PUÇOL | EDUCACIÓ

Els alumnes d'aquest institut valencià canvien 1ºA o 3ºB per noms de deesses, figures ocultes o agents secrets

SABÍN - 11/03/2021 | Fotograf: Sabín

Alumnes i professors han triat els personatges que donen nom a les aules del centre

De l'1 al 5 de març, l'institut va exhibir el treball realitzat entre alumnat i professorat per a triar aquells personatges que millor encaixen amb cada aula del centre: una documentació que a partir del dia 8 és a la porta de cada classe i eixe és el seu nou nom. Una forma original de recordar, cada dia, la importància de la dona en tots els àmbits de la vida: art, investigació, història, ciència... i això que algunes eren secretes o estaven ocultes.

Com podem celebrar el 8-M si no podem celebrar-ho? Bona pregunta per a la qual han trobat una resposta encara millor en l'IES Puçol. Celebrar-ho tots els dies del curs, quan entres a classe i descobrixes que la teua aula té un nom especial.

«Ha sigut una iniciativa de l'equip de Convivència, Igualtat i Mediació, que se suma a altres activitats que realitzem, com les xarrades sobre llenguatge no sexista i activitats formatives dirigides a l'alumnat i organitzades en col·laboració amb l'Ajuntament de Puçol», explica la professora Elena McElroy.

Visitar l'exposició de cartells, tots dissenyats per l'alumnat, suposa un recorregut per la presència de la dona en tots els àmbits imaginables, amb noms que van des dels habituals, fins a autèntiques rareses.

Perquè cada departament ha sigut l'encarregat de proposar la «denominació d'origen» vinculada a les seues matèries, perquè hi haja una relació entre cada aula i el que en ella s'impartix.

Recorrent els corredors pels quals es mouen els 940 alumnes l'IES Puçol podem trobar clàssics com a sor Isabel de Villena, Jane Austen, les germanes Bronté, Matilde Salvador, María Moliner, María Vallejo Nájera o Mary Shelley.

Però també, en el capítol dels poc habituals, apareixen noms com la deessa grega Atenea, la matemàtica pitagòrica Téano, Víctor Catalá (en realitat el pseudònim de Caterina Albert) o l'autora J. K. Rowling (autora de la saga Harry Potter).

Encara que dos noms s'emporten la palma quant a «misteri»: les Figures Ocultes (compostes per tres científiques afroamericanes de la NASA: Katherine Johnson, Dorothy Vaughn i Mary Jack) i les no menys enigmàtiques Top Secret Rosies (sis programadores informàtiques que van treballar en l'exèrcit nord-americà en 1942, durant la Segona Guerra Mundial).

Un xicotet canvi que demostra el treball quotidià —a vegades tan poc visible com les Top Secret Rosies— que es realitza en el centre i que s'orienta a atendre a tots els alumnes.

Encara que hui dia no tots acudixen al mateix temps a classe, pel coronavirus, una cosa en la qual continuen treballant per a millorar la situació, com explica Santi Roca, el seu director: «aprofitant que es van de pràctiques les alumnes de cicles formatius hem habilitat dos aules perquè també els de 2n d'ESO vengen a l'institut de manera presencial tots els dies, perquè fins ara ho feien de manera alternativa, com també ho fan els de 3r i 4t d'ESO i els de 1r de Batxillerat».

Per a alguns, la novetat al març no ha sigut tornar a clase, sinó descobrir que ja no van a 1ºA o 2°C, compartixen aula amb deesses, figures ocultes o agents secrets.

MÉS FOTOS