PUÇOL | SOCIETAT

La pandèmia ratifica el valor de Protecció Civil en el seu desé aniversari

IRENE MOLLÁ - 06/04/2020 | Fotograf: Sabín

Cada dia a les 20 hores, milers de persones ixen als seus balcons per a aplaudir als qui lluiten sense descans contra aquesta crisi: sanitaris, policia, personal de neteja i supermercat... Però existeix una agrupació que, des de fa una dècada, treballa de manera altruista i desconeguda per a molts. Ells són Protecció Civil Puçol, i aporten valor a la ciutadania amb allò que tenen a mà: experiència, voluntaris i molt cor.

Després d'una dècada de treball que ha passat desapercebut per a molts, Protecció Civil es ratifica per fi com un cos d'enorme valor per als ciutadans de Puçol. «Abans la gent no sabia per a què estàvem, més enllà de carreres, discomòbils...», assegura Rubén Hernandis, coordinador de l'agrupació local: «Però tot això eren entrenaments, este és el vertader sentit del nostre treball».

L'agrupació, igual que molts altres col·lectius, ha tingut que reogranitzar-se per a fer front a la crisi del coronavirus. Per a això, s'ha dividit en dos equips: un operatiu, i un social. El primer es dedica sobretot als treballs nocturns, com les labors de desinfecció per tot el municipi juntament amb la Brigada.

El segon equip se centra en aquells requeriments de benestar social, la qual cosa engloba atenció a majors, alguns menors d'edat en risc d'exclusió o pobresa, repartiment alimentari, reforç en la campanya de màscares... «Bàsicament, allò que afecta més les persones i requereix estar un poc més damunt».

Tots dos equips, no obstant això, se solen entrellaçar de manera habitual, «ja que alguns membres passen del social a l'operatiu, i viceversa», explica el coordinador de Protecció Civil, que destaca l'alta capacitat dels voluntaris per a treballar en equip i de manera eficaç. «No és un grup que s'ha muntat per a això: som una agrupació consolidada de persones que saben treballar junta».

I és que el col·lectiu es compon, entre altres, de guàrdies civils, bombers, professionals sanitaris, mecànics... «Som gent formada: ens agrada el que fem i entre tots abastem moltíssimes àrees de coneixement». Això els permet complir el seu objectiu últim, que no és un altre sinó aportar valor a la ciutadania a través de les seues accions. «Si alguna cosa aporta valor, coste el que coste, val la pena».

Protecció Civil ho està complint a uns nivells excel·lents, especialment durant les últimes setmanes, quan les necessitats socials s'han intensificat a causa de la crisi sociosanitària. «Estem aportant un valor com fins ara mai l'havíem fet... Estem tocant els cors de la gent», assegura, orgullós.

Robar somriures

No és per a menys, ja que més enllà de la feina de casa predefinides, estos voluntaris són capaços de trobar una escletxa de temps i energia per a fer animacions socioculturals i amenitzar el confinament de molts veïns, especialment dels més xicotets.

Els caps de setmana «tenim una mica menys de càrrega de treball social perquè intentem deixar-la acabada entre setmana», de manera que, en lloc de descansar, es dediquen a animar a la gent pels carrers, amb uns minuts de música i actuacions. Ho anomenen «robar somriures»: «La gent no s'adona que ho fem per egoisme, perquè eixim per a robar-los el somriure», fa broma.

En realitat, ho fan per dos motius. Primer, perquè saben que a molts veïns els agrada, sobretot als xiquets. I segon, perquè els serveix per a carregar piles. «Portem un desgast brutal». De fet, porten treballades durant les últimes setmanes quasi la meitat d'hores que habitualment farien durant un any, sense comptar les que treballen des de casa, per a coordinar-se, reunir-se, mantindre contacte amb altres organismes...

Rubén assegura que se li posen «els pèls de punta» cada vegada que algú flama perquè acudisquen a animar l'aniversari d'un xiquet, l'aniversari d'una parella o per a fer altres detalls: «Com no anem a fer-ho?».

I la gent ho agraeix. El responsable de l'agrupació lamenta, no obstant això, algunes crítiques que han plogut sobre la Policia Local per no participar, en general, en estes activitats d'animació. «Ells estan per a altres labors fonamentals... Així que, per a això, ja estem nosaltres», destaca.

