elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Què proposen els partits polítics per a les festes de la Comunitat?

Què proposen els partits polítics per a les festes de la Comunitat?
  • Després d'acabar les Falles, i amb la Magalena molt a la vora, els dirigents plantegen noves mesures per a les celebracions valencianes

MÉS FOTOS
Què proposen els partits polítics per a les festes de la Comunitat? - (foto 2)
Què proposen els partits polítics per a les festes de la Comunitat? - (foto 3)

La Comunitat Valenciana viu aquestes setmanes un dels mesos festius més importants de l'any. La recentment finalitzada celebració de les Falles de València donarà pas en tres dies la Magdalena de Castelló. No obstant això, ni una ni una altra s'ha deslliurat del corresponent debat polític, acrescut aquesta vegada per la proximitat de les eleccions autonòmiques i municipals. Però, quines propostes tenen els dirigents per a les festes de la Comunitat?

PSPV

En primer lloc, després de la finalització de les Falles 2019 els socialistes han proposat aquest matí la creació d'una taxa turística d'1 euro per persona en “qualsevol tipus d'allotjament” des de l'1 al 19 de març. Amb aquesta nova mesura, anunciada per la candidata del PSPV a l'alcaldia, Sandra Gómez, pretenen donar suport a el finançament dels monuments fallers, de manera que els diners recaptats es destinaria a l'arques de les comissions amb l'objectiu que aquestes l'utilitzen per a la construcció dels monuments. I és que segons Gómez, “cada vegada són més les comissions han de buscar patrocinadors privats per a les seues falles, i això cal gestionar-ho des de l'Ajuntament” ja que, en la seua opinió, malgrat la quantitat de diners que generen les festes de València, “les comissions veuen poc d'això, quan són les falles que planten el que fan que vinga la gent”.

Al costat d'aquesta proposta, la candidata socialista també ha afegit altres “destinades a promocionar i visibilitzar la festa”. Entre aquestes destaca el desig de Gómez de nomenar a la primera dona presidenta de la Junta Central Fallera, així com mesures destinades a la Ciutat de l'Artista Faller. Per a això últim ja han pactat amb el Govern d'Espanya una inversió de 2 o 3 milions d'euros amb l'objectiu de “reactivar” la seua activitat. A més, la responsable del PSPV ha mostrat la seua intenció de traslladar la seu de la Junta Central Fallera fins a aqueixa zona perquè al seu judici representa “tota l'essència dels mestres fallers”.

Bous al carrer en les festes de Castelló

Els festejos de la Magdalena i els bous de Sogorb estan en el punt de mira de taurins i antitaurins a Castelló –província que representa la meitat d'aquestes festes a Espanya-. Així, el PSPV de l'Alt Palància s'ha mostrat a favor de la celebració dels *Bous al *Carrer, tal com el va posar de manifest el diputat provincial socialista, José Manuel Navarro, qui va presentar dilluns passat una moció de suport a la festa dels bous. Aquesta recull la proposta de la Federació de Penyes de *Bous al *Carrer, que assenyala que els festejos de *bous al *carrer no són patrimoni de cap partit polític”. “La festa dels bous “és del poble, de la gent, dels afeccionats i afeccionades, i no entén d'interessos que no siguen els de la pròpia festa”, afig el text de la federació. El document defensat pels socialistes també indica que les festes taurines “formen part de l'ADN de la Comunitat”.

De fet, el diputat del PSPV va recordar que no existeix enel nostre territori cap altre esdeveniment de lliure concurrència que siga tan multitudinari”. Segons el parer de Navarro, “els bous al carrer contribueixen a la promoció turística d'aquesta terra”, per la qual cosa defensa que es tracta de “espectacles dignes que se celebren des del necessari respecte i cura als animals, que són els vertaders protagonistes de la festa”. Això sí, en la moció s'insta als municipis que aposten pel benestar animal i per la realització d'aquest tipus de festejos dins d'un marc de respecte al cap de bestiar i d'increment de tots els nivells de seguretat.

Compromís

Per part seua, des de Compromís van defensar ahir la possibilitat d'incloure en el bàndol faller “mesures de control serioses” amb la finalitat de protegir edificis històrics i evitar el botelló en els seus voltants. Així ho va comunicar l'alcalde de València, Joan Ribó, qui a més es va mostrar disposat a debatre la possibilitat d'introduir una taxa turística, encara que va recordar que aqueixa mesura depén de “una llei autonòmica” en la qual no hi ha contemplat un impost per a Falles. 

A més el soci del *Govern de la Nau va qualificar de “impressionant” el nombre de persones que han visitat València aquests dies, que han transcorregut “amb molta normalitat”. En aquest punt no obstant això, el responsable va assenyalar que per a les pròximes Falles s'hauria de “treballar perquè el bàndol faller aborde alguns problemes” que en la seua opinió, “no hem resolt definitivament enguany”, com és el cas del botelló, sobretot vinculat als llocs “en els quals hi ha edificis històrics”. Encara que el primer edil no és partidari de “prohibir”, sí que considera necessari “prendre mesures de control serioses”.

Festes de la Magdalena amb perspectiva de gènere

Compromís posarà en marxa a l'Ajuntament de Castelló al costat del PSPV una iniciativa de mobilitat amb perspectiva de gènere durant les festes de la Magdalena. És a dir, a partir de les 22.00 les dones que viatgen en l'autobús de Castelló soles o acompanyada d'altres dones podran fer parades de baixada a demanda (fora de les parades oficials) en les tres línies nocturnes de Castelló. Segons els regidors d'Igualtat i Mobilitat de Castelló, Verònica Ruiz i Rafa Simó, respectivament, aquesta nova mesura pretén “donar resposta a la potencial demanda i millorar al seu torn la qualitat del servei que presta la xarxa urbana d'autobusos”. D'aquesta manera, esperen dotar a les dones dels recursos necessaris “perquè no modifiquen la seua rutina o deixen de fer alguna cosa per la por a patir episodis de risc”.

Ciutadans

La formació taronja va apostar el mes de desembre passat per la creació d'un cicle de debats sobre Falles i festes valencianes, sota el nom “Per unes Falles i festes valencianes per a tots”. L'objectiu d'aquesta proposta no era un altre que el de “acostar l'Ajuntament als casals per a debatre els temes que preocupen el món de les festes”, com són les noves formes de finançament, mecenatge i patrocini de les Falles. En aquest sentit, els debats han abordat “temes d'especial rellevància amb els quals aconseguir la màxima projecció i òptim desenvolupament de les festes de València”, segons la regidora de Cs, Amparo Picó. Per a l'edil, es tracta de presentar “propostes efectives amb les quals sumar en positiu i posar en valor, amb la dignitat que es mereixen, les nostres Falles i festes”. 

Entre aquestes propostes, el candidat a l'alcaldia de València per Ciutadans, Fernando Giner, ha defensat que l'EMT siga gratuïta els dies d'Ofrena per a “protegir les tradicions”. De fet, el regidor de Ciutadans, Narcís Estellés, va presentar el ‘Abonament Falles’, “més compatible i amigable” per a no pagar aqueixos dies perquè “es rep un servei de menor qualitat”. A aquesta mesura Giner afig la creació d'una marca internacional que podria estar patrocinada per a destinar els diners a les comissions. En opinió de l'aspirant a l'Alcaldia, ni Ribó ni el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, han sabut gestionar correctament les Falles a llarg termini.

PPCV

A València, el Grup Municipal Popular no va rebre amb bons ulls la proposta de Ciutadans sobre el ‘Abonament de Falles’, que va qualificar com una mesura “tramposa”. Segons el regidor popular, Alberto Mendoza, “es tracta d'una proposta electoralista que a més seria un problema per a la seguretat”. 

Les mesures plantejades pel PPCV per a les festes de la Comunitat no obstant això, van en la línia de la defensa dels festejos taurins, com van indicar el diputat provincial Modest Martínez i el nacional Oscar Clavell. Els populars van lamentar que la televisió autonòmica decidira no retransmetre la festa dels bous durant les Falles ni en la Magdalena, per la qual cosa van instar a À Punt a “rectificar” i cobrir les corregudes perquè no es “utilitzen els mitjans per a censurar alguna cosa simplement perquè no els agrada”. “En el món dels festejos taurins hi ha molta gent enfadada i desconcertada”, va assegurar indignat el portaveu de campanya del PPCV, Jorge Bellver.

Pujar