PETRER | FESTES

La XEMV emet un programa en directe, amb la memòria democrática, les Festes de Moros i Cristians i la ràdio pública com a eix central

ELPERIODIC.COM - 11/05/2022

Es tracta de la primera trobada d’emissions radiofòniques, en coordinació amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i gràcies al conveni signat amb presidència, a través de la direcció general de Relacions Informatives

Amb el lema “La ràdio al carrer”, la Generalitat Valenciana, la Federació de Municipis i Províncies (FVMP), la Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes (XEMV) i l’Ajuntament de Petrer van coordinar un programa de ràdio, en directe, que este passat dissabte es va emetre des de la plaça de Baix del poble amfitrió, dirigit per l'emissora municipal que dirigeix Luis Rico, Ràdio Petrer 107.2FM. L’espai especial va tindre com a eix central la memòria democràtica, el paper essencial i pròxim de les ràdios públiques del territori autonòmic i les Festes de Moros i Cristians i va comptar amb destacades personalitats de les institucions organitzadores.

Es tracta de la primera trobada d’emissions radiofòniques de la XEMV, en coordinació amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i gràcies al conveni signat amb presidència, a través de la direcció general de Relacions Informatives a càrrec de Pere Rostoll qui va inaugurar la jornada en companyia de l’alcaldessa de Petrer, Irene Navarro, el president de la FVMP, Rubén Alfaro.

El programa matinal va estar conduït pels periodistes Maite Román i José Enrique Gálvez, amb el suport de la coordinadora de la XEMV, Pilar Moreno, qui va emfatitzar el paper essencial, de proximitat i vertebrador que exerceixen les ràdios municipals, agraint a les institucions el suport econòmic i polític, “estem agafant cada vegada més muscle, gràcies a la visibilització del nostre treball d’empoderar la informació local i la professionalitat de les ràdios publiques i dels seus professionals”.

La presidenta del consistori de Petrer va confessar l’estima per la ràdio del seu poble, que té trenta-dos anys de vida, “jo he estat oient de Ràdio Petrer des de ben xicoteta i és una satisfacció contribuir a la seua modernització, en col·laboració amb altres administracions”. En els mateixos termes es va expressar Rubén Alfaro, president de la FVMP, qui va dir que la XEMV era un exemple d’èxit, de coordinació i vertebració, advocant per continuar contribuint a la dignificació del periodisme local.

Per al director general de Relacions informatives, la ràdio és el mitjà de comunicació que millor està envellint i que millor s’ha adaptat als canvis tecnològics. “L’estat de salut és magnífic donat que és un mitjà veraç que a més d’escoltar-se, ara també es pot veure”. Pere Rostoll va anunciar que el projecte “La ràdio al carrer” tindrà molt de recorregut per moltes places de la Comunitat Valenciana, “per escoltar la música dels pobles, per fer partícip a la seua gent i per donar a conéixer les seues singularitats, sectors productius i projectes”.

MEMÒRIA DEMOCRÀTICA

La segona part del programa va acollir un diàleg sobre memòria democrática presidit per Toñi Serna, responsable de la Xarxa de Memòria Històrica i secretària autonòmica de Cooperació de la Generalitat Valenciana, en companyia d’Eugeni de Manuel, Coordinador General de la FVMP. La secretària autonómica va explicar el paper que desenvolupa el Consell per a la recuperació de la memòria històrica, “on les famílies són un testimoni fonamental”. Toñi Serna va defensar que la memòria democrática no és un fet passat, sinó que “està molt viu,  forma part de les nostres vides i ens acompanya”. A aquest segon bloc també sonaren les veus de Fernando Tendero,  l’arqueòleg municipal, Sara Sanchéz, tècnica de turismo i l’alumnat de l'IES La Canal, Iker, Alba i Rita, que esta setmana viatgen al camp de concentració de Mauthausen, així com Rafael Masiá, familiar d'un represaliat de la Guerra Civil i

La primera jornada de “La ràdio al carrer” va fer poble a Petrer, estant abrigada i recolzada per membres del Govern Local, com ara la regidora de Serveis Municipals Arantxa Casado, Vicent Gil i Mayte Noguera, secretari general i responsable del Gabinet de Comunicació de la FVMP, respectivament i un convidat molt especial; Pablo Carillos, fundador de Ràdio Petrer. Un programa molt singular, des del carrer, on es colaren els senyals horàries de les campanes de l’Església de Sant Bartolomé i la música de banda que acompanyava a la Comparsa Llauradors, amb motiu de la celebració del Dia de Sant Isidre.

MÉS FOTOS