LA POBLA DE VALLBONA | MEDI AMBIENT

La Jara de Cartagena, l'espècie més amenaçada d'Espanya en 2024, deixa de ser una espècie en perill d'extinció

ELPERIODIC.COM - 24/06/2024

L'únic exemplar silvestre genèticament pur està a La Pobla de Vallbona

El pla de recuperació de la Generalitat ha aconseguit que la Jara de Cartagena deixe de ser una espècie en perill d'extinció en la Comunitat Valenciana. Així ho ha confirmat el director general de Medi natural i Animal, Raúl Mèrida, en una jornada sobre esta planta celebrada a La Pobla de Vallbona.

La Jara de Cartagena ha sigut tradicionalment nomenada com Cistus heterophyllus, és considerada com una subespècie endèmica de la Península Ibèrica i ha sigut catalogada com la planta més amenaçada de l'any en el territori espanyol durant 2024. La Pobla de Vallbona té una relació molt especial amb esta espècie, ja que l'únic exemplar silvestre genèticament pur que s'ha conegut fins ara es troba en el municipi.

Durant la reunió s'han detallat les accions incloses en el pla de recuperació, que, per a Raúl Mèrida “l'objectiu ja s'ha complit, ja que des de l'any 2018 són 6 els anys en què s'han superat el nombre de plantes i poblacions, per la qual cosa “s'han aconseguit objectius importants en la conservació i recuperació d'esta espècie”.

En este sentit, el nombre total de plantes en l'actualitat és de 1374, repartides en 19 poblacions. Malgrat ser 2023 un any molt irregular i escàs en pluges, s'ha observat el major nombre d'exemplars reclutats des que van començar les plantacions d'esta planta. En total s'han comptat 31 exemplars reclutats en 2023, sent la població La Vallesa-Depuradora en la qual més plantes reclutades s'han censat, amb 26 exemplars, sans i amb vigor.

A més, dins del pla de recuperació es proposa ampliar la diversitat genètica amb la qual es treballa, a través de l'encreuament genètic entre el material valencià i el material de Cabrera, la qual cosa obri noves oportunitats de treball

La recuperació de la Jara de Cartagena està sent possible gràcies a la col·laboració entre diferents col·lectius i institucions (Servici Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000, Parcs Naturals de la Serra Calderona i del Túria, Agents Mediambientals, Ajuntaments de La Pobla de Vallbona, Riba-roja de Túria, Bétera, Serra, Centres d'Educació, Base Militar Jaume I de Bétera, etc.).

Finalment, el director general de Medi natural ha destacat que el Servici de Vida Silvestre “mantindrà les relacions amb els ajuntaments i altres institucions i col·lectius amb els quals té el compromís de crear noves poblacions i plantar més individus en el camp”.

I ha conclòs dient que “esta espècie ja pot ser proposada per a la seua catalogació com a “Vulnerable” en la Comunitat Valenciana, encara que és necessari primer el canvi de categoria a nivell nacional”.

MÉS FOTOS