Podem impulsarà en municipis de la Comunitat una moció a favor de la implantació del SDDR
Beatriu Gascó i Verdier, portaveu de medi ambient de Podem en Les Corts i Antonio Estañ, secretari general de la formació morada, han mantingut una reunió amb Manu Escrig, regidor d'Onda SÃ, Se Puede i Rafa Mercader, de Sà Se Puede Manises, per a estendre a altres municipis amb representació de candidatures del Canvi una moció sol·licitant la implantació del Sistema de Dipòsit, Devolució i Tornada de residus (SDDR), aprovada en els seus respectius municipis. Aquest sistema, basat en la tornada "a la tenda" dels envasos usats a canvi d'una xicoteta quantitat de diners, s'empra amb èxit en molts països europeus i fins i tot va ser usat a Espanya en el passat.
«La moció per a recuperar el SDDR se'ns ocorre després del rebuig del PSPV i CompromÃs a incloure-ho en els pressupostos de la Generalitat del 2018», ha explicat Rafa Mercader, regidor de Sà Se Puede Manises «el que fem amb aquesta moció és sol·licitar a la Conselleria que engegue una llei autonòmica de residus que incloga el SDDR com a mesura de trazabilitat d'envasos, concienciaciòn, creació d'ocupació, educació i implicació ciutadana en la defensa i conservació del medi ambient.»
Manu Escrig, regidor d'Onda Sà Se Puede, per la seua banda, ha precisat: «el SDDR suposa un estalvi per a les administracions, tant local com a autonòmica, en la recollida, transport, tractament i neteja dels residus dipositats en els contenidors verds i grocs. Açò inclou envasos lleugers, llandes i botelles de vidre i plà stic de begudes que actualment s'introdueixen sense seleccionar-los». «El SDDR aporta una trazabilitat que actualment no existeix, ja que d'aquesta manera pagaran els productors d'envasos i no assumiran els costos els ciutadans», remata Mercader, «millorarÃem la neteja dels nostres carrers i parcs, abaratirÃem els costos en servei de neteja i fomentarÃem el reciclatge entre la ciutadania».
El sistema SDDR, la implantació del qual ja va sol·licitar Podem en les negociacions dels últims pressupostos de la Generalitat, constitueix «un retorn millorat al sistema de tornada d'envasos a la tenda a canvi de diners que s'usava fa anys», explica Beatriu Gascó i Verdier, «està implantat en molts països capdavanters en polÃtica econòmica i mediambiental i contribueix a la conscienciació del ciutadà que la brossa no és un residu, sinó un recurs, el preu del qual, gestió i comerç, necessita de la més absoluta transparència. Considerem a més que açò reduiria considerablement els costos de neteja dels ajuntaments i l'abandó d'envasos en la Naturalesa, tan perjudicial per als nostres mars i llits d'aigua».
El SDDR s'utilitza en més de 40 regions del planeta i funciona amb èxit a Alemanya, Suècia, Dinamarca, Austrà lia, Canadà i alguns dels EUA d'Amèrica. A la Comunitat Valenciana va ser una de les propostes de Podem en la negociació dels últims pressupostos, però el PSPV i CompromÃs la van retirar de la negociació «per pressions de les grans empreses del sector del reciclatge i després d'haver defensat la seua implantació en els seus programes electorals i mocions similars a aquesta fins a principis del 2017», conclou Beatriu Gascó.