Els treballadors de Dulce Hola es reuneixen amb representants de grups polítics
Un grup de treballadores encarregades de la producció en Dulce Hola SL i representants sindicals s'han reunit amb l'alcaldessa de Puçol i els representants dels grups polÃtics municipals PSOE, CompromÃs, Partido Popular, Esquerra Unida i Ara Puçol el 2 de gener en l'Ajuntament per a expressar el seu malestar davant de la situació d'impagament i l'extinció de 14 contractes de treball en què es troben. Els membres del consistori els han mostrat el seu suport i la seua voluntat de reunir-se les vegades que faça falta amb ells, aixà com tractar de posar-se en contacte amb l'empresa.
El 26 de desembre del 2017 es va iniciar una vaga indefinida per part dels treballadors de l'empresa amb la intenció de «reconduir la situació d'impagament», ha explicat Begoña Cortijo, Secretà ria General de la Unió Intercomarcal de CCOO de diverses zones, entre elles Puçol. La mobilització té com a objectiu reivindicar «el pagament de les nòmines que es deuen, la invalidació de l'acomiadament de 14 persones d'una plantilla de 29 i el cessament de patiment psicològic a què es veuen sotmesos els treballadors».
Mónica, una de les treballadores, ha assenyalat els «5 anys de retards en les nòmines i plans de pagament que mai s'han dut a terme», aixà com «el patiment psicològic» que les afectades i afectats han sofrit mentre «ens devien diners, però seguien amb el seu tren de vida».
El grup ha criticat que porten 5 anys patint estrés i tensió contÃnua per estos retards «a pesar d'haver treballat amb total professionalitat sempre que se'ns ha demanat» i, per aquests motius, hi ha qui ha hagut de buscar altres ocupacions a banda i qui inclús «està de baixa per depressió».
La lÃnia de negoci, «inclús amb pèrdues atribuïdes, no justifica 14 acomiadaments», ha indicat el col·lectiu. «La plantilla amb reducció de jornada i incapacitat temporal també hi ha vist afectada per l'expedient de regulació d'ocupació», ha afegit.
Entre les lÃnies d'actuació dels afectats es troba comprovar si Conselleria «ha aprovat a l'empresa la concessió de subvencions». També han retret afirmacions de la companyia, que «a més d'haver anunciat l'extinció de 14 contractes de treball d'una plantilla de 29 i el deute actual de 2 mesos que no volen pagar; recriminen que els estem obligant a tancar, que ens anaven a pagar en determinat dia però que a causa de la nostra actuació» no podran fer-ho, han descrit. «Més que assegurar la viabilitat de l'empresa, pareix que es volen llevar als treballadors de damunt», han agregat.
Els participants de la xarrada han comentat davant dels representants dels grups polÃtics municipals presents la seua intenció de plantejar a la companyia una reunió sobre la continuïtat dels treballadors de l'empresa. «Volem reconduir la situació de vaga i tornar al dià leg; però, si l'empresa segueix cap a davant, els llocs de treball seguiran en situació de risc», han assenyalat. Una de les delegades presents ha lamentat que l'empresa «no té intenció de negociar».
Una treballadora ha indicat que «l'últim treballador contractat va ser un fix discontinu» pel que una de les sospites que remenen els afectats és «la retirada de tots els treballadors per a fer fixos discontinus; alguns portem 10 anys treballant i altres arriben a 20 anys d'antiguitat».
Una altra afectada ha lamentat que «a moltes companyes únicament ens entra a casa el nostre jornal individual; les famÃlies ens ajuden però cal pagar la hipoteca, llum, aigua...».
Begoña, de CCOO, ha intervingut de nou per a opinar que la situació de l'empresa «no justifica els acomiadaments. Pot tractar-se d'una estratègia per a realitzar una neteja de gent amb antiguitat, drets i reduccions; aixà com delegades de sindicats. Si l'empresa vol comprometre's als pagaments, que seguisca un calendari», ha asseverat, i també ha demanat que aportació dades econòmiques i que hi haja bona fe per ambdues parts.
Els 11 treballadors que romanguen dins de l'empresa després de l'ERO «no sabem en quines condicions quedarem. Pareix que volen llevar a la gent més protegida». Una altra de les treballadores ha retret «l'afany per que firmem l'expedient com més prompte millor; si ens n'anem prompte i agilitzem el procés, potser es poden salvar llocs, ens van dir. Inclús es va demanar voluntaris per a la llista d'acomiadaments».
L'alcaldessa de Puçol, Lola Sánchez, ha mostrat la seua intenció que la corporació municipal entre en contacte amb l'empresa i reunir-se amb els seus representants si ho accepten: «Al tractar-se d'una empresa privada, arribarem a on puguem arribar com a Ajuntament». A pesar de les limitacions, compten amb «el suport dels portaveus que han pogut assistir i no hi haurà problema a trobar-se les vegades que faça falta amb els treballadors».
Enric Esteve, portaveu de CompromÃs per Puçol, ha opinat que «la situació és greu» i ha animat als afectats «continuar avant i prendre les mesures que calga tomar abans que siga tard», aixà com escoltar el consell dels professionals.