El 97% de la població valenciana no ha passat el virus i té risc de contagiar-se
REDACCIÓN - 14/05/2020Malgrat la incidència de la pandèmia, només el 2,5% de la població valenciana ha generat anticossos i, per tant, és immune
Solo el 2,5% de la població valenciana ha generat anticossos que asseguren una immunitat contra el coronavirus. Així ho revela l'estudi de seroprevalencia del Govern que indica que el 97,5% de la població en la Comunitat Valenciana no ha superat la infecció i, per tant, té risc de contagiar-se.
Aquests resultats s'han obtingut després d'analitzar a 4.286 voluntaris en la Comunitat. Per províncies, el 2,3% de la població de València ho ha superat; el 2,7% de la d'Alacant i el 2,8% de la de Castelló.
Es tracta d'unes xifres molt per davall del 5% dels ciutadans espanyols que sí han passat el virus. Per la magnitud de la mostra, és un dels estudis d'aquestes característiques més ambiciosos a nivell mundial, segons han coincidit a destacar els ministre de Sanitat, Salvador Illa, i de Ciència i Innovació, Pedro Duque, aquest dimecres en la presentació dels resultats provisionals.
El ministre Illa ha insistit que era necessari tindre aquest coneixement preliminar per a avaluar les decisions preses. En aquest sentit, ha assegurat que el Govern està actuant en la bona direcció i que el confinament ha funcionat. Per part seua, el ministre Duc ha destacat que "la ciència s'alimenta de dades i aquests seran molt importants".
Per això, s'ha mostrat convençut que l'estudi marcarà "un abans i un després de la ciència espanyola en la lluita contra la pandèmia". Primeres conclusions Segons les primeres conclusions, la prevalença d'anticossos IgG anti SARS-Cov2 en la població és del 5%, molt similar en homes i dones. És menor en bebés, xiquets i en joves, i roman bastant estable en grups de més edat.
A més, el 87% dels participants que refereixen haver tingut una PCR positiva, presenten anticossos IgG. En els possibles casos sospitosos, la prevalença augmenta amb el nombre de símptomes. És particularment alta, del 43%, en les persones que refereixen anòsmia (pèrdua total de l'olfacte). Finalment, un 2,5% dels participants que no refereixen cap símptoma van presentar anticossos IgG.
Per comunitats autònomes, existeix una marcada variabilitat geogràfica. Així, Ceuta, Múrcia, Melilla, Astúries i Canàries presenten prevalences inferiors al 2%, mentre les Comunitats de Castella-la Manxa i Madrid superen el 10%. En els mapes provincials, destaca l'agrupació central de províncies amb prevalences iguals o pròximes al 10% a l'entorn de Madrid.
D'altra banda, el mapa de possibles casos sospitosos COVID19 (persones amb 3 o més símptomes o amb pèrdua sobtada de l'olfacte) també mostra aqueixa agregació central, amb prevalences pròximes al 20%, encara que s'observen també valors igualment alts en algunes altres províncies.
Resultats provisionals
Aquests resultats són provisionals, corresponen als test ràpids realitzats des del passat 27 d'abril a 60.983 persones en la mostra nacional. No inclouen les altres 3.234 mostres preses en l'estudi específic insular, que es duu a terme a Fuerteventura, Lanzarote, La Gomera, El Hierro, La Palma, Formentera, Menorca, i un mostreig addicional a Eivissa.
La taxa de participació entre les persones que han pogut ser contactades, aconsegueix el 74,7%. La previsió és aconseguir la xifra d'entre 60.000 i 90.000 participants quan finalitze l'estudi, dins d'unes sis setmanes.
Tres fases
En aquesta primera fase s'han realitzat trucades telefòniques a 35.000 llars de tota Espanya triats a l'atzar. En paral·lel, s'ha anat prenent mostres als participants en els centres de salut i domicilis.
D'una banda, se'ls ha fet un test ràpid de determinació d'anticossos en sang, mitjançant una burxada en el dit. Per a assegurar la fiabilitat dels resultats i aplicar el màxim rigor metodològic, s'ha obtingut de manera addicional mostres de sang per venopunció (burxada al braç), en aquells participants que han donat el seu consentiment.
Els resultats presentats aquesta vesprada no inclouen la informació d'aquest segon tipus de proves, que mesuren els anticossos mitjançant immunoassaig, ja que no es tenen els resultats de totes les comunitats autònomes. En les onades següents, serà possible conéixer l'evolució de la prevalença i els canvis observats durant el temps en els participants.
En la seua intervenció, finalment, Illa ha agraït la "inestimable col·laboració" que estan prestant les dèsset comunitats autònomes i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, a través dels seus equips d'Atenció Primària. També s'ha referit al "enorme esforç" dels milers de professionals que estan duent a terme l'estudi des de més de 1.400 centres de salut o desplaçant-se als domicilis dels ciutadans.