Personal investigador de l'IATA i l'ITQ, reconeguts en la I edició dels Premis de Transferència i Emprenedoria del CSIC
El jurat reconeix el treball de José María Lagarón, Cristina Prieto i Gloria Sánchez, personal investigador del IATA-CSIC, i també a la trajectòria del ITQ (CSIC-UPV)
Aquests premis reivindiquen la transferència i emprenedoria del personal investigador, a més de reconéixer l’esforç dels centres per a transferir el seu coneixement a la societat
Gloria Sánchez, José María Lagarón i Cristina Prieto, personal investigador de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA), centre del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), han obtingut dos premis en la primera edició dels Premis de Transferència i Emprenedoria del CSIC. Així mateix, l’Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre mixt del CSIC i la Universitat Politècnica de València (UPV), també ha sigut guardonat en aquesta edició, concretament en la modalitat de trajectòria del centre en transferència.
Aquests reconeixements busquen reivindicar la transferència i emprenedoria del personal investigador del CSIC, fomentar la cultura emprenedora i incentivar els models de transferència de la institució, així com reconéixer l'esforç dels centres i la seua plantilla per a transferir el seu coneixement a la societat. La cerimònia de lliurament dels premis tindrà lloc el pròxim 30 de maig, a les 12 hores, a la Sala d'actes de la seu central del CSIC.
Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments
El jurat ha reconegut el treball de José María Lagarón i Cristina Prieto, personal investigador del Grup de Nous Materials i Nanotecnologia per a Aplicacions Alimentàries (IATA), en el desenvolupament de materials de filtració basats en nanofibres contra la COVID-19. Aquesta tecnologia ha sigut desenvolupada i comercialitzada en col·laboració amb l'empresa Bioinicia. Lagarón i Prieto han obtingut el Premi en la Categoria General en la Modalitat de Transferència de Tecnologia, que valora les tecnologies comercialitzades mitjançant acord de llicència o de col·laboració.
Les quatre invencions patentades es van emportar al mercat a través de diverses màscares compostes d'un nou material, conformat per nanofibres, que oferia els nivells de protecció requerits per màscares quirúrgiques i FFP2 amb menor grossària, la capacitat antimicrobiana, biodegradabilitat i/o compostabilitat, entre altres propietats. “Aquests filtres innovadors no sols s'han emprat en les màscares de nanofibres comercialitzades per Bioinicia, denominades popularment les màscares del CSIC, sinó també en equips de purificació d'aire”, explica José María Lagarón.
“Agraïm enormement al personal dels equips de treball del grup i de la spin-off Bioinicia SL, als investigadors participants del grup PIMA de l'UJI, IDEA-CSIC, CBMSO-CSIC i l'Institut de Biomedicina de València (IBV-CSIC) pel suport experimental rebut i finalment, a la PTI+ Salut Global del CSIC i a l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), pel finançament rebut”, assenyala Prieto.
Gloria Sánchez, investigadora del Grup Virologia Ambiental i Seguretat Alimentària, i Ana Allende, investigadora del Centre d'Edafologia i Biologia Aplicada del Segura (CEBAS - CSIC), han obtingut el Premi en la Categoria General de la Modalitat de Transferència del Coneixement. El jurat ha reconegut l'impacte social del grup de treball Virus Sewage Joint Group (VIARAL) i la seua labor de vigilància epidemiològica de virus en aigües residuals, un mètode clau per a seguir l'evolució del SARS-CoV-2 durant la pandèmia. Tal com indica Gloria Sánchez, “sense el meu equip i el d'Ana Allende, aquest reconeixement no hauria sigut possible. Faig extensiu aquest reconeixement a tots els membres dels dos grups”.
Institut de Tecnologia Química
Per altra banda, aquesta I edició dels Premis de Transferència i Emprenedoria del CSIC ha guardonat, en la modalitat de trajectòria del centre en transferència, a l'Institut de Tecnologia Química (ITQ, CSIC - UPV). L'institut centra els seus esforços en el desenvolupament de nous catalitzadors heterogenis més actius, selectius i estables, aplicats a processos químics del sector químic i l'energia. L’ITQ s'ha convertit en un centre de referència en l'àrea de catàlisi, nous materials (especialment zeolites) i fotoquímica.
Com indica José Manuel Serra, director del ITQ, “des dels seus inicis en 1990, l'institut ha apostat per l'excel·lència, tant en la generació de coneixement científic com en la formació d'investigadors, fent especial èmfasi en la transferència dels resultats per a promoure la innovació en la indústria”.
Per a dur a terme la seua labor, l’ITQ compta amb 42 investigadors sèniors i 20 postdocs que treballen de manera col·laborativa i transversal. Gràcies a això, el centre funciona com un únic grup multidisciplinari, conjuminant esforços i coneixements, la qual cosa permet accelerar l'obtenció de resultats rellevants en totes les seues àrees, independentment de l'origen dels fons obtinguts, ja siga en el marc de projectes d'investigació públics, de contractes privats amb indústria o de fons propis.
Aquesta excel·lència s'ha vist reconeguda mitjançant importants premis nacionals i internacionals, tant individuals (p. e. Premi Príncep d'Astúries de Ciència i Tecnologia 2014 a Avelino Corma) com col·lectius (p. e. l'acreditació de Centre d'Excel·lència Severo Ochoa concedida en la convocatòria de 2012 i renovada en 2016 i 2021).
L'elevat nombre de contractes d'I+D firmats pel personal científic de l’ITQ amb indústries de tot el món és una mostra de la seua capacitat d'innovació i de resolució de problemes d'interés social, industrial i mediambiental en l'àrea de la química i de la tecnologia química. Des de 2019, l’’ITQ ha firmat més de 70 nous contractes d'I+D amb empreses, que han generat més de 15 patents de titularitat industrial en les quals apareixen com a inventors investigadors del centre.
L’ITQ compta amb una Unitat de Transferència des d'on es fomenta i promociona la transferència i l'emprenedoria. L’UT disposa d'una estratègia centralitzada de protecció de resultats d'investigació en la qual s'integra. Aquesta unitat promociona la col·laboració d'investigadors amb el sector industrial de la Comunitat Valenciana i empreses nacionals i internacionals, fomentant la investigació aplicada, dirigida a la solució de problemes industrials concrets i, en definitiva, a la creació de nous mercats.