PUÇOL | CULTURA I ESPECTACLES

La Llotja, el Camí al Mar, el Bou Brau i el «Guernica» protagonitzen el nou curs d'Història

ELPERIODIC.COM - 04/12/2018 | Fotograf: Ángel Torres/Sabín

En el seu tercer any d'existència, el Club d'Història Puçol ha aconseguit la maduresa a través d'un model de treball que inclou una xarrada mensual (dijous de vesprada, en La Barraca) i una visita guiada 48 hores després (dissabte al matí). Varietat de temes i de ponents, de fet aquest curs hi haurà deu xarrades i deu ponents diferents, però sempre donats suports amb abundant material audiovisual, col·laboradors tècnics, power-points explicatius, tertúlia amb els assistents... i tot això gratis, naturalment.

L'arquitecte José Mª Tortajada va iniciar el nou curs al setembre amb La Llotja dels mercaders: Misteri en estat pur. La historiadora Isabel Balensiya va proposar a l'octubre un passeig pel Camí del Mar a la ciutat de València. El fundador del club, Isi Lucas, va apostar al novembre per un recorregut taurí diferent: Del uro al bou brau. I la pintora Tere Unsain serà l'encarregada de tancar les xarrades de 2018, el 20 de desembre, amb un detallat estudi del Guernica de Pablo Picasso.

Quatre xarrades dirigides per quatre ponents diferents, però totes elles amb diversos punts en comú: la projecció de power-points i vídeos originals, realitzats pel club cada mes; la presentació de propostes noves entorn del tema tractat; la presència de diversos col·laboradors experts en el tema (prèviament gravats o en directe), per a aportar diferents punts de vista; i, com a colofó, cada xarrada compta amb una visita guiada vinculada al tema tractat.

Un públic fidel, que de mitjana se situa entorn de 50 persones en les xarrades —encara que limitat a 40 en les visites guiades—, acompanya cada tema triat per a complir l'objectiu fundacional del club: divulgar la història d'una forma amena, per a tots els públics i com mai ens l'han mostrada, vivint-la amb curiositat i amb passió.

En aquest tercer curs la gran novetat és que cada xarrada compta amb un ponent diferent —encara que sempre donat suport per un equip de col·laboradors—, però també és de destacar l'augment de les visites guiades: el primer curs no va haver-hi cap, l'any passat van ser tres, una per trimestre, i per al curs 2018-19 hi ha programada una eixida cada mes, deu en total, sempre associada al tema tractat en la xarrada.

També aquest curs el Club d'Història Puçol realitzarà per primera vegada una excursió d'un dia complet, amb un autobús llogat per a l'ocasió, la qual cosa permetrà disposar de major mobilitat i un ampli horari en aquesta experiència pilot, que ja té data: el dijous 4 d'abril de 2019 la xarrada versarà entorn de la història de Xàtiva i el dissabte 6 la visita serà a la ciutat xativina, ambdues dirigides per Alicia Laps, guia turística oficial de la Generalitat Valenciana.

En el capítol de novetats també cal incloure el local; si l'Espai Social La Barraca és des de fa any i mig el lloc on es realitzen les xarrades, el mes de febrer de 2019 hi ha prevista una altra experiència pilot: aprofitant que el tema triat és Sant Joan de Ribera a Puçol, l'escenari triat és l'església dels Sants Joans de la població (iniciada pel mateix Ribera), on es realitzarà la xarrada i una visita guiada, tot això sota la direcció de José Mª Esteve.

Finalment, assenyalar que en els últims mesos han arribat propostes des de diferents àmbits (universitari, professionals, associacions) no solament per a assistir a les xarrades i a les excursions com a públic, sinó també per a col·laborar elaborant temes nous. Com a exemple, a la primavera debutaran Manolo Chulvi i Pepa Deogracia amb un estudi de l'evolució dels jardins al llarg de la història, inclosa una visita a alguns dels més emblemàtics de la ciutat de València.

I ja estan confirmades altres propostes no menys atractives sobre el paper, com El joc de l'oca com a mapa del Camí de Santiago: Un invent templer?, que el seu ponent, un tal Sabín, planteja com un joc amb el públic assistent en el qual comptarà amb altres jugadors, no solament gravats prèviament sinó també a la sala i fins i tot algun connectat «en directe» des d'altres llocs d'Espanya.

Definitivament, la maduresa del Club d'Història Puçol passa per la varietat de temes, l'aposta per treballs molt elaborats i l'aportació d'un bon nombre d'experts que persegueixen sempre la mateixa fi: gaudir junts mentre difonem la nostra història.

MÉS FOTOS