POLÍTICA

La Proposició de Llei de Finançament del Transport Públic Urbà promoguda per la coalició es debat demà en el Ple

ELPERIODIC.COM - 22/09/2020

Madrid ha rebut en 10 anys 1 358 milions enfront de 83 per a el transport metropolità valencià. La Llei demana acabar amb aquestes arbitrarietats

El Ple del Senat debatrà demà dimecres la Proposició de Llei de Finançament del Transport Públic Urbà i Metropolità, que busca actualitzar el dret a la mobilitat urbana en condicions de qualitat, eficiència, sostenibilitat financera i rigorós respecte a la protecció física del medi ambient. 

Carles Mulet, promotor de la iniciativa, va registrar un text que concentra les reclamacions de representants de grans ciutats, alcaldies del canvi i organitzacions representatives del sector dels transports urbans i metropolitans i que s'ha actualitzat a la situació generada després de la pandèmia originada per la Covid-19 que ha suposat una reducció dràstica en el nombre de viatgers respecte als que es registraven abans de la declaració de l'estat d'alarma. La llei és la base normativa per a dotar de recursos al transport públic que li permeta adoptar iniciatives estratègiques com augmentar l'oferta, una major integració multimodal, noves polítiques tarifàries o impulsar el salt digital i tecnològic del servei. 

“Mentre veiem com a nivell internacional es prenen mesures de cara a millorar la mobilitat o la reducció de vehicles i contaminació, algunes autonomies com la valenciana se les desitgen per a fer polítiques, quan pateixen una evident discriminació en les subvencions estatals al transport”, ha assenyalat el senador. “Així, mentre Madrid ha rebut en 10 anys 1 358 milions, el transport metropolità valencià tan sols n’ha percebut 83, sense que existisca un criteri consensuat i objectiu per a un tracte igualitari i just”, ha declarat Mulet.

La Llei preveu dotar de recursos als serveis metropolitans de transport “que estan deixats quant a inversions, la qual cosa condemna a milers de ciutadans a utilitzar el cotxe per a venir a València. La gent vol transporte de qualitat i així utilitza menys els vehicles privats, com hem vist a la ciutat de València amb increments en l'ús del transport col·lectiu i la bicicleta, el que no ocorre en altres ciutats”, ha assenyalat l'edil de València Giuseppe Grezzi. 

La coalició també ha traslladat al Senat mocions per a reclamar una millora del finançament tant de Rodalia com del transport col·lectiu. La moció ha sigut avalada pels senadors i senadores territorials de l'Esquerra Confederal, que representen a poblacions amb característiques i problemes de mobilitat propis com Andalusia, Balears, València, Catalunya, Madrid i Navarra. “El transport col·lectiu ha de ser la principal aposta mediambiental i de mobilitat, per això no cessarem en la nostra voluntat per dignificar-ho i finançar-ho com mereix”, ha conclòs Mulet.