elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Projecte Emys localitza dues tortugues d’aigua ibèriques a la Marjal de Rafalell i Vistabella

El Projecte Emys localitza dues tortugues d’aigua ibèriques a la Marjal de Rafalell i Vistabella
    MÉS FOTOS
    El Projecte Emys localitza dues tortugues d’aigua ibèriques a la Marjal de Rafalell i Vistabella - (foto 2)
    El Projecte Emys localitza dues tortugues d’aigua ibèriques a la Marjal de Rafalell i Vistabella - (foto 3)
    El Projecte Emys localitza dues tortugues d’aigua ibèriques a la Marjal de Rafalell i Vistabella - (foto 4)
    El Projecte Emys localitza dues tortugues d’aigua ibèriques a la Marjal de Rafalell i Vistabella - (foto 5)
    El Projecte Emys localitza dues tortugues d’aigua ibèriques a la Marjal de Rafalell i Vistabella - (foto 6)

    Del 16 al 25 de juny, el Projecte Emys d'Acció Ecologista-Agró ha tornat a Massamagrell (Horta Nord, València) per continuar estudiant l'evolució de les tortugues autòctones que viuen a la Marjal de Rafalell i Vistabella. En esta edició, que ha comptat amb la col·laboració d’Ambiens, les 15 persones que s’han sumat a esta iniciativa han pogut censar dues tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) en esta xicoteta però valuosa zona humida.

    Per dotzé any consecutiu, Acció Ecologista-Agró ha tornat a convocar, amb la col·laboració d'Ambiens, el Projecte Emys, el major voluntariat mediambiental del País Valencià, a la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell (Horta Nord, València). Concretament del 16 al 25 de juny, període durant el qual s'han realitzat quatre voluntariats per realitzar el seguiment de les poblacions de tortugues d'estany europees (Emys orbicularis) i tortugues d'aigua ibèriques o de rierol (Mauremys leprosa) que habiten en este aiguamoll.

    En els sis mornells instal·lats, gràcies a l'ajuda de 15 voluntàries, el Projecte Emys ha localitzat enguany dues tortugues d'aigua ibèriques: un recaptura d'exemplar adult i un juvenil no censat fins a la data. A més a més, han pogut identificar altres espècies autòctones la llisa (Chelon labrosus) o l'anguila (Anguilla anguilla). També 31 gambetes d'aigua dolça. I això és una molt bona notícia, ja que la presència d'este crustaci endèmic, no molt abundant pel mal estat de conservació en què es troben les zones humides, ens indica la bona qualitat de l'aigua que té ara la marjal.

    Seguint amb les bones notícies en esta edició no s'ha trobat cap tortuga exòtica i invasora. No obstant, sí que s'han capturat i retirat del medi natural, tot i que en menor quantitat que en la temporada anterior, 16 perca sols (Lepomis gibbosus) i 44 carrancs americans (Procambarus clarkii).

    Esta edició del Projecte Emys en Rafalell ha sigut coordinada per l'equip d'AE-Agró del Tancat de la Pipa en col·laboració d'Ambiens. Ha rebut el suport de la Generalitat, ha comptat per tercer any consecutiu amb el de Caixa Popular i, com en edicions anteriors, també amb el de les dues administracions implicades en el projecte del Tancat de la Pipa: la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i l'Ajuntament de València.

    Des d’AE-Agró agraeixen la col·laboració de totes i tots els voluntaris que han participat en el Projecte Emys 2023 en Rafalell. També el compromís de totes les persones que, durant la primavera, han fet possible esta iniciativa de ciència ciutadana al Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València), al riu Magre al seu pas pel Marquesat, al Barranc de l’Horteta de Torrent, al barranc del Carraixet i a Moncofa, en l’extrem més al nord de la Marjal d’Almenara.

    Finalment, recorden que el voluntariat encara no ha acabat i conviden a totes les amants de la natura a sumar-se al Projecte Emys. De fet, si volen participar actualment s’està desenvolupant als Ullals de Senillera d’Albalat de la Ribera, als Estanys d’Almenara, a Begís i més endavant viatjarà fins a Xàtiva i Cofrents. Per a apuntar-se i rebre més informació, l’adreça de contacte és projecteemys@gmail.com.

    Pujar