LA POBLA DE VALLBONA | POLÍTICA

La Pobla de Vallbona aprova el Pla Econòmic Financer que estabilitzarà el pressupost abans que finalitze l’any

ELPERIODIC.COM - 14/05/2020

Els bons resultats econòmics de l’Ajuntament permeten reduir a pocs mesos el Pla Econòmic Financer previst per a dos anys

El ple de l’Ajuntament ha aprovat esta setmana el Pla Econòmic Financer (PEF), un mecanisme de reequilibri que permetrà a la Pobla retornar a l’estabilitat econòmica en pocs mesos, un termini molt més curt que els dos anys que autoritza la llei. Açò és gràcies a la bona situació econòmica del consistori i la tendència al superàvit que ve produint-se en els darrers anys. L’informe d’Intervenció Municipal assenyala com a única causa del desequilibri el finançament d’algunes inversions amb el superàvit de 2019 i un préstec del 2018, del qual finalment no s’ha disposat en la seua totalitat y subratlla que la bona situació econòmica de l’Ajuntament permetrà que el nou pressupost ja complisca amb la regla l’estabilitat.

L’incompliment en la regla de despesa s’ha produït per què l’Ajuntament de la Pobla de Vallbona ha incorporat a inversions prop 1,6 milions d’euros del superàvit al nou pressupost. L’alcalde, Josep Vicent Garicia, assegura que “el veïnat no entendria que amb tantes necessitats com té el municipi per la mala gestió que s’ha fet del municipi durant dècades, no s’haguera invertit l’estalvi per cobrir les necessitats del poble en matèria d’inversions”. Per això assegura, que s’ha acabat per incomplir la regla d’estabilitat, una norma molt qüestionada i davant la qual la Federació Espanyola de Municipis i Províncies així com la valenciana han presentat una bateria de propostes al govern central per eliminar estes restriccions normatives.

La presentació del PEF permet corregir esta situació de desequilibri, una mesura contemplada en la mateixa llei .

El Pla Econòmic Financer de la Pobla s’ha fet per 646.000 euros, molt per davall de l’import dels ajustos fets per altres ajuntaments veïns. En concret, l’estalvi al pressupost ve marcat per la reducció d’actes a causa del COVID-19 i el canvi de la font d’ingressos d’algunes inversions que passaran a finançar-se amb subvencions d’altres administracions. D’esta manera no es deixarà de fer cap de les inversions previstes.

La Pobla de Vallbona ha reduït el deute del consistori, que en 2015 superava el 53% del pressupost, i tancarà 2020 amb el 16%, la xifra més baixa de la seua història. A més, des de 2015, l’Ajuntament de la Pobla ha tancat tots els exercicis amb superàvits, l’últim de prop de 2 milions.

Des de l’equip de govern es lamenta que l’oposició preferisca no gastar el superàvit en inversions en el municipi com la carretera de la Maquiva, la Casa Bernal o les noves dependències de la Policia Local abans que incomplir una regla de despesa que la mateixa llei permet corregir amb posterioritat, i més atenent als bons resultats econòmics que des de 2015 té la Pobla.