PICASSENT | MEDI AMBIENT

Picassent recull prop de 20.000 quilograms de fem amb el reciclatge de l'orgànica

ELPERIODIC.COM - 10/01/2019

En maig de 2018 l'Ajuntament de Picassent va adoptar tot un repte amb la recollida selectiva de la fracció orgànica. En la primera fase, portada a terme en un tram de la zona nord, varen ser instal·lats un total de 7 contenidors. D'esta manera, es donava un nou pas endavant en matèria de reciclatge amb la recollida selectiva de restes de menjar i restes vegetals. Les primeres dades foren alentidores i prompte es va encetar una segona fase, que ens deixa també molt xifres: I és que ja són vora 20.000 els quilograms recollits en només 7 mesos.

Cal destacar que en estes dos fases de la campanya s'han instal·lat un total de 12 contenidors. La zona nord del poble ha sigut la pionera i ara la intenció és estendre esta campanya per tot el municipi. Des de l'Ajuntament també es pretén acomplir l'objectiu que establix la Unió Europea per a l'any 2020 i que implica reduir a un 20% els residus que es generen, i recuperar un 50% dels materials mitjançant el reciclatge.

Pel que fa als mesos d'abocament i segons les xifres oferides pel programa d'esta Campanya hi ha hagut un increment de l'ús d'estos contenidors. Per posar un exemple, al mes de novembre els quilograms recollits foren de 1.860 i en el mes de desembre de 5.120.

Segons ha manifestat la regidora de l'àrea, Lola Albert, Observem un repunt del nombre d'abocaments durant els últims mesos i es preveu que augmente conforme avance l'any i es vaja consolidant el sistema i la gent es consciencie de la importància d'este tipus de reciclatge.

Recordem que els residus que es poden abocar en estos contenidors són restes vegetals i animals, aliments tant crus com cuinats, restes de fruites i verdures, cascares d'ous, de fruits secs, pa, pastisseria, plantes i flors, restes de carn i peix, ossos, paper de cuina i mocadors de paper bruts, sobres d'infusió i cafè i filtres de paper de cafè.

Els contenidors tenen un dispositiu que impedixen l'abocament llevat que s'utilitze una clau electrònica, per tal d'evitar confusions i barreja de residus a l'hora d'abocar-los. Es disposa d'una clau per domicili que proporciona l'ajuntament i que es fa servir per a obrir el contenidor i este mateix registra les entrades en nombre d'abocaments. A partir d'ací un camió recull i porta a una planta de gestió estos residus. Call tindre en compte també que la planta de tractament on arriben les restes està adaptada a les bosses de plàstic convencionals per la qual cosa no cal adquirir les bosses específiques, ja que el tambor de separació les succiona perfectament.