Pradas destaca que el Consell simplificarà els tràmits administratius per a garantir una transició energètica “exitosa i sostenible”
La consellera assegura que “la transició energètica és una de les línies d'acció de la nostra estratègia d'adaptació activa al canvi climàtic”
Defén que la Comunitat Valenciana “compta amb tot el talent per a liderar la transició cap a les renovables a Espanya i a Europa”
La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha anunciat que, des de la Generalitat, “serem més àgils i eficients i garantirem la simplificació administrativa” en la tramitació de projectes per a garantir una “transició energètica exitosa” a la Comunitat Valenciana. Pradas s’ha expressat en estos termes durant la seua intervenció en el fòrum ‘El futur de l’energia a la Comunitat Valenciana’, organitzat pel diari Levante-EMV, junt amb altres entitats com Grupotec, Imedes, Paprec, Sogama, Iberdrola, Valfortec, Avaesen o IBOX Energy.
La responsable de Medi Ambient ha indicat que el canvi climàtic “és un dels grans desafiaments als quals s’enfronta la nostra societat. I ens hem d’adaptar en tots els àmbits, però hem de fer-ho amb intel·ligència, amb sensatesa i, sobretot, molt de sentit comú”.
Durant la seua intervenció ha manifestat que hem de fer front a este fenomen mitjançant una adaptació activa. “La nostra acció política seguix l’objectiu de ser referents d’un model productiu sostenible, eficient i respectuós amb el medi ambient”, ha explicat la consellera.
Per a Pradas, eixa adaptació activa implica un doble compromís. D’una banda, “el de l’Administració, que ha d’acompanyar les empreses amb mesures que afavorisquen i incentiven la instal·lació de noves fonts d’energia més netes i sostenibles”; d’altra banda, “el dels sectors productius, que han d’assumir este progressiu canvi de model energètic”.
En esta línia, ha defés que la Comunitat Valenciana “té tot el talent per a liderar la transició energètica cap a les renovables a Espanya i a Europa”. Per a fer-ho —ha continuat— “hem de conjuminar esforços des de l’esfera pública i la privada perquè la Comunitat Valenciana es puga convertir en un actor definitiu en la transició energètica al llarg de les pròximes dècades”.
Així mateix, Salomé Pradas ha expressat que “des de les conselleries de Medi Ambient i d’Indústria del Consell de Carlos Mazón treballem de manera transversal per a fomentar l’eficiència energètica, facilitar l’autoconsum, promoure la climatització renovable, descarbonitzar el transport, avançar en la mobilitat sostenible i donar suport a iniciatives de transició energètica com les de PowerCo, a Sagunt; BP i Iberdrola, a Castelló, o ANFFECC en la indústria ceràmica”.
En esta línia, Pradas ha destacat que “la transició energètica és una de les línies d’acció de la nostra estratègia d’adaptació activa al canvi climàtic, però no l’única”.
Finalment, ha valorat les mesures que s’estan aplicant per a garantir la sostenibilitat des del seu departament. Entre estes mesures hi ha la col·laboració amb el Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) per a estudiar els previsibles impactes del canvi climàtic en el nostre territori i per a planificar noves accions “amb la suficient base científica i tècnica”; la col·laboració amb les diputacions per al foment de mesures d’eficiència energètica; un ús racional i sostenible dels recursos hídrics, o els projectes educatius “per a incidir en la sensibilització de la nostra societat des de les edats més primerenques”.