"Els pilars bàsics de la candidatura són la ramaderia, la piscicultura, els cultius tradicionals i facilitar la certificació”
Entrevista a Vicente Faro, candidat a presidir el Comitè d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana amb AVA-ASAJA
Aquest productor ecològic d'Oliva és a més el responsable de la sectorial d'agricultura ecològica d'AVA-ASAJA i ara encapçala la candidatura conjunta de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) i ASAJA Alacant-Joves Agricultors per presidir del Comitè d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), les eleccions del qual se celebraran el proper 9 de novembre.
Com va iniciar el seu camí a l'agricultura ecològica?
Sóc agricultor ecològic des de l'any 2003 quan vaig començar a certificar, aleshores començo la meva trajectòria. Vaig heretar una explotació agrícola no gaire gran, i l'alternativa més viable que tenia era l'agricultura ecològica.
Per coses de la vida crec en l'associacionisme agrari i em vaig fer soci d'AVA-ASAJA i quan es va crear una sectorial d'agricultura ecològica i ens vam presentar a les eleccions per a tres períodes electorals, vaig ser elegit com a membre ple i des de llavors, des de fa 15 anys anys estic en aquest ple.
Què us ha portat a encapçalar aquesta candidatura?
Les persones que ens presentem a la candidatura, tenim experiència en diferents àmbits, des del comitè fins a persones de la ramaderia, de la importació i empreses del sector que han començat a treballar des de zero utilitzant la seva pròpia producció, transformant-la i anant cada dia a més .
En quin moment es troba l'agricultura ecològica a la Comunitat?
És un sector en alça i en què tenim plena confiança. L'agricultura ecològica té viabilitat dins de l'agricultura, és de les poques coses que estan creixent a l'agricultura i veiem moltes faltes a l'òrgan de gestió, com la ramaderia que està totalment oblidada, l'aqüicultura o cultius tan tradicionals com l'arròs, on pràcticament és inexistent. Un dels meus associats és l'únic que produeix arròs ecològic a la Comunitat Valenciana. Si vols comprar ecològic, has d'optar per anar a altres comarques.
D'altra banda, també tenim un sector molt en alça com són els fruits secs i en concret l'ametlla, l'oli d'oliva, i un altre sector importantíssim com és el vi de producció ecològica que tampoc no se li ha donat aquest valor afegit perquè el consumidor busqui aquest segell que dóna més qualitat al vi.
Quins són els pilars principals de treball que voleu implementar?
Els pilars bàsics són la ramaderia, la piscicultura, els cultius tradicionals i reforçar el tema de les empreses i que els productors puguin treballar associats i que la petita empresa agrícola pugui certificar en grup segons la nova norma que entra en vigor l'1 de gener de 2022. Incentivarem que els cultius siguin importants perquè es pugui generar una producció interessant.
Parlant del tema de la certificació, és indispensable, però amb moltes menys traves que les que hi ha avui. També volem veure el tema de l'aqüicultura, impulsar la ramaderia, perquè als seus subproductes tenim la base fonamental dels adobs i fems que utilitzem en agricultura, per tant, aquest sector en estar desemparat hem de buscar insums de fora de la nostra localització, ho que suposa un encariment i més complicació.
Creiem que també hi ha una gran indústria que pot crear aquests insums i generar-los per al pagès i això també genera riquesa, és una economia circular. El que fem, produïm, ho rebutgem i ho tornem a utilitzar.
Per què és tan important que els productors i els agricultors estiguin emparats sota un paraigua com el d'aquesta entitat?
El Comitè d'Agricultura Ecològica és l'entitat que certifica oficialment a tota la Comunitat Valenciana allò que es fa en agricultura ecològica, ja sigui producció primària, oa tots els nivells, l'elaboració de productes, importació i exportació.