A la presó un milionari empresari libanès per intentar comprar un fetge per 40.000 euros a persones necessitades a València
El mateix empresari era el beneficiari de l'òrgan que finalment va rebre, del seu fill, també condemnat a presó
La Secció Segona de l'Audiència Provincial de València ha condemnat a penes d'entre vuit mesos i tres anys i tres mesos de presó cinc acusats per captar persones sense recursos per aconseguir un trasplantament il·legal de fetge a favor d'un.
La Sala els considera autors d'un delicte de promoció, afavoriment o facilitació de trasplantament il·legal d'òrgans humans aliens per a qui aprecia, com a molt qualificada, l'atenuant de dilacions indegudes, ja que el procediment judicial ha durat prop de deu anys, període en el que es va celebrar una primera vista oral i es va dictar una primera sentència que va ser anul·lada després pel Tribunal Suprem després d'un recurs de cassació.
Els fets es remunten a l'any 2013, any en què un dels penats, un empresari libanès, estava afectat per una malaltia hepàtica que requeria un trasplantament de fetge.
Al principi el seu fill, també condemnat en aquesta causa, es va fer proves per intentar ser donant del seu pare, però els metges li van indicar que tenia un fetge molt xicotet i l'operació podia comportar risc per a la salut.
En aquesta tessitura, l'empresari va sol·licitar ajuda a dos nebots seus i a un conegut que residien a Espanya, tots ells de nacionalitat libanesa, que van contactar i es van reunir amb persones sense recursos o en situació de necessitat econòmica per oferir-los quantitats de diners de fins a 40.000 euros o un altre tipus de recompenses perquè foren donants.
Fins i tot van arribar a acompanyar algunes d'aquests potencials donants a una clínica de València a fi que se sotmeteren a diverses analítiques i proves, les despeses de les quals van ser sufragades per l'empresa dels nebots de l'empresari, segons consta a la resolució judicial.
Amb un d'ells van arribar més lluny i van acompanyar-lo a una clínica de Navarra i a un hospital de Barcelona, on es va fer passar per un “amic d'un amic” que donava el seu òrgan de manera gratuïta i altruista. No obstant això, en tots dos casos va ser rebutjat en no resultar creïble la seua manera de procedir.
Finalment, en no trobar persones que volgueren assumir el risc i fossin admeses a l'hospital barceloní, va ser el fill de l'empresari, després d'una nova prova, que va actuar com a donant en una operació de trasplantament legalitzada el 26 d'agost del 2013.
La Sala ha imposat la condemna més gran per aquests fets, tres anys i tres mesos de presó, a un dels intermediaris, a causa del “paper crucial” que va desenvolupar a la trama i a l'”ànim de lucre”.
Per part seua, els dos nebots han estat condemnats a tres anys i un dia de presó, mentre que la pena per al fill de l'empresari ha estat fixada en un any, sis mesos i un dia de presó.
El mateix empresari ha estat condemnat a vuit mesos i un dia de presó, si escau després que els magistrats hagen tingut en compte que estava en “situació de risc vital”.
La sentència no és ferma i pot ser recorreguda en cassació davant del Tribunal Suprem.