elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

PSPV, Compromís, Podem, Ciutadans i Agermanats entreguen a la Agència Antifrau les conclusions del dictamen de Savia

PSPV, Compromís, Podem, Ciutadans i Agermanats entreguen a la Agència Antifrau les conclusions del dictamen de Savia
    MÉS FOTOS
    PSPV, Compromís, Podem, Ciutadans i Agermanats entreguen a la Agència Antifrau les conclusions del dictamen de Savia - (foto 2)

    Els grups parlamentaris PSPV-PSOE, Compromís, Podem, Ciutadans i Agermanats han entregat aquest matí al director de l'Agència Antifrau, Joan Llinares, una còpia de les conclusions del dictamen de la comissió d'investigació per a l'estudi del procés d'adjudicació de places de residències d'accessibilitat per a persones dependents --creat pels exconsellers del PP Rafael Blasco i Juan Cotino, que va ser aprovat en Les Corts Valencianes amb l'únic vot en contra del PP.

    Segons aquestes formacions polítiques, les conclusions aporten diversa i completa documentació sobre l'adjudicació de places de residència: contractes, actes del Consell, així com diverses informacions relatives a l'adjudicació de la residència de Xàtiva, on se sospita de mossegades per part d'Alfonso Rus i Marcos Benavent, que encara no han sigut objecte de coneixement per part de la Justícia.

    Ara serà l'Agència Antifrau qui dirimirà la destinació que se li done a partir d'ara a aquest treball aprovat per les Corts després de més de 17 mesos d'estudi de documentació i declaracions dels molts compareixents que van ser citats a la comissió d'investigació, han indicat els portaveus d'aquests grups parlamentaris.

    La diputada del PSPV, Concha Andrés, ha explicat que «Cotino ens va mentir respecte a ALQUERIA DOLORES S.L i els seus beneficis i ens va mentir en moltes altres qüestions que tenen a veure amb les decisions, en absolut objectives, que va prendre per a beneficiar a les empreses del clan familiar a costa de les persones majors de la Comunitat Valenciana que es quedaven sense plaça de residència o no obtenien resposta de l'administració pública. Aquestes conclusions poden demostrar com de lucratiu va ser per al Sr.Cotino i afins, el seu pas per la Conselleria de Benestar Social, i sobretot, aportar dades a les investigacions que en aquests moments s'estan portant a terme». «El nostre objectiu sempre va ser de determinar les responsabilitats polítiques, que n'hi va haver, en la nefasta gestió de les places de residència de la tercera edat; no obstant això, la magnitud i transcendència dels fets que s'estan revelant ens obliga a actuar amb responsabilitat i aportar a la justícia allò que coneixem, tenim documentat i entenem que puga ser d'interès públic».

    Per la seua part César Jiménez de Podem ha assenyalat que «en les conclusions apareixen referides les diferents compareixences que realitzem a membres del Consell i treballadors de la conselleria en les quals ningú tènia clara la situació patrimonial del Senyor Cotino. Semblava estés el rumor que la incompatibilitat del Conseller envers les residències familiars havia sigut resolta però ningú pot demostrar-lo en cap moment». Per a Jiménez, «Cotino es va encarregar de fer creure que la seua relació amb les empreses familiars havia acabat quan podem provar que això no és cert i que Juan Cotino ho va ocultar».

    Sobre aquest punt la diputada de Compromís, Mònica Alvaro ha especificat que ella mateixa va anar a comprovar tal extrem, el de la venda de les accions de SEDESA (accionista de Savia) i la desvinculació d'empreses familiars en la declaració de béns del Sr.Cotino «i com va ser la meua sorpresa quan vaig comprovar que el propi Conseller havia ordenat que es retirara aquesta declaració de béns, amb la promesa de modificar-la, però, malgrat els anys que va exercir com a alt càrrec, mai la va modificar, ni la va aportar de nou ni tampoc sembla que ningú li ho requerira» .

    A més, Àlvaro ha afegit que «Cotino ens va mentir: ens va dir en comissió que Alqueria Dolores SL era la seua empresa familiar exclusivament agrícola, quan en 2010 va canviar el seu objecte social per a poder dedicar-se a tota mena d'arrendaments urbans, hotels i fins i tot residències de la tercera edat».

    Per la seua part, el diputat Antonio Woodward de Ciutadans ha indicat que «portar ara les mateixes conclusions, sense alteracions, que es van elaborar i van votar en el seu dia davant l'Agència Antifrau ens aporta tranquil·litat» .«Són moltes les informacions que estan sorgint sobre el patrimoni del senyor Cotino que nosaltres ja coneixíem, per això, davant qualsevol indici de dubte i sabent que l'Agència antifrau ja està treballant en una pericial del cas Erial pensem que aquest dictamen no ha de continuar acumulant pols en les Corts i que si pot ser d'utilitat per a esclarir la veritat, que siga utilitzat».

    Finalment, el diputat d'Agermanats, David de Miguel, ha manifestat que «el patrimoni de Cotino, els seus comptes, les seues relacions amb les empreses familiars i alienes mai van ser el transparentes que hagueren d'haver sigut en un membre del Consell i posterior president de Les Corts. No obstant això era impossible dilucidar on acabaven les responsabilitats de Juan Cotino com a Conseller de Benestar Social i on començaven les d'empresari, sense entrar a valorar com es va beneficiar del seu càrrec en la Generalitat per als seus negocis propis».

    Pujar