Una gran xarxa d'herois anònims

De fet, treballen en coordinació amb este cos de seguretat, a més d'altres organismes com la Guàrdia Civil i alguns departaments de l'Ajuntament: Benestar Social, la Brigada Municipal, Comunicació, Alcaldia... «Existeix una coordinació molt gran entre tots».

També es mantenen en contacte permanent amb el Centre de Coordinació d'Emergències, el famós 112, formant una xarxa que recull totes les emergències de la província. I, a més, participen en projectes en col·laboració amb les agrupacions de Protecció Civil de tota la Comunitat Valenciana, amb els qui comparteixen informació d'interés, idees... «És alguna cosa que fins ara mai s'havia fet a aquest nivell... És impressionant», apunta el coordinador de Puçol.

Rubén és un dels dos caps de tota la comarca que coordinen el repartiment de pantalles facials que s'estan fabricant. «Estem movent moltíssim material: portem ja més de 7.500 màscares en la zona nord de València», a més de les quals han fet arribar fins a la zona sud.

Són de carn i os

Des de les labors socials fins a les operatives i les administratives; des d'animar balcons fins a repartir màscares facials per tota la Comunitat... Protecció Civil ha demostrat estar a l'altura de les circumstàncies i més enllà. Però, per a sorpresa de molts, no són superherois.

«Som persones normals, però hem adquirit un compromís fa anys i és el moment de traure'l a relluir», apunta Hernandis, subratllant que «ningú percep un sol euro, ni volem fer-ho». En total són uns 10 voluntaris en actiu que s'organitzen en torns com poden, mentre compaginen la seua professió principal. En el cas de Rubén, la de tècnic informàtic en una empresa agroalimentària.

I la majoria són de Puçol, però no tots. Al llarg d'estos deu anys, han anat unint-se  membres procedents de municipis pròxims com Sagunt, Massamagrell, Rocafort, El Puig, Estivella... Voluntaris no locals que se senten atrets per les característiques de l'equip. «Mostren compromís per un poble que ni tan sols és el seu, i amb la mateixa vocació que la resta».

Per a una agrupació que treballa de manera altruista per a la població, poques coses poden ser més satisfactòries que comprovar que el seu servei aporta valor i s'agraeix. «Solament amb el que rebem de la gent quan eixim als carrers val la pena tant de sacrifici», assegura Rubén, que explica molt agraït com els ofereixen des de balcons i comerços berena, botelles d'aigua... «Al final és una col·laboració perquè el nostre treball ens torna en forma d'afecte i acolliment».

Des de l'altre costat del telèfon, mentre es realitza l'entrevista, es percep certa emoció en la veu de l'informàtic i voluntari, fins i tot alguna llagrimeta en els seus ulls. Ahir va escoltar per primera vegada en 10 anys: «Visca Protecció Civil!». Però no sols per això.

La veritat és que estan sent unes jornades tan intenses com emotives, especialment la del passat 30 març. Aquell dilluns de treball intensiu coincidia amb el vigesimquart aniversari de Josep Hernandis, cap de l'equip «social» i germà del coordinador. Entre tots van voler fer-li un xicotet homenatge.

Però «tots» abasta alguna cosa més que els membres de Protecció Civil, i és que a l'esdeveniment es van unir les sirenes de la policia, d'una ambulància i, fins i tot, d'un camió de bombers. I també els aplaudiments i ànims de molts veïns que, des dels seus balcons, contemplaven commoguts l'emotiu homenatge.

«He plorat tres vegades veient el vídeo...», assegura Rubén, perquè a més d'una sorpresa per al seu germà, va ser un acte de reconeixement i suport a tots els serveis d'emergències. «Estàvem esgotats i desanimats després d'un dia amb més de 15 emergències», i va ser l'espenta per a carregar les seues piles i aguantar el tipus unes quantes setmanes més. «Això marca un punt d'inflexió per a nosaltres».

Una dècada d'altruisme

I no és per a menys, tenint en compte que l'agrupació compleix este 2020 una dècada deixant-se la pell per una ciutadania de la qual només espera agraïment... Deu anys de voluntariat en festes, falles, carreres i altres esdeveniments que els han servit d'entrenament per a l'adversitat real.

I, per fi, han aconseguit ratificar la seua indispensable labor durant el repte del Covid-19. Una crisi sanitària que, més que mai, posa sobre la taula el treball d'aquells que sempre van ser ací. Discrets però eficaços. Vetlant de manera altruista pels veïns de Puçol.

MÉS FOTOS