SANITAT I SALUT

El primer fàrmac per a tractar la COVID-19 tira avant

GREGORY ESTRELLA - 26/06/2020

L'Agència Europea del Medicament autoritza la comercialització del remdesivir

El remdesivir és ja el primer fàrmac especifique per a tractar la COVID-19. L'Agència Europea del Medicament (EMA) ha recomanat la comercialització d'aquest antiviral que evita que el virus es replique en l'organisme. El fàrmac serveix per a pacients amb el virus que es troben en un estat greu, per exemple, amb pneumònia que requerisca oxigene suplementari i el seu ús està indicat per a adults i adolescents a partir de 12 anys.

L'ús recomanat d'aquest fàrmac ve dau després dels resultats preliminars d'un gran estudi realitzat fins hui amb aquest medicament i que han sigut publicats en el New England Journal of Medicine. Aquests resultats han conclòs que amb l'antiviral els malalts es recuperaven una mitjana de quatre dies abans que els altres pacients.

El director del Centre d’Alertes i Emergència Sanitàries, Fernando Simón, ha reconegut en roda de premsa que això és una “bona notícia”, ja que aquest fàrmac “pot ajudar a reduir” alguns quadres greus de malalts de Covid-19. “Aquest medicament ha mostrat cert efecte positiu en pacients amb Coronavirus, encara que tampoc pot ser considerat com la panacea”, ha etzibat Simón.

La veritat és que el remdesivir ja havia sigut investigat per a l'ébola, però el brot va acabar abans de concloure l'assaig. Entre els efectes adversos detectats en l'ús d'aquest fàrmac estan la hipotensió, la insuficiència respiratòria i la fallada renal, entre altres.

Encara així, l'agència comunitària ha aprovat recomanar que s'atorgue a aquest antiviral una autorització de comercialització condicional després d'una reunió aquest dijous a Amsterdam. El permís permet que un medicament puga eixir a la venda en tota la Unió Europea abans fins i tot de comptar amb totes les dades sobre eficàcia i efectes secundaris si es constata que té més beneficis que riscos per al pacient.

De totes maneres, queda camí per recórrer fins que el fàrmac arribe als hospitals. El primer pas ha sigut l'aprovació per part de la EMA, però ara les agències reguladores de cada país han de negociar i acordar un preu amb la farmacèutica.

Des del Centre d’Alertes i Emergència Sanitàries, Simón ha recordat que el millor tractament contra el Coronavirus és la vacuna, encara que si aquesta no es té, l'aprovació del remdesivir “ajudarà molt en el control dels pacients, però necessitarem més tractaments eficaços”.