POLÍTICA

Els pressupostos de 2024 dels valencians seran “més rigorosos i eficients” i arribaran “a temps” malgrat les circumstàncies

LAURA HERRERAS - 30/08/2023

La nova consellera d'Hisenda, Ruth Merino, assegura que el departament ha estat treballant durant tot l'estiu per avançar en aquests pressupostos que es presentaran abans de l'1 de novembre perquè siguen aprovats a les Corts

El que podria ser una quimera, el nou Consell té clar que serà realitat: presentar el pressupost del 2024 “en temps i forma” perquè sigua aprovat a les Corts abans que acabe l'any i que es base en “la rigorositat ” i en la “gestió eficient” dels recursos. Així ho ha confirmat la nova consellera d'Hisenda i portaveu del Consell, la popular i exsíndica de Cs Ruth Merino, en unes declaracions a À Punt en què ha estat molt clara: “Presentarem uns pressupostos rigorosos i no ficticis i anem a ser molt reivindicatius a Madrid amb el tema del finançament perquè els valencians tinguen compensat des del ja que no han rebut justament”.

La veritat és que el departament d'Hisenda és, sens dubte, un dels més complicats de gestionar a causa de la batalla reivindicativa que ha de cada Conselleria i que ha de quadrar com si d'un puzle de mil peces es tractara els responsables d'Hisenda, la màxima dirigent del qual és Ruth Merino. La consellera és partidària que cada Consell prioritze, opine i valore les partides que considere necessàries encara que serà “un treball de tots” en uns comptes en què prevaldrà “el diàleg” en l'elaboració dels comptes.

A això se suma la circumstància actual de l'absència d'un govern central del qual depenen per poder quadrar els comptes: “Estem abordant-los (els pressupostos) una mica a cegues perquè hi ha moltes dades que depenen del govern d'Espanya com les bestretes del sistema de liquidació que no ens ha estat comunicat, així que ens basem en estimacions i criteris raonables i tant de bo poguéssim saber alguna cosa més”, lamenta la Consellera, que es mostra tot i així esperançada.

Entre les prioritats del nou Consell hi ha la d'aconseguir una comunitat fiscalment atractiva, “que es traga el Sant Benet de ser de les més confiscatives d'Espanya” perquè, per a Ruth Merino, això “espanta” la inversió i la instal·lació de grans patrimonis que al final suposarien una recaptació més gran.

En aquesta direcció ja s'han fet els primers passos com la supressió de l'impost de successions i donacions que suposarà que el Consell deixe d'ingressar 350 milions d'euros i que seguiran la supressió d'altres impostos que depenen de la Comunitat Valenciana com el de transmissions patrimonials i una rebaixa de l'IRPF a totes les rendes, però, sobretot, a les més baixes, ha avançat Merino.

La Consellera ha recordat que ja s'ha començat amb aquesta política de “retallades de la despesa supèrflua” com els set milions que s'estalviarà el Consell amb les retallades de Conselleries i Direccions territorials, a què seguiran -previst en el proper ple de la setmana vinent- l'aprovació de noves retallades en aquesta mateixa línia.

Un altre tema important que està sobre la taula és el de la reforma del finançament, cosa en què el nou Consell serà molt bel·ligerant i reivindicatiu perquè suposa que els valencians “tinguen en aquests moments una pitjor sanitat, educació o majors llistes de espera de la dependència”. “L'objectiu és donar als valencians els serveis públics que es mereixen i amb aquestes premisses i uns criteris que tenim clars quins són, és allò que volem aconseguir. És una qüestió més política que tècnica”, conclou Merino.