Persones usuàries i professionals d'habitatges tutelats de l'IVASS visiten el Parlament Europeu
ELPERIODIC.COM - 26/01/2024La visita s'emmarca en les jornades de la Xarxa Europea Interregional per a les Polítiques Socials ENSA celebrades a Brussel·les
S'han presentat els treballs realitzats en el projecte Erasmus+ SELF-IN, que promou l'autonomia de les persones amb discapacitat intel·lectual
La directora general de l'IVASS, María José Rico, subratlla que esta entitat continuarà treballant amb entitats de països de la Unió Europea per a “garantir els drets i valorar les capacitats de les persones amb discapacitat intel·lectual”
Una delegació de persones usuàries i professionals de la xarxa d'habitatges tutelats de l'Institut Valencià de Servicis Socials (IVASS), adscrit a la Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, ha visitat la seu del Parlament Europeu en el marc de les jornades organitzades a Brussel·les per la Xarxa Europea Interregional per a les Polítiques Socials ENSA.
Una persona amb discapacitat intel·lectual, que residix en un dels habitatges de l'IVASS, una cuidadora d'estos recursos i dos tècnics de projectes europeus han sigut els encarregats de presentar els treballs desenvolupats en el projecte de la convocatòria Erasmus+ SELF-IN.
Este projecte europeu està coordinat per l'IVASS i hi treballen altres dos entitats de Bèlgica i Itàlia. A més dels habitatges tutelats també participen tres centres ocupacionals de la província de Castelló, Rafalafena, Belcaire i Buris-ana, i el centre ocupacional Altabix a la d'Alacant.
Així mateix, compta amb un pressupost total de 139.429 euros, dels quals l'IVASS aporta 55.344 euros, per a dur a terme accions formatives i promoure grups d'autogestió que potencien l'autonomia i inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual i milloren les competències dels equips de professionals que les atenen als centres.
La directora general de l'IVASS, María José Rico, ha subratllat “la rellevància d'este projecte europeu en la promoció de l'autonomia i desenvolupament personal de les persones amb discapacitat intel·lectual”, i ha assegurat que, des de la Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, “continuarem impulsant iniciatives com esta que reivindiquen les capacitats d'estes persones”.
María José Rico ha posat l'accent en “el paper que juga el personal dels centres i servicis en el suport i la consecució de resultats òptims que suposen més cotes d'autonomia personal perquè les persones amb discapacitat intel·lectual tinguen una vida plena i independent”.
Fer valdre els seus drets
L'Institut Valencià de Servicis Socials compta amb grups d'autogestors, formats per persones amb discapacitat intel·lectual i personal dels centres, que es reunixen periòdicament amb la finalitat que tots els integrants expressen les seues opinions i prenguen les seues pròpies decisions en qüestions com l'habitatge, la sanitat, la família o el treball, que afecten el seu present i futur.
A més, els autogestors fomenten les habilitats de comunicació amb les quals transmetre sentiments i necessitats, que puguen sortir-se'n sense por d'equivocar-se, i augmentar, així, l'autoestima i la confiança en si mateixos.
La directora general de l'IVASS ha ressaltat que estos equips contribuïxen a “fer valdre els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual” i es constituïxen com un fòrum de “debat i reflexió” que, amb el suport de les i els professionals, els permeta “decidir sobre com volen viure i els aporte els recursos necessaris per a posar en pràctica eixa elecció”.
María José Rico ha assenyalat “alguns dels assumptes que ens han traslladat que els preocupen, com aconseguir un lloc de treball digne o una vida en parella”, i ha afirmat que “el nostre objectiu és continuar treballant des d'Europa, col·laborant i implementant nous projectes, per a garantir a les persones amb discapacitat intel·lectual els principis constitucionals de dignitat, llibertat i igualtat, en els quals s'assenta la ciutadania”.