Podem denuncia "la desastrosa situació dels abocadors"
La diputada en Les Corts, Beatriz Gascó Verdier, ha expressat avui en nom de Podem la seua preocupació «per la forma en la qual s'està ajornant la qüestió dels residus», al mateix temps que ha posat com a exemple la situació de l'abocador de Xixona, totalment descontrolada. Gascó Verdier ha assenyalat també la urgència d'abordar «amb voluntat i al costat dels tècnics» un canvi radical en la gestió de residus coherent amb la situació actual, advertint també de les multes milionà ries que pot comportar l'incompliment de les Directives europees a partir del 2021.
«La situació de Xixona per desgrà cia no és excepcional, sinó que és norma general en la majoria d'abocadors i és el resultat de la pèssima gestió en matèria de residus a la Comunitat Valenciana al llarg dels últims 20-30 anys», ha explicat la diputada, «el cà non a la incineració i al dipòsit en abocador industrial que vam introduir en la llei d'acompanyament pretenia aplicar un impost sobretot a l'abocament en abocador municipal i generar ingressos que permeteren la seua modernització. La nostra proposta original preveia que qualsevol residu subjecte a valorització havia de ser descompost i posteriorment reutilitzat o reciclat si es volia percebre la bonificació i evitar la taxa. Ara el que ocorre és que als abocadors arriba absolutament de tot i és molt difÃcil que l'administració controle el que va a parar allû, afig la Diputada Gascó Verdier.
Per a la formació morada, el rebuig de CompromÃs i PSOE al paquet de mesures proposades per Podem durant aquesta legislatura, «manté el desastre en el qual es troben els nostres consorcis de brosses». En paraules de Gascó Verdier: «estem davant un dels majors problemes mediambientals de la Comunitat i és molt important evitar les multes per incompliment de les Directives europees, per al que escometre actuacions valentes en matèria de residus és imprescindible.»
Podem va presentar diverses esmenes als Pressupostos i a la Llei d'Acompanyament de 2018 amb la intenció d'enfortir el control i l'eficà cia en la gestió de residus. Entre elles destaquen el cà non per incineració i abocament, la sol·licitud que el Consell tramitara la llei per al Sistema de Devolució, Dipòsit i Tornada d'envasos i la creació de l'Agència Valenciana de Residus, que ja contemplava la llei l'any 2000 i que va ser eliminada pel PP. Aquestes dues últimes aportacions van ser també rebutjades per PSOE i CompromÃs, a pesar que un any abans el Consell anunciara la seua tramitació i de portar tots dos partits en els seus respectius programes electorals la creació de l'Agència de Residus.
«Les normatives europees i les nostres pròpies lleis són molt clares», ressalta Gascó Verdier, «els terminis per a complir-les se'ns acaben i les multes repercutiran en la ciutadania. Els residus han de ser tractats per a recuperar la major part de material i eliminar la perillositat per al Medi ambient seguint els principis de l'economia circular com aconsella la Unió Europea».
La diputada ha reclamat que s'aplique com més prompte millor almenys l'altra meitat de la proposta de Podem sobre el cà non a l'abocament i incineració que PSOE i CompromÃs van descartar durant les negociacions. Aquestes mesures cercaven en concret aconseguir finançament per als consorcis i la seua actualització tecnològica amb la instal·lació de les mà quines de tractament mecà nic que transformen els rebutjos en Combustible Substitutiu de Recuperació (CSR).
Al seu torn, conclou la diputada: «el Consell ha d'especificar què farà respecte al Pla Integral de Residus 2018, afrontant la seua recuperació, reciclatge i valoració general eficient i els controls que certifiquen en temps real la salubritat i la transparència de procediments.»