El programa ADCV Growth reforça la innovació i competitivitat de les empreses de disseny en gestió i processos
L’iniciativa de l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana, finançada per l'Agència Valenciana de la Innovació, ha constat de set sessions de treball, en dos mesos
En cada sessió s'ha aprofundit en àrees concretes de la gestió empresarial i la innovació, des de metodologia 'Agile' a estratègies de marca, organització d'equips o aspectes legals
L'esdeveniment de clausura, en Las Naves, ha reunit mig centenar de professionals del disseny i altres indústries creatives, que han debatut sobre reptes, oportunitats i noves línies de treball amb les quals aprofundir en els objectius del programa
La L'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), amb finançament de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), ha dut a terme, durant els mesos de maig i juny, el programa ADCV Growth, que té com a objectiu ajudar els estudis de disseny a millorar la seua organització, la seua gestió empresarial, la seua capacitat innovadora i, amb això, la seua competitivitat. Han participat trenta responsables d'empreses, que han adquirit coneixements, tècniques i eines innovadores, de la mà de professionals de referència en diferents àmbits, des del màrqueting i la gestió d'equips i projectes, a eines de creativitat, metodologia 'Agile' i protecció legal.
El programa s'ha clausurat amb un debat en el centre d'innovació Las Naves, centrat en la situació, necessitats, reptes i oportunitats del sector dissenye i de les indústries creatives. Aquesta trobada va comptar amb la participació del vicepresident executiu de l'AVI, Andrés García Reche, la presidenta de l'ADCV, Yolanda Herráiz, i mig centenar de professionals del disseny i altres indústries creatives.
"El sector del disseny de la Comunitat Valenciana, al costat de l'estructura científica i algunes empreses estratègiques clau, són els tres elements que aporten optimisme al desenvolupament econòmic de la nostra regió. Sempre hem estat per damunt de la mitjana europea en matèria de sectors intensius en disseny i, per això, és tan important el treball que s'està fent des de la ADCV per a analitzar el seu potencial i quin tipus d'accions i estratègies poden integrar-se, de manera particular, en els estudis de disseny i, en general, en el sector i, amb això, generar impactes positius en la resta del teixit empresarial", va subratllar Andrés García Reche.
El debat de clausura del programa va servir per a posar en comú reflexions, coneixements i experiències i detectar, conjuntament, noves línies de treball, amb les quals aprofundir en els seus objectius.
Entre ells, es contempla incentivar el creixement del teixit empresarial del disseny, donant suport al desenvolupament del sector i augmentant la seua productivitat, així com impulsar el disseny com a eina de competitivitat en altres sectors econòmics, tant mitjançant el reforç de les seues capacitats com amb investigació i propostes innovadores de millora.
Yolanda Herráiz, presidenta de ADCV, va destacar que “l'alta demanda i l'alt nivell de participació en el programa ADCV Growth ha demostrat la preocupació i treball constant dels estudis i professionals del disseny per la millora contínua a l'hora d'oferir els seus serveis a les empreses, a l'Administració i a la societat. És important que les Administracions Públiques siguen exemple de l'excel·lència a la qual s'aspira des del sector i facilitadores per a les empreses que contracten o volen contractar disseny".
Un planter de professionals de referència
Al llarg de sis jornades, les i els responsables d'estudis de disseny han adquirit coneixements i eines necessàries per a definir i executar estratègies, plans i accions, en diferents àrees de l'organització i gestió empresarial: models de negoci; estratègies de marca; protecció legal; innovació en la gestió d'equips; metodologia 'Agile’, i 'story-branding' per a l'acció comercial. Cadascuna de les sessions del programa ADCV Growth s'ha dut a terme amb professionals de referència.
La primera, centrada en models de negoci i gestió empresarial dels estudis de disseny, va ser impartida per l'equip de Somos M&X, format per les economistes Xènia Viladàs i Marta Ruiz de León. L'experta en comunicació, en estratègia i desenvolupament de negoci Laura Llopis va ser l'encarregada de coordinar la sessió sobre estratègia de marca. Sobre contractes i com protegir els drets del disseny, van parlar Ana Bricio i Lucía Zamora, advocades de Padima.
La consultora d'organització i RH, Amparo Vicent, va conduir la sessió dedicada a la ‘Innovació en la gestió d'equips’, mentre que Agile Nomad (Yanina Wax i Guillermo Jávega), van impartir ‘Ser i fer Agile en disseny’. Per part seua, Carlos Ladaria, director de Nexpertia, es va centrar en eines per a atraure a clients potencials, com suscitar interés i facilitar l'acció comercial.
L'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) va ser fundada en 1985 i compta amb quasi 300 professionals i estudis de disseny associats, així com una vintena d'empreses vinculades al sector. L'organització dona suport als seus membres en diferents àmbits, treballa per la defensa del sector i desenvolupa projectes pioners que promouen l'ús del disseny com a impulsor de la innovació i la cultura. A més, és interlocutora i portaveu oficial del col·lectiu professional en processos de diàleg i projectes amb Administració Pública, institucions i altres organitzacions i empreses en la Comunitat Valenciana.