PUÇOL | MEDI AMBIENT

La Costera de Puçol, una «fàbrica» de totestius, primaveres i capellanets amb 15 caixes niu ocupades

MIGUEL CRESPO - 20/11/2020 | Fotograf: Acció Ecologista-Agró

Esta tardor, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord ha convocat amb La Granja de Bitxos tres voluntariats a La Costera, paratge natural municipal que custodiem amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol. L’objectiu d’estos tres voluntariats era revisar les 30 caixes niu per a ocells insectívors que tenim instal·lades en esta muntanyeta de la Serra Calderona. En total, enguany, els totestius (Parus major), els primaveres (Periparus ater) i els capellanets (Lophophanes cristatus) han ocupat 15 caixes, on han fet el seu niu i on s’han «produït» aproximadament un centenar de pollets.

Els totestius (Parus major), els primaveres (Periparus ater) i els capellanets (Lophophanes cristatus) són uns ocells insectívors que ens reporten un important benefici ambiental: s’alimenten del cuc del pi (Thaumetopoea pityocampa) i, per tant, controlen les seues poblacions en ecosistemes forestals mediterranis com La Costera de Puçol.

A més a més, en un paratge natural municipal com el de La Costera, envoltat de tarongers i altres cultius, la presència d’estos ocells insectívors també resulta beneficiosa per a controlar plagues agrícoles. De fet, una sola parella de totestius consumix anualment més de 25 quilos d’insectes i altres invertebrats, tant en la muntanya com en el camp.

Actualment, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord té instal·lades en La Costera 30 caixes niu per a totestius, primaveres i capellanets. Els ocells troglodites, com és el cas d’estes tres espècies, fan els seus nius en forats que troben habitualment en arbres. Però, en este paratge natural municipal tenim dèficit de forats, al ser un ecosistema forestal relativament jove i dominat pel pi blanc (Pinus halepensis).

Per a compensar esta manca de forats, AE-Agró va començar en 2011 a col·locar caixes niu en els arbres d’esta muntanyeta de la Serra Calderona que custodíem amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol. De fet, el primer voluntariat que vam convocar amb motiu de la custòdia del territori de La Costera va ser per a instal·lar les primeres 20 caixes niu. Concretament, l’1 d’octubre de 2011.

Des d’aleshores, hem augmentat la quantitat de caixes niu per a totestius, primaveres i capellanets en esta muntanyeta de la Serra Calderona fins a les 30. I cada tardor les revisem per a veure si estan ocupades o no, netejar-les (ja que no reaprofiten el niu, sinó que fan un nou damunt), avaluar si cal modificar alguna d’ubicació, reposar les caixes trencades o furtades…

Enguany, per a revisar-les, hem convocat tres voluntariats amb La Granja de Bitxos, que des de 2015 col·labora en este projecte per a fomentar la presència d’ocells insectívors en La Costera. Concretament, les revisions s’han celebrat els dissabtes 17 i 31 d’octubre i el dissabte 14 de novembre, i en elles han participat 24 voluntaris de totes les edats.

Com a resultat de la revisió realitzada esta tardor, sabem que 15 de les 30 caixes niu han sigut ocupades enguany per totestius, primaveres i capellanets per a criar. De fet, en més de la meitat de les caixes ocupades hem trobat dos nius o fins i tot tres en alguna. Així que, si tenim en compte que en cada niu poden haver-hi quatre o cinc pollets, la «producció total» d'enguany estaria en aproximadament un centenar de pollets en la «fàbrica» de totestius, primaveres i capellanets de La Costera.

MÉS FOTOS