PUÇOL | MEDI AMBIENT

Nou tractaments contra la plaga de mosquits en el nucli urbà i la platja de Puçol

IRENE MOLLÁ - 17/08/2020 | Fotograf: Sabín

La incidència de mosquits és un problema molest que s'intensifica durant l'estiu. Especialment, en les zones pròximes a espais humits, com la Marjal dels Moros, séquies, jardins… Per a combatre les plagues, l'Ajuntament ha procedit a la fumigació d'estes zones en el nucli urbà de Puçol i la platja. Fins ara s'han realitzat nou tractaments, i encara estan previstos onze més per a agost i setembre.

Les pluges d'estiu, juntament amb les altes temperatures pròpies d'esta època, proporcionen unes condicions idíl·liques per a la cria de mosquits, especialment en zones pròximes a espais humits. Per exemple, a la platja de Puçol, on la Marjal dels Moros, els camps i les séquies són caldo de cultiu per a estos paràsits.

Per a combatre el problema, que afecta  ciutadans de tot el municipi i sobretot als veïns i usuaris de la platja, l'Ajuntament de Puçol ha procedit a la fumigació de mosquits en repetides ocasions durant els últims mesos. Concretament, els dies 1, 15, 23 i 31 de juliol, 11 i 12 d'agost —tractaments adulticides— i els dies 14 de juliol, 6 d'agost i 14 d'agost —tractaments larvicides—.

«Segons ens van informant els tècnics de l'Ajuntament, es va incidint més en unes zones o en unes altres», explica Carlos Gutiérrez, coordinador de serveis en Winton Ibèrica, l'empresa contractada: «El que fem són tractaments per via aèria amb les màquines de fumigació».

D'esta manera, s'apliquen insecticides —tant adulticides com larvicides— sobre la via pública, «insistint en les zones amb major acumulació d'aigua». Zones enjardinades o amb major vegetació… I també a l'interior del clavegueram, introduint un tipus de producte que inhibeix el creixement dels mosquits.

La Marjal dels Moros, no obstant això, no s'inclou en este programa de fumigació perquè no forma part del terme municipal i, a més, constitueix un espai natural protegit. Per això, només es pot tractar a través del Centre d'Educació Mediambiental de la Comunitat Valenciana, que utilitza productes naturals per a combatre les plagues sense perjudicar la zona.

I tampoc l'interior de les séquies, on hi ha presència d'espècies animals com l'anguila local. La col·laboració entre l'Ajuntament i Winton Ibèrica sí que abasta les zones pròximes a estos espais protegits, amb l'objectiu de frenar les plagues que es generen en elles.

Amés, tracta d'establir mesures preventives: promoure la cura dels solars abandonats, evitar tolls i acumulacions d'aigua…

De moment està previst realitzar onze tractaments més: quatre adulticides i tres larvicides a l'agost, així com dos larvicides i dos adulticides el mes de setembre. Tots ells, amb l'objectiu de combatre la plaga de mosquits que afecta el nucli urbà i, especialment, a la platja de Puçol.

MÉS FOTOS