POLÍTICA

Pérez Garijo destaca que "des del Govern fem una cooperació solidària per a avançar en un món més just i més igualitari”

ELPERIODIC.COM - 04/11/2022

La primera biennal de cooperació, drets humans i desenvolupament sostenible de la Generalitat ‘Cooperarium’ se celebra a la plaça de l'Ajuntament de València els dies 4 i 5 de novembre

El certamen públic i gratuït compta amb espais interactius, espectacles infantils, tallers i concerts solidaris

Els concerts solidaris d'Holistiks, Tenda i Nativa, i del grup Tito Pontet seran a les 19.30 hores

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha assegurat que "des del Govern valencià fem una cooperació solidària per a avançar en un món més just i més igualitari”.

La consellera ha qualificat la jornada de hui “com un dia molt important” per a la cooperació valenciana, on podem “visibilitzar” el treball realitzat en cooperació, “on som un referent en el conjunt de l'Estat”.

Pérez Garijo ha afirmat que aquesta primera biennal de cooperació i drets humans “ens permet visibilitzar i també sensibilitzar a la ciutadania valenciana”, al que ha afegit que “és molt important empatitzar” però per a fer-ho “és necessari saber el que ocorre en altres llocs del planeta”.

Al seu torn, la consellera de Cooperació ha animat a la ciutadania a acostar-se a les diferents propostes que es presenten en ‘Cooperarium’ “per a conéixer de prop els projectes en els quals s'està cooperant des de la Comunitat Valenciana”.

Per part seua, la directora general de Cooperació Internacional al Desenvolupament, Clara Tirado, ha assenyalat que aquesta primera biennal “ens permet donar a conéixer totes aquelles iniciatives en matèria de cooperació que hem desenvolupat des del govern del Botànic durant huit anys, com un gran contenidor d'experiències, d'activitats i projectes que es fan en tots els països del Sud”.

‘Cooperarium’, la primera biennal de cooperació, drets humans i desenvolupament sostenible arranca hui en la plaça de l'Ajuntament de València organitzada per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica amb l'objectiu d'acostar els projectes de la cooperació i acció humanitària a la ciutadania.

El certamen públic i gratuït, que se celebra els dies 4 i 5 de novembre, compta amb espais interactius i experiencials, espectacles infantils, tallers i concerts solidaris. L'objectiu és que els visitants coneguen, d'una forma didàctica i lúdica, les actuacions que desenvolupa la cooperació valenciana en la defensa i protecció dels drets humans a través dels diferents projectes i actuacions desenvolupats pels agents de la cooperació valenciana en països empobrits.

La jornada del divendres comptarà amb els concerts solidaris