La Pobla de Vallbona presenta el projecte de comunitat energètica “Constant Energia”
L'ajuntament destinarà dos dels seus edificis a produir energia de manera col·lectiva i participativa mitjançant instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum que sumen una potència de més de 200 kW
L'energia produïda servirà per a reduir al voltant d’un 15% la factura de la llum, per a fins a 150 famílies que visquen prop de la instal·lació
La Pobla de Vallbona comptarà a finals d’any amb una comunitat energètica renovable, Constant Energia, promoguda per l'ajuntament de la localitat en col·laboració amb la cooperativa agrícola “La Constància”, amb seu a la Pobla. La iniciativa contempla inicialment dues instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum col·lectiu amb una potència de 108 i 110 kWh. Amb una producció anual de 330.000 kWh, s'estima que la instal·lació arribe a cobrir entre el 30 i el 40% de les necessitats energètiques de 150 famílies.
L'ajuntament es troba treballant ja en les seues dues primeres instal·lacions d'autoconsum col·lectiu. Així, la coberta del CEIP “Lluís Vives” allotjarà una instal·lació fotovoltaica de 108 kWh de potència que produirà anualment 167.000 kWh. Per la seua banda, la Ciutat Esportiva comptarà amb una instal·lació de 110 kWh. En tots dos casos, l'estalvi econòmic inicial se situarà, de mitjana, al voltant del 15% de la factura elèctrica. L'energia produïda servirà per a reduir la factura de les famílies situades en els seus voltants i que desitgen adherir-se al model., i s'incrementarà una vegada haja retornat la inversió.
El projecte contempla un pressupost de més de 250.000 euros i serà assumit íntegrament per l'ajuntament amb el suport de la Generalitat Valenciana, a través de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), que ha finançat les dues instal·lacions amb una ajuda total de 166.000 euros. L'explotació de la instal·lació en els primers anys es farà a partir d'un model “As A Service”, o de pagament per ús, sense aportació inicial per part dels consumidors.
Segons Josep Vicent García, alcalde de la Pobla, “l'aplicació d'aquest model a les comunitats energètiques locals és una tendència cap a la sobirania energètica amb múltiples avantatges, com és reduir el cost de l’energia amb una democratització de la producció”. Garcia convida al veïnat a “interessar-se i participar en esta comunitat energètic pels avantatges que tindrà per a tots els usuaris a l’hora d’aconseguir una llum més barata i produïda ací”.
Segons José Barres, gerent de la cooperativa agrícola “La Constància” , aquest projecte “és un pas més en el procés de reconversió que està experimentant la cooperativa per a oferir als seus cooperativistes serveis d'avantguarda, entre ells, l'accés a energia renovable a preu assequible, així com a la ciutadania, com a entitat solvent, de confiança i amb llarg recorregut en el municipi”.
A la presentació del projecte han assistit, en representació de la Conselleria d'Economia Sostenible de la Generalitat, Julia Company, Directora General de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), i Teresa García, Directora General d'Emprenedoria i Cooperativisme, així com Joaquín Mas, Director General del Grup Enercoop, empresa matriu de la Cooperativa Eléctrica de Crevillent.
La Directora General de l'IVACE, Julia Company, assenyalava en la seua intervenció que les comunitats energètiques són essencials en la transició energètica, ja que persegueixen objectius no sols econòmics, sinó també fomentar la participació ciutadana, la utilització de les cadenes de subministrament locals i brindar oportunitats d'ocupació, mantenint el valor de la generació de l'energia dins de la població local.
Per part seua, Teresa García ha destacat “com la cooperativa agrícola de La Constància està innovant en les seues línies de treball, diversificant i col·laborant en la creació d'una comunitat energètica, seguint l'exemple d'altres cooperatives agrícoles valencianes com la de Montitxelvo, Villalonga o Bicorp, amb projectes finalitzats o en curs”.