Els podòlegs valencians adverteixen d'estafes de falsos podòlegs en portals i apps d'anuncis
L'ICOPCV ha alertat d'un creixement de l'intrusisme per part de persones estrangeres sense titulació
Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Podologia el divendres 8 d'octubre, l'Il·lustre Col·legi Oficial de Podòlegs de la Comunitat Valenciana (ICOPCV) ha reivindicat la importància que les autoritats públiques contribuïsquen en la lluita contra l'intrusisme en aquesta professió sanitària.
En concret, ha advertit que cada vegada és major el nombre d'estafes de falsos podòlegs que ofereixen els seus serveis en portals d'anuncis, la qual cosa és un delicte contra la salut pública i pot posar en risc als pacients.
“El cas més comú que ens trobem en aquesta mena d'aplicacions i portals d'anuncis és el de persones procedents d'altres països que diuen que són podòlegs, evidentment, no ho són i van per les cases atenent pacients. Això és una barbaritat i des de l'ICOPCV l'única manera que tenim de combatre això és a través de la contractació de detectiva i suposa un cost enorme”, ha explicat Maite García, vicepresidenta de l'ICOPCV.
“Volem fer una crida general a la societat perquè es consciencien que aquest tipus d'accions és il·legal, per tant, si són atesos per aquestes persones no titulades ni col·legiades ho fan sense cap mena de garantia professional ni sanitària i poden veure's seriosament agreujats per contagis o mal tractament del problema que patisquen”, ha declarat Pilar Nieto, presidenta de l'ICOPCV.
Des del Col·legi de Podòlegs s'ha destacat que, si bé els podòlegs poden fer atenció domiciliària, cap s'anunciaria en aquesta mena de portals. A més, han incidit en què intenten utilitzar com a esquer el tindre preus més baixos que en les consultes de Podologia. No obstant això, en realitat les tarifes són pràcticament les mateixes amb l'agreujant que no s'estan respectant les normatives d'asèpsia i seguretat requerides pel sistema sanitari, no esterilitzen el material i estan inquirint en un delicte de salut pública.
“El material utilitzat per a tractar fongs, per exemple, ha de ser esterilitzat amb una màquina específica, els kits han d'anar embutxacats, etc. I això és així perquè d'aquesta manera es defineix en els protocols de Sanitat per a protegir la salut dels pacients. Pel que si sumem el tractament dels peus per persones no titulades, més tot l'anterior, el resultat és d'elevada gravetat per al pacient”, ha argumentat Maite García.
Des de l'ICOPCV s'ha recordat que, davant qualsevol dubte, és fonamental consultar al professional el seu número de col·legiat per a garantir que s'està sent atés amb el rigor requerit.