Brigada Municipal: Una labor invisible, de dia i de nit
La posta del sol no és motiu de descans entre els membres de la Brigada Municipal. Este cos de seguretat és un dels responsables de mantindre Puçol en bones condicions tot l'any i, especialment, durant l'estat d'alarma. Per a evitar el caos, alguns membres han ampliat les seues jornades de treball fins a altes hores de la matinada. I ho han fet a canvi de res, amb l'objectiu últim de lluitar contra un enemic invisible que manca d'horaris.
La pandèmia del Covid-19 ha sacsejat el funcionament i la rutina de tots els organismes i cossos d'emergències durant les últimes setmanes. Entre ells, la Brigada Municipal, acostumada a treballar en silenci i fer totes aquelles labors que, encara que passen desapercebudes, són imprescindibles per a la localitat. Ho són abans, durant i després de cada esdeveniment i, en general, en el manteniment quotidià de tots els racons de Puçol.
Però la seua rutina ara ha canviat. Ja no poden centrar-se en aquells treballs que tenien assignats per a esta època. Per exemple, la renovació de l'arbreda del Camí La Mar: «Esta primavera no es plantarà res... És una temporada perduda», lamenta Paco Salavert, regidor de residus sòlids, seguretat, obres i serveis municipals. S'han suspés moltes altres tasques de manteniment «perquè les empreses han estat parades i el subministrament no és el mateix».
I també perquè s'han reduït les jornades diürnes per a garantir el distanciament social en la brigada, la plantilla de la qual s'ha dividit en dos grups que s'alternen setmanalment. És a dir, cada setmana treballa una meitat de la plantilla. «Així garantim la seguretat dels treballadors», apunta Salavert.
Malgrat la reducció de les seues jornades i la feina de casa, els membres de la Brigada Municipal continuen realitzant aquelles labors de manteniment necessàries, sobretot en les zones verdes: tala d'arbres perillosos, tallar la gespa, reparació d'elements urbans... «És imprescindible perquè el poble no semble una selva quan tot torne a la normalitat», assenyala el regidor responsable, que destaca la importància de la seguretat entre els treballadors.
Labors nocturnes, voluntàries
Això sí, quan arriba la nit, poc importa quins membres estan de guàrdia aqueixa setmana, perquè les labors de desinfecció es realitzen per pur altruisme: No es cobren i, de fet, alguns utilitzen el seu propi material. «Ho fem perquè cal acostar el muscle», comenta Juan Carlos Piñol, més conegut com 'Marsaga': «Jo, perquè soc membre de la Brigada i tinc el tractor, Alejandro Sancho, perquè és regidor i també té vehicle...».
En definitiva, s'impliquen sobretot aquelles persones vinculades amb l'Administració Local, perquè és més senzilla la coordinació amb la institució. «Però si l'Ajuntament no tinguera mitjans, més gent s'oferiria a ajudar».
De moment han desinfectat el municipi fins a set ocasions. «I les que ens queden...», fa broma Piñol, que explica la seua rutina nocturna: Comencen a les 22.00 hores i es divideixen en dues, de manera que cadascun cobreix una zona de la població. «Jo comence pel Barri, pas pel carrer Alacant, Santa Teresa, creue i faig Ildefonso Fierro, la zona de Mercadona...», explica el membre de la Brigada, que després es desplaça fins al centre de salut, més tard travessa la carretera i arriba fins a Ciutat Jardí, la zona posterior de l'Institut, Consum...
Mentrestant, el seu company de neteja i regidor d'Agricultura, Alejandro Sancho, s'encarrega de desinfectar tot el barri antic, Santigons, Hostalets... Esta neteja es realitza des del propi vehicle, que desprén el desinfectant —aigua amb lleixiu— a mesura que avança. Al seu torn, altres treballadors locals i voluntaris de Protecció Civil desinfecten a fons i amb mànega altres focus als quals no arriba el vehicle: places, passejos, bancs, papereres, fanals...
I, quan acaben amb este nucli urbà, baixen fins a la platja, on netegen diferents camins, el passeig marítim, places, carrers per als vianants... Tot, amb el suport de la Policia Local i de Protecció Civil. El treball no sol finalitzar abans de les 4.00 de la matinada. I la coordinació entre tots està sent positiva: «Quan necessitem alguna cosa, els cridem i en dos minuts els tenim ací». I viceversa.
«A aqueixes hores ja no, perquè estan dormint, però quan comencem molta gent ix a aplaudir-nos», comenta Marsaga. Especialment els xiquets, que, amb la condició de saludar-los, esperen als seus balcons fins que passen. «Són el nostre club de fans», fa broma, orgullós de veure que els veïns agraeixen el seu treball.
Encara que no sempre es valora, i és que és una labor que, malgrat abastar dia i nit, sol passar desapercebuda. «Hi ha gent que està treballant més del que se li suposa, i això és d'agrair», segons Paco Salavert, que comenta que algunes persones «arriben fins i tot abans de la seua hora i ja estan preguntant què poden fer; tenen aqueixa iniciativa de col·laborar amb el que poden».
I esta iniciativa, que naix de l'altruisme, és la que està permetent exercir una labor útil i eficaç des de totes les àrees. «Els recursos de l'Ajuntament són limitats, i s'està fent el màxim que es pot», assegura Juan Carlos Piñol.
«Quan acabe tot, veurem si s'ha pogut fer millor, si ens hem equivocat en alguna cosa...», explica Salavert: «Però la veritat és que ho estem fent el millor que podem». Convençut que arribaran temps millors, el regidor agraeix a totes aquelles persones que aporten el seu granet d'arena com poden. Però no sols de la Brigada: també a aquells que, fins i tot cansats, segueixen confinats a les seues cases, aguantant i complint.
«Quant millor complim, abans eixirem a veure'ns, abraçar-nos... Que és el que realment necessitem», afig Salavert, convençut que, en general, la gent està complint molt bé. Mentrestant, la Brigada Municipal i la resta de cossos de seguretat seguiran ací fora, dia i nit, realitzant una labor pot arribar a ser tan invisible com necessària.