Una història molt dolça entre la cooperativa, l'ajuntament i la clementina
De la col·laboració entre la cooperativa Copuzol, set col·legis de la població i l'Ajuntament de Puçol ha sorgit La clementina, una història molt dolça, un vÃdeo destinat a servir de suport didà ctic en les aules per a explicar el procés que seguix la taronja i, al mateix temps, completar la campanya Dolç Nadal, en la que col·laboren les mateixes entitats des de principis d'este segle.
A finals del segle XX, ajuntament i cooperativa van posar en marxa distintes campanyes promocionals per a potenciar el consum de la clementina en Nadal, per ser la fruita autòctona i la data adequada. Sota el tÃtol de Els gallons de la sort, durant diversos anys es va apostar pel seu ús com a alternativa al tradicional raïm de fi d'any.
Però amb l'arribada del segle XXI, Copuzol i l'Ajuntament de Puçol van plantejar una nova idea: ampliar la participació, amb l'entrada dels col·legis, perquè al cap i a la fi els xiquets són el futur, per la qual cosa es va estudiar com donar-los cabuda en el projecte.
«Aixà va sorgir Dolç Nadal, un concurs de disseny de postals nadalenques en què la clementina és la protagonista», recorda Mery Cortell, regidor d'Educació. «Amb el temps s'ha ampliat la participació de col·legis als públics, privats i el concertat de la població, i també els premis, ja que es tria un de cada centre perquè les edats varien entre infantil i primà ria».
Les postals s'utilitzen des de fa més d'una dècada perquè cooperativa i ajuntament feliciten les festes nadalenques als seus treballadors, proveïdors, polÃtics i, en general, veïns de qualsevol tipus.
Però hi havia una petició dels centres educatius que es repetia des de fa anys: no es podria fer un vÃdeo que servira per a explicar tot el procés que seguix la taronja? La idea era dissenyar un material didà ctic, que servira per a utilitzar en les aules de distintes edats i que fóra pròxim als mateixos alumnes de la població.
«I amb eixe objectiu ens hem posat en marxa este curs: realitzar un vÃdeo molt pròxim a ells perquè els mateixos alumnes dels set col·legis han sigut els protagonistes del treball, gravat tant en camps de la població com en la cooperativa i en una botiga local», afegeix Mery.
Realitzat pel Departament de Comunicació municipal, el vÃdeo es va gravar al desembre, es va editar al gener i es va presentar en el cine de la Casa de Cultura dijous passat, 15 de febrer, amb la presència dels directors, professors i alumnes dels col·legis participants, encara que també obert a tot el públic.
Després de la projecció de La clementina, una història molt dolça, els seus protagonistes van anar pujant a l'escenari per a arreplegar un detall (amb taronges, lògicament), gentilesa de la cooperativa, i una memòria USB amb les quatre versions del vÃdeo (castellà , valencià , anglés i francés), gentilesa de l'ajuntament. Sobre l'escenari es van reunir els representants de La Milotxa, Caxton College, LluÃs Vives, American School, Alfinach, Bisbe Hervà s i Virgen al Pie de la Cruz, junt amb els de l'Associació de Comerciants i Empresaris, Eurofruites, Institut de Secundà ria, Copuzol i l'ajuntament.
A més, la gala va comptar amb dues sorpreses.
La primera, una placa per a Mariano Aguilar, president de Copuzol durant les últimes dècades, que va ser la persona a iniciar a finals del segle passat la primera campanya, Els gallons de la sort, i que ha facilitat en tot moment que ara es mantinga el concurs Dolç Nadal i que el vÃdeo haja pogut tirar avant. Va ser el moment més emotiu de la vesprada, entre altres raons perquè Mariano no sabia res del que havien preparat des de l'ajuntament i la cooperativa.
La segona sorpresa va ser per a tots: després de la foto de famÃlia final, es va demanar als participants que no se n'anaren, sinó que romangueren en els seus seients durant tres minuts més⦠per a veure un altre vÃdeo amb el Making Of del treball realitzat. Un homenatge menys seriós, més informal, al treball conjunt d'alumnes, professors, personal de la cooperativa, polÃtics i tècnics municipals.
Va ser el punt final perfecte per a una història molt dolça.
Enllaç al vÃdeo: https://goo.gl/iH6amG