PUÇOL | ECONOMIA I NEGOCI

El 22 d'abril, els comerciants de Puçol trien la nova directiva de la seua associació local

SABÍN - 22/04/2021 | Fotograf: Sabín

El 23 de març, presentava la dimissió la junta directiva de l'Associació de Comerciants i Empresaris de Puçol (l'ACEP)

El 22 d'abril, una assemblea general serà el punt de partida per a triar la nova directiva dels comerciants

Gonzalo Alcácer (president) i Mónica Novejarque (secretària) realitzen un balanç dels últims huit anys, recordant els deures pendents i les apostes que ja funcionen

L'Associació de Comerciants i Empresaris de Puçol té 26 anys de vida, durant els quals a penes ha tingut tres juntes directives encapçalades per Vicente Gigante (fundador a mitjan 90), Pedro Sánchez i, en els últims huit anys, Gonzalo Alcácer, qui sempre ha estat acompanyat de Mónica Novejarque com a secretària, però també com a experta en gestió i una veu autoritzada per a impulsar projectes innovadors.

«Si haguera de destacar alguna cosa per damunt de tot, és el treball conjunt dels empresaris i el suport de l'Ajuntament, que sempre ha estat apostant pel comerç local i això que han passat tres alcaldesses i un alcalde en estos huit anys», subratlla Gonzalo Alcácer. «Quan arribem al càrrec hi havia poques campanyes promocionals en l'àmbit local i ara tenim sortejos mensuals, cursos formatius amb Facenord i Pactem Nord, presència en Confecomerç, un Marketplace que continua creixent i una fira del comerç que és un referent en l'àmbit comarcal».

Un balanç precipitat que dona una bona idea del treball realitzat en estos anys, on la formació és un dels pilars i el treball conjunt l'altre —si ens cenyim a la mateixa associació—, i el suport de les institucions el tercer element fonamental, una cosa que només es pot aconseguir treballant en grup, com a associació, i no a títol individual cada petit i mitjà comerç.

«Cal moure's i estar al dia. Les campanyes publicitàries locals només poden tirar avant quan el comerç actua en conjunt, com l'ACEP», recorda Mónica Novejarque. «Per això del que més orgullosa em sent en estos moments és de com funciona el comerç local: l'estructura, el teixit associatiu i la importància per als veïns. Uns assoliments aconseguits treballant tots junts i amb passió».

Junts, passió, suport d'institucions… molts elements a tindre en compte a l'hora de fer balanç dels huit anys en la junta directiva de l'associació. Un treball en equip, encara que Gonzalo i Mónica hagen sigut la cara més visible en la majoria d'actes.

Perquè, al costat d'ells, sempre ha estat la resta de la junta directiva: el vicepresident Patri Lamarca, el tresorer Sergio López i els vocals José Alpuente, Toni Ribelles, José Fernández, Álex García i Mercedes Alfonso.

Encara que l'expresident assegura que es quedaria «amb tot el que hem fet, però especialment amb la gent que està per la labor del treball diari», en realitat sí que hi ha grans victòries, com el Marketplace, eixe espai en Internet perquè «tots els comerciants locals puguen vendre els seus productes en qualsevol part del món, una cosa que ha sigut el gran cavall de batalla de l'associació i que l'Ajuntament ha fet possible en este any de pandèmia, en el qual la compra des de casa és una gran alternativa».

Triomfs, però també xicotets fracassos o, almenys, projectes que no acaben de tirar avant. Com eixe de la Universitat de València, disposada a aportar una sèrie de becaris que s'anaven a ocupar de visitar cada comerç local, per a fer un estudi i, al mateix temps, explicar a tothom la importància d'una associació local, del treball conjunt per a aspirar a grans propostes. Un projecte que va quedar aparcat per la pandèmia i caldrà recuperar quan es puga.

«No tots els comerços estan encara convençuts, hauríem d'estar ja tots en eixa web del comerç local, el Marketplace, però alguns encara no veuen els avantatges de vendre també a través d'Internet. I el mateix succeïx amb shopping night, la jornada de outlet o els sortejos mensuals: tots hem de col·laborar, perquè permeten recordar contínuament als veïns que seguim ací», confessa Gonzalo.

No, no hi ha fronteres per al comerç, encara que siga una xicoteta botiga local. Com tampoc n'hi ha per a les fires, com Puçol DeMostra, un referent comarcal en el qual cada any —excepte 2020, per la pandèmia— es reunien entorn d'un centenar de comerços, no sols locals, també de la comarca. Un gran aparador per als comerciants i una oportunitat de conèixer tot el que Puçol oferix als seus veïns.

Una fira que s'ha sumat una dotzena d'edicions i s'ha convertit una cita obligada per als veïns, com moltes altres activitats organitzades pel teixit social de Puçol: les falles, els festers, els clubs esportius, les associacions…

«Només ens ha faltat portar avant la recreació històrica de la batalla de Puçol contra Napoleó, que teníem prevista per a 2020, però no l'hem oblidada, només està ajornada», finalitza Mónica. «I hi haurà noves idees, això segur, que la nova junta directiva haurà de treballar intensament per a tirar avant, sempre comptant amb els comerços locals: quan arribem érem 30 associats i hem aconseguit els 130 en este temps. Però cal continuar apostant per estar al dia tots junts».

Potser per això, per eixa aposta per la unitat, l'últim acte que va realitzar la directiva que es va acomiadar del càrrec el 23 de març va ser una carta escrita, a la manera antiga, en paper, entregada a cada comerç local, convidant-los a estar al dia, a sumar-se al comerç per Internet, eixe Marketplace que és www.puçolcomerç.es

I, per descomptat, la invitació a tots per a presentar-se a la nova junta directiva, disposats a aportar idees i treball perquè el petit i mitjà comerç local continue sent una alternativa a les grans superfícies.

El dijous 22 d'abril, a les 14 hores, tots a l'Espai Jove. És hora de votar una nova junta directiva de l'ACEP, l'associació que ajuda a mantindre viu eixe eslògan que els definix: Puçol, el teu centre comercial.

MÉS FOTOS