Pont de Tots els Sants: Els millors plans per a gaudir en família en la Comunitat Valenciana
Aprofita per a conéixer els seus pobles plens de tradició, bellesa i patrimoni
L'1 de novembre se celebra a Espanya la festivitat del Dia de Tots els Sants. Aquesta és una data especial, en la qual es recorda als sers estimats després de la seua mort, es visiten els cementeris i se celebren nombroses misses en la seua memòria. És una altra de les festivitats nacionals que ens esperen abans que acabe l'any. I, com en el 2022 cau en dimarts, existeix la possibilitat de demanar lliure el dilluns i comptar amb un pont de quatre dies.
Segons explica l'Associació Els Pobles més Bonics d'Espanya, aquesta és una època ideal per a viatjar als entorns rurals amb més encant del país. Aquesta associació, que engloba 105 localitats úniques reconegudes com les més belles d'Espanya, 5 d'elles en la Comunitat Valenciana, proposa conéixer els seus pobles plens de tradició, bellesa i patrimoni, assegurant que tots ells “ofereixen una cosa especial”.
Aquests són els pobles més bonics de la Comunitat Valenciana
Guadalest
Enfilat sobre un llenç rocós que serveix d'abric i defensa s'alça El Castell de Guadalest, un dels municipis més visitats d'Espanya, reflectint les seues peculiaritats paisatgístiques, històriques, culturals i urbanístiques.
El castell de San José és una fortalesa del segle XI, creada pels musulmans, està situada sobre la roca en la part més elevada del municipi.
Va tindre un paper molt important al llarg de l'Edat mitjana i Moderna, gràcies a la seua situació estratègica. Els terratrémols de 1644 i 1748 i la voladura que va patir en 1708 en la Guerra de Successió van ser els culpables de la seua destrucció.
Des del castell pots gaudir de les meravelloses vistes de l'embassament, on també pots fer diverses activitats com a rutes senderistes.
Morella
Situada en l'extrem nord de la Comunitat Valenciana i a només 60 quilòmetres de la costa, Morella apareix en els ulls del visitant embolicada de l'encant que li transmeten la posició estratègica, que ompli el paisatge, i les muralles centenàries coronades pel robust castell a més de mil metres d'altura. Les seues setze torres, sis portals i quasi dos quilòmetres de muralla configuren una silueta única, coronada per l'imponent castell.
Declarada Conjunt Historicoartístic, amb un excel·lent treball de rehabilitació municipal que ha sigut reconegut per les ciutats Patrimoni de la Humanitat amb el premi Patrimoni i que posseeix la declaració de la UNESCO en l'abric rupestre de Morella la Vella, aquesta ciutat et seduirà també per la seua tradició, monuments, gastronomia, folklore i el seu entorn.
Peníscola
Una bona manera de començar a conéixer Peníscola és recorrent de dalt a baix tot el seu barri antic. Algunes de les seues cases i molts dels seus monuments conserven el gran llegat que va deixar el Papa Lluna en aquesta ciutat.
El Conjunt historicoartístic de Peníscola posseeix grans joies de la Comunitat Valenciana. Entre elles destaca el Castell del Papa Lluna, una gran fortalesa situada sobre una península rocosa en la costa. Amb tan sols creuar els seus murs podràs viatjar en el temps i conéixer els grans tresors que encara es conserven en el seu interior. A més, podràs gaudir d'unes magnífiques vistes del Mediterrani. I què dir del Bufador, un racó ple de màgia que et sorprendrà pels seus salts d'aigua en els dies de temporal.
Perdre's pel seu barri antic és tota una aventura. Camina pels seus estrets carrerons empinats i gaudeix de les vistes. Les seues cases blanques et sorprendran, encara que hi ha una especialment que voldràs immortalitzar. Parlem de la Casa de les Petxines, amb una peculiar façana que et fascinarà.
Peníscola és, també, tota una ciutat de cinema. Ací s'han rodat algunes pel·lícules i sèries molt famoses internacionalment, com a Joc de Trons, i altres nacionals. Prepara't per a conéixer els escenaris de grans obres cinematogràfiques.
Aquest preciós racó de la província de Castelló té un gran complement, la seua naturalesa. Les seues extenses platges, com la Platja del Nord, i les acollidores cales de la costa sud es funden amb l'abric de la imponent Sierra de Irta. Una forma ideal de conéixer aquesta última és endinsar-se en les seues rutes senderistes, en les quals, fins i tot, podràs trobar monuments històrics com la Torre de Badum.
Culla
Entre els bells paisatges de l'Alt Maestrat castellonenc, es troba la pintoresca localitat de Culla. Aquest municipi va ser en l'edat mitjana el centre neuràlgic de la vida a la comarca, però la seua història es remunta molt temps arrere. En el seu terme municipal es localitzen diversos abrics d'art rupestre llevantí (declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en 1998), a més de restes de diversos poblats de l'edat del bronze i ibers.
El Castell de Culla va tindre un important paper estratègic, convertint-se en terra de frontera entre els segles XI i XII. La primera conquesta cristiana de Culla data de 1093, posteriorment cau de nou en mans musulmanes fins a la conquesta definitiva per Balasc d'Alagó en 1233. Els Cavallers Templers adquireixen Culla en 1303, sent l'última i més cara adquisició del Temple en la Corona d'Aragó. Ja en 1345, sota l'Orde de Montesa, es va constituir la Setena de Culla, creant l'eficaç unió de set viles per a l'organització ramadera i forestal que va millorar notablement l'economia de la zona fins a mitjan segle XIX.
El barri antic del poble, declarat Bé d'Interés Cultural, ens ofereix un recorregut per edificis carregats d'història i carrerons plens de tradició. A Culla es troben monuments tan interessants com les ruïnes de l'antic castell, actualment en fase de restauració; les restes de les muralles i torrasses del segle XIII, l'arc de la Porta Nova, l'Església Parroquial d'El Salvador, el Graner del Comendador, també conegut com la Presó, o l'Antic Hospital del segle XIV.
Vilafamés
Vilafamés és un poble de l'interior de la província de Castelló. Dista 25 km de la capital. A mesura que es va arribant a Vilafamés, es veu el poble allà al capdamunt, sobre un turó.
Vilafamés destaca pel seu barri antic. Passejar pels seus carrers tranquil·lament, ens transporta als seus orígens àrabs amb carrers estrets i zigzagueantes, amb racons que fan que un es quede meravellat, amb el seu castell al capdamunt i la xicoteta església als seus peus.
Amb l'ampliació cristiana, Vilafamés comença a créixer edificant la seua impressionant església parroquial i el seu palau del segle XV. Ací els carrers són de traçat lineal.
Flama molt l'atenció el seu impressionant “ROCA GROSSA”. Una mola de pedra que es troba a mesura que es puja pel carrer principal de Vilafamés.
El que més sorprén, sens dubte, és que en tot el barri antic de Vilafamés, predomina en totes les construccions la seua pedra roca.
El conjunt històric de Vilafamés és declarat Bé d'Interés Cultural el 22 d'abril de 2005.