ECONOMIA I NEGOCI

Promotors i constructors creuen que el seu sector serà el "motor" per a la recuperació econòmica i la creació de l'ocupació

ELPERIODIC.COM - 23/04/2020

L'Associació de Promotors Constructors d'Espanya (APCEspaña) considera que el sector immobiliari serà el principal vector de tracció econòmica en el curt i mitjà termini, contribuint a la normalització de l'activitat econòmica, laboral i de consum, donada la seua capacitat per a estimular l'economia i generar llocs de treball en el curt termini.

Per aquest motiu i amb l'objectiu de tractar de contribuir al fet que el retorn a la normalitat econòmica i laboral, siga el més ordenat i àgil possible, APCEspaña ofereix tota la seua col·laboració i coneixement sectorial a través d'un decàleg de mesures que, de manera complementària a les ja adoptades en l'àmbit del lloguer, suposarien l'impuls perquè, en el menor termini possible, el sector immobiliari es convertisca en el motor de creixement econòmic.

Una de les mesures prioritàries per a millorar l'accés a l'habitatge i, per tant, incrementar la compra-venda, és l'aprovació d'avals i línies de crèdit en els préstecs de primer habitatge que estimulen la compra, tal com han fet altres països europeus amb un èxit demostrat. A Regne Unit, el programa Help to Buy ha aconseguit augmentar la compra de nous habitatges i facilitar l'accés dels joves al seu primer habitatge, a través d'avals de l'Estat. Aquesta mesura no comporta cost a l'Estat, al no computar com a deute.

La segona mesura més important és l'impuls a l'ocupabilitat dels joves en atur, un dels col·lectius més afectats en aquestes últimes setmanes, mitjançant la creació de borses d'ocupació en el sector promotor i constructor, en col·laboració amb el Servei Públic d'Ocupació Estatal, i el desenvolupament d'una Formació Professional Dual de qualitat en la pròxima reforma educativa, que funcione com a dinamitzador de la inserció laboral dels joves.

En matèria fiscal, l'Associació sol·licita la reducció al 4% de l'IVA per a la compra de primer habitatge, tant lliure com de qualsevol mena de protecció i modificar l'IVA de les cessions de sòl amb dret de superfície, permetent que siga el súper reduït (4%), o almenys el reduït (10%). Així mateix, recuperar deduccions en l'IRPF, com la deducció per inversió en habitatge habitual, i també deduccions fiscals per als arrendataris, eliminades en 2012 i 2013.

L'Associació considera imprescindible incentivar l'agilitació de llicències urbanístiques per a reduir els terminis en l'execució d'obres, apostant per la digitalització dels processos burocràtics en tots els tràmits que signifiquen una major contractació i continuïtat laboral, la qual cosa redundarà en un abaratiment del preu de l'habitatge. Per a APCEspaña és de summa importància agilitar i, sobretot, simplificar la burocràcia, permetre la tramitació i obtenció simultània de la llicència d'edificació, juntament amb la resta de tràmits vinculats a la promoció (ocupació de via pública, grua, gual, enderrocaments, comptadors d'obra,...).

Per a contribuir a agilitar al màxim els tràmits necessaris per a reprendre l'activitat i recuperar les setmanes d'interrupció derivades de la crisi sanitària, APCEspaña proposa l'extensió de la Declaració Responsable en tots aquells processos que siga possible. I en la mateixa línia, generar un marc normatiu que oferisca una major seguretat jurídica i reduïsca la burocràcia i l'embull normatiu en matèria urbanística que repercuteix, en últim terme, en costos econòmics als ciutadans.

APCEspaña també proposa desenvolupar un nou Pla Estatal d'Habitatge que actualitze el Pla 20.000, adaptant la seua dimensió a la nova situació a través de la mobilització de sòl públic i la construcció d'obra nova, la qual cosa augmentaria l'oferta d'habitatge i generaria un alt volum d'ocupació. És imprescindible que el Pla actualitze els mòduls de venda i de lloguer dels habitatges protegits, per a poder construir sobre els sòls de reserva.

L'Associació considera fonamental fomentar la col·laboració públic-privada en el disseny i implementació de polítiques destinades a facilitar l'accés a l'habitatge en lloguer. I, finalment, APCEspaña advoca per la creació d'una taula de treball dirigida a la contribució del sector immobiliari per a mitigar els efectes de la crisi i posar en marxa accions que aprofiten la seua capacitat logística per a atendre situacions d'emergència social.

Juan Antonio Gómez-Pintado, president de APCEspaña, assegura que “en uns mesos assistirem a la volta gradual a la normalitat i a una reactivació del mercat. Aquesta normalitat seguirà caracteritzada per unes condicions molt favorables perquè la demanda d'habitatge residencial reprenga el seu creixement, gràcies a la recuperació de l'ocupació i els salaris, preus raonables, disponibilitat de finançament i tipus d'interés reduïts. Només d'aquesta forma serem capaces de generar confiança de nou en els clients i en el sector”.