament, la Marjal del Puig: el Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (PATIVEL), el Pla d’Acció Territorial de l’Horta (PATH) i la revisió del Catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana.

Però, la Generalitat Valenciana, ignorant les successives peticions realitzades per Acció Ecologista-Agró, no ha protegit esta zona humida litoral, que ara es veu amenaçada per un Programa d’Actuació Integrada (PAI) de més de 400 cases. Concretament, en la zona nord de la platja del Puig de Santa Maria (Horta Nord, València).

Davant d’estos fets, AE-Agró ha sol·licitat per escrit a la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica la paralització d’este PAI i, a més a més, la protecció de tota la Marjal del Puig. Com hem argumentat en la nostra petició, el PAI s’està desenvolupant en terrenys de marjal que, segons l’article 15 de la Llei 11/94 d’espais naturals protegits de la Comunitat Valenciana, són sòl no urbanitzable d’especial protecció.

La mateixa administració autonòmica ja va delimitar en 2010 tota la zona de marjaleria del Puig i les obres del PAI estan dins dels límits marcats per l’administració autonòmica. De fet, el mateix Ajuntament del Puig en les seues al·legacions al PATIVEL també reconeix que la zona és marjal, així com la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) original d’este PAI de 2006 i la revisió del Pla General del Puig de 2010.

Si la Generalitat Valenciana no paralitza les obres, AE-Agró denunciarà els fets davant dels tribunals de justícia. La jurisprudència està a favor nostre, ja que és un cas pràcticament igual que el de la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell (Horta Nord, València) i el del Quadro de Santiago de Benicàssim (La Plana Alta, Castelló), dues zones humides que es van veure amenaçades per la rajola i que van ser salvades pel moviment ecologista en el Tribunal Suprem.

De fet, AE-Agró es troba actualment a l’espera de poder accedir a l’expedient del PAI de la platja del Puig per a presentar la corresponent denúncia. Però, l’Ajuntament del Puig, vulnerant tota la normativa de transparència i d’accés a la informació en matèria de medi ambient, es nega per ara a facilitar-nos la documentació.

La setmana passada la Direcció General de Política Territorial i Paisatge de Generalitat denunciava un possible frau del consistori del Puig per a evitar que el PATIVEL impedira l’execució d’este PAI. I, de fet, instava a impugnar este desenvolupament urbanístic. Sospitem que l’Ajuntament del Puig està impedint-nos l’accés a l’expedient del PAI per esta i altres possibles irregularitats, com la ja denunciada d’executar-se en sòl no urbanitzable d’especial protecció.

MÉS FOTOS