La Plataforma del Voluntariat de la Comunitat Valenciana crea un segell propi per a avalar a les empreses i entitats sense ànim de lucre que siguen sostenibles
ELPERIODIC.COM - 25/10/2021La certificació té tres nivells que es poden anar ampliant a poc a poc segons les accions realitzades fins a completar tots els graus
La Plataforma de Voluntariat de la Comunitat Valenciana, entitat crucial en la difusió de la labor social de les diferents organitzacions que formen part d'ella, continua treballant en aspectes importants com és la conscienciació de la importància de la sostenibilitat. És per això que, a més dels documents que elabora amb recursos per a treballar aquests aspectes en els diferents àmbits de la societat, ara ha fet un pas més. La PVCV ha elaborat el seu “Segell Entitat Sostenible" amb l'objectiu de promoure la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental de les entitats sense ànim de lucre en la Comunitat Valenciana. Aquest segell ve a certificar que una entitat contribueix a aconseguir la sostenibilitat en aquests tres àmbits. La PVCV estudia ara amb les conselleries implicades la manera d'incloure el segell en les subvencions perquè les entitats que concórreguen a elles puguen sumar algun avantatge si s'han certificat en el segell de sostenibilitat.
Per a això, han desenvolupat un model de check-list que les entitats han d'emplenar i remetre a la PVCV perquè els membres de l'entitat encarregats d'aquest projecte puguen valorar i atorgar la certificació segons el grau d'implicació sostenible de cadascuna d'elles. Aquest segell de reconeixement, està compost pel logo de la PVCV i cadascun dels diferents nivells de valoració del segell a través d'una tija, dues tiges o tres tiges, segons el grau de les accions desenvolupades.
El Nivell 1 (una tija) és el més bàsic dels plantejats, i s'atorgarà a aquelles entitats que demostren i aporten evidències de comptar amb un Pla d'Igualtat, un Codi Ètic i una Política de Transparència. En el Nivell 2 (dues tiges) s'haurà de comptar amb les premisses marcades en el primer nivell a més d'un mesurament del clima laboral de la plantilla i un pla de millora, un Pla de Responsabilitat Social i un Pla de Sensibilització Transversal en Matèria de Sostenibilitat. El tercer i últim nivell (tres tiges), recull totes les necessitats descrites en els dos anteriors; hauran d'haver desenvolupat els següents processos o eines, un Balanç EBC, un Pla de Gestió de Diversitat, un Pla de Foment de la Innovació Social i una Certificació de Qualitat.
Tots i cadascun dels elements o eines requerides per a cadascun dels nivells estan descrites en el document que la PVCV ha elaborat per a donar-lo a conéixer i perquè les entitats interessades puguen saber què es demana i en quins paràmetres han d'implicar- se per a obtindre la certificació. Aquelles que vulguen iniciar el procés poden consultar tota la informació en l'observatori de la Plataforma (https://bit.ly/3prurm2).
El president de la Plataforma del Voluntariat de la Comunitat Valenciana, Miguel Salvador explica que “hem iniciat una ronda de reunions amb les conselleries relacionades amb el projecte amb l'objectiu de donar-lo a conéixer i aconseguir que a més de la promoció que pretenem per part nostra, la certificació s'incloga en algunes subvencions i aquelles entitats que la tinguen sumen punts o tinguen algun avantatge”. Puntualitza a més que “la sostenibilitat és una clau per a garantir un bon futur a tot quant ens envolta i a tots i hem de posar l'accent en la importància de treballar perquè aquest concepte estiga cada vegada més present en la nostra societat”.