Puig anuncia un pla de xoc per a reduir les llistes d'espera en Sanitat
La iniciativa destinarà 5,5 per reforçar les plantilles de quiròfans amb 128 persones més
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que la Generalitat posarà en marxa al gener el Pla Estratègic per a la Reducció de la Llista d'Espera, en el qual s'establiran oficines de control de la demora per departaments de salut.
El pla, com ha explicat el cap del Consell, té com a objectiu donar resposta "al problema que encara tenim de les llistes d'espera en algunes especialitats", tot i que, segons ha precisat, l'últim informe de l'Ministeri de Sanitat indica que la demora a la Comunitat Valenciana està 30 dies per sota de la mitjana nacional.
Aquesta estratègia destinarà 16 milions d'euros per al autoconcierto, 14 milions per al pla de xoc i 5,5 milions per a la contractació addicional de 128 persones per a les plantilles en quiròfan.
A més, s'implantarà a cada departament de salut una oficina de control de la demora, amb l'objectiu d'aconseguir més eficàcia en la programació de l'assistència i d'agilitzar els casos que es prolonguen per la seua complexitat o les condicions de la intervenció quirúrgica.
Al respecte, el president ha explicat que aquestes oficines serviran per "fer seguiment de les llistes d'espera", així com perquè "els ciutadans tinguen accés i puguen veure el seu itinerari per decidir si, en un moment determinat, es volen unir el pla de concert ".
El president ha destacat que, a més de el Pla específic, entre les iniciatives ja adoptades i altres mesures pendents per millorar la qualitat en l'atenció i els temps d'espera, Sanitat destinarà més de 100 milions d'euros per reforçar l'assistència sanitària en favor dels valencians i valencianes.
Així ho ha explicat després de la visita que ha realitzat juntament amb la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, al centre de salut de Morella, que va reobrir les seues portes el 9 de desembre després de la seua reforma integral.
Rehabilitació de centre de salut de Morella
El centre, que s'ubica a l'antiga església de Sant Miquel ha augmentat així el seu espai per ampliar el nombre de consultes i instal·lar el primer equip de radiodiagnòstic de la comarca dels Ports, el que evitarà els desplaçaments fins a l'hospital més proper, en Vinaròs.
La reforma i restauració, en la qual s'han invertit 360.000 euros, dels quals 118.000 s'han destinat a la unitat de radiologia bàsica, permet disposar a la infraestructura morellana de nou consultes.
D'aquesta manera, la instal·lació comptarà amb serveis de pediatria, medicina familiar, odontologia i higiene dental, infermeria, urgències d'infermeria, salut mental, rehabilitació, atenció continuada i coordinació mèdica.
Aquesta rehabilitació ha tingut lloc dins de el Pla d'Infraestructures de l'Atenció Primària per a la construcció, reforma i ampliació de centres de salut i que, juntament amb l'ampliació de les plantilles, pretén "posar el millor escenari possible per treballar adequadament i en dignitat, tant per als professionals com les persones que són ateses ".
Al respecte, el titular del Consell ha destacat la nova unitat de radiologia, que ha qualificat de "fonamental" per la seua "possibilitat enorme de millorar el diagnòstic i l'atenció de proximitat".
"Aquest és un centre que exemplifica la voluntat que té la Generalitat de donar oportunitats a la prestació de la sanitat a les persones visquen on visquen", ha manifestat Puig, que ha destacat que en la lluita de l'Consell contra la despoblació "el primer és donar serveis públics d'alta qualitat en sanitat, en educació i en protecció social ".
Servei SAMU
Així mateix, el president ha afirmat que, en els últims anys, s'han assolit "dos reptes molt importants" com són la implantació dels Serveis d'Assistència Mèdica d'Urgències (SAMU) a les poblacions de Morella i Vilafranca.
Al respecte, el cap de l'Executiu valencià ha assenyalat que la unitat SAMU de Morella ha assistit, en el seu primer any en funcionament, en 176 intervencions, i ha donat cobertura a 28 municipis, mentre que la unitat de Vilafranca ha donat assistència a 23 localitats i ha cobert 165 intervencions.
"La sanitat és un dels actius més importants que tenim a la Comunitat Valenciana per ser una destinació turística de primera qualitat", ha recalcat Puig, que ha destacat la importància de "donar seguretat tant a les persones que viuen habitualment com als milers de visitants que tenim cada dia "a les zones de l'interior.