Podem insta al Consell a avançar en l'eliminació del tir al colomí
El grup parlamentari de Podem presentat una pregunta parlamentà ria en Les Corts Valencianes per a conèixer si el Consell es planteja avançar, com l'estan fent altres Comunitats Autònomes, en l'eliminació del tir al colomà i si considera que la imatge de la nostra Comunitat, com un dels últims reductes a Europa per a practicar aquesta cruel activitat, és positiva.
La portaveu de Medi ambient de Podem, Beatriu Gascó Verdier, ha recordat que la Federació de Caça Balear ha contractat camps de tir a LlÃria i a Xest per al seu campionat de tir al Colomà i el de guatlla.
Aixà mateix, ha esmentat que la modificació de la Llei Balear ha avançat en l'eliminació de certes activitats considerades maltracte animal, tant en la Llei com per la majoria de la ciutadania. «Una d'aquestes prà ctiques és el tir al colomÃ, freturós de sentit des d'un punt de vista cinegétic i que consisteix bà sicament a disparar a colomins i guatlles llançades a través d'un tub disparador. Els animals sempre moren, o bé en l'acte o després d'una llarga agonia en el sòl després del tret», ha recordat.
Diferents Comunitats autònomes ja han iniciat el camà cap a l'eliminació d'aquest tipus de prà ctiques, Catalunya, Canà ries, Balears, i en dates pròximes GalÃcia i Castella-la Manxa, que ja ho arrepleguen en el seu esborranys de noves lleis.
La resta de països europeus van iniciar, des de principis del segle XX, un procés d'eliminació gradual que ha arribat fins a l'actualitat, amb Espanya com a únic paÃs on encara està permesa aquesta prà ctica.
Gascó ha criticat que la Comunitat Valenciana «es converteix amb açò en l'exili de les activitats que suposen maltractament cap als animals, oblidant, des de les institucions valencianes, la necessitat d'adequar les nostres normes i lleis a l'avanç lògic que està desenvolupant el conjunt de la ciutadania i els territoris a Espanya».
A més, la diputada ha remarcat que «el tir al colomà implica la matança de milers d'animals --colomes i guatlles de granja-- durant tot l'any en el territori valencià . No hi ha normativa contrà ria ni estatal ni autonòmica, la qual cosa implica que no hi ha impediment perquè es prohibisca. A més, la llei de caça valenciana (llei 13/2004) exclou aquesta prà ctica de l'activitat cinegética i per tant, es tracta únicament d'una activitat que només s'emmarca com maltracte animal».