Set Premis Nobel i membres del jurat dels Premis Rei Jaume I visiten diferents centres del CSIC a la Comunitat Valenciana
Richard Roberts va visitar l'IBV; Serge Haroche va estar a l'I3M; Ardem Patapoutian, a l'IN; Roger Kornberng, es va acostar a conéixer l'I2SysBio; l'IFIC va comptar amb la visita de Klaus Von Klitzing i Anton Zeilinger, i el professor Morten Meldal va
Set Premis Nobel de diferents categories i anys van visitar, en el dia d'ahir, sis centres del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana. Els professors van acudir, com cada any, a la tradicional reunió del jurat dels Premis Rei Jaume I, que enguany celebra la seua 35 edició i que té lloc entre ahir i hui a l'hotel Les Arenes de València. L'objectiu d'aquesta iniciativa és oferir l'oportunitat a estudiants i personal investigador dels instituts de conéixer de prop a aquests referents científics i les seues investigacions.
Un total de 21 Premis Nobel formen part del jurat que decidirà hui dimarts les sis persones guardonades en 2023, en les diferents categories: Investigació Bàsica, Economia, Investigació Mèdica, Protecció del Medi Ambient, Noves Tecnologies i Emprenedor. Set d'ells van voler conéixer de prop les instal·lacions de diversos centres del CSIC.
El professor Richard Roberts, Premi Nobel de Fisiologia o Medicina 1993, va visitar l'Institut de Biomedicina de València (IBV, CSIC). Serge Haroche, Premi Nobel de Física 2012, va estar a l'Institut d'Instrumentació per a Imatge Molecular (I3M, CSIC - Universitat Politècnica de València). L'Institut de Neurociències (IN, CSIC - Universitat Miguel Hernández) va rebre la visita del professor Ardem Patapoutian, Premi Nobel de Fisiologia i Medicina 2021. Roger Kornberng, Premi Nobel de Química 2006, va visitar l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio, CSIC - Universitat de València). L'Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC - UV) va comptar amb la visita de dos investigadors Klaus Von Klitzing i Anton Zeilinger, Premis Nobel de Física 1985 i 2022, respectivament. Per la seua part, el professor Morten Meldal, Premi Nobel de Química 2022, va estar a l'Institut de Tecnologia Química (ITQ, CSIC – UPV).
Institut de Biomedicina de València
El professor Richard Roberts, Premi Nobel de Fisiologia o Medicina 1993 (Regne Unit), va visitar ahir l'Institut de Biomedicina de València (IBV, CSIC). El científic va ser guardonat, juntament amb Phillip A. Sharp, pels seus treballs sobre l'ADN i la disposició de la informació genètica en els gens.
Richard Roberts va assistir a una sessió amb personal investigador de l'IBV, en la qual es van presentar una sèrie de treballs científics de la mà d'investigadors i investigadores del centre: Joan Serrano Quilez (The yeast gene SUS1: a tale of two introns); María Luque Tevar (COIX-2 as a promising target for MAFLD treatment); María Teresa Rubio López (Neuroinflammation, a novell hallmark in Lafora disease); Josep Fita Torró (Pro-apoptotic lipids interfere with proteostasis in yeast); Francisco José Martínez Martínez (Genomic determinants of antibiotic resistance in Helicobacter pylori treatment and surveillance) i Fernando Vicente Martínez Montañés (The cohesin functions in Cornelia de Lange Syndrome).
La visita de Richard Roberts a l'IBV va concloure amb una trobada amb els estudiants i joves investigadors del centre.
Institut d'Instrumentació per a Imatge Molecular
Serge Haroche, Premi Nobel de Física 2012 (França), va visitar l'Institut d'Instrumentació per a Imatge Molecular (I3M, CSIC - Universitat Politècnica de València). L'investigador va aconseguir el guardó juntament amb el científic David Wineland, per la mesura i manipulació de sistemes quàntics individuals. Haroche va desenvolupar investigacions fonamentals sobre la interacció entre la llum i la matèria.
José Capilla, rector de la UPV, va coordinar la presentació del premiat, per a tot seguit, donar pas a la xarrada de Serge Haroche sobre les activitats i treballs que li van possibilitar aconseguir el premi. I després, es va desenvolupar un diàleg amb els estudiants i el personal investigador més jove, moderat per José María Benlloch, director de l'I3M i professor d'investigació del CSIC.
Institut de Neurociències
L'Institut de Neurociències (IN), centre mixt del CSIC i la Universitat Miguel Hernández (UMH), va rebre la visita del professor Ardem Patapoutian, Premi Nobel de Fisiologia i Medicina 2021 (Grècia), que va impartir el seminari How Do You Feel? The Molecules That Sense Touch.
Després de la xarrada, el convidat va tindre temps per a parlar amb el personal investigador del centre d'excel·lència, incloent-hi estudiants i postdocs, que han pogut compartir els seus treballs de recerca i intercanviar impressions sobre la carrera científica i la importància de la ciència per a la societat.
Institut de Biologia Integrativa de Sistemes
Roger Kornberng, Premi Nobel de Química 2006 (Estats Units), va visitar l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre d'investigació del CSIC i la Universitat de València. El convidat va ser guardonat amb el Nobel per dilucidar l'estructura tridimensional del complex enzimàtic ARN polimerasa II del llevat.
Kornberng va realitzar una ràpida visita a les instal·lacions del centre i ha conegut, de primera mà, les principals línies de treball. Així mateix, va mantindre una trobada informal amb els estudiants de doctorat de l'institut amb l'objectiu d'animar-los a continuar treballant en l'àmbit científic.
Institut de Física Corpuscular
L'Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt del CSIC i la Universitat de València, va rebre la visita de Klaus Von Klitzing i Anton Zeilinger, Premis Nobel de Física 1985 (Polònia) i 2022 (Àustria), respectivament. Durant aquesta, el personal investigador del centre va poder gaudir d'una xarrada sobre els seus treballs i una posterior taula redona. Així mateix, els convidats van degustar una orxata amb fartons, al Saló de Graus de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria (ETSE) de la Universitat de València, on va tindre lloc la conferència.
Institut de Tecnologia Química
Per la seua part, el professor Morten Meldal, Premi Nobel de Química 2022 (Dinamarca), va passar aquest dilluns per l'Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre mixt del CSIC i la UPV. El seu treball se centra en la denominada química del clic, que permet realitzar de forma molt més senzilla reaccions orgàniques complexes de gran interés, per exemple, en farmàcia, per a desenvolupar noves molècules de manera fàcil, ràpida i simple, eliminant passos innecessaris i evitant la formació de productes no desitjats.
En l'actualitat, Meldal és professor de la Universitat de Copenhaguen (Dinamarca) i dirigeix el Center of Evolutionary Chemical Biology. Va ser guardonat amb el Premi Nobel de Química en 2022, juntament amb la professora Carolyn R. Bertozzi i el professor K. Barry Sharpless.
A la seua arribada l'ITQ, Meldal va ser rebut per José Esteban Capilla, rector de la UPV, que li va donar la benvinguda al centre d'excel·lència i a la institució. En la seua visita va poder intercanviar impressions en una taula redona celebrada amb el personal investigador de l'ITQ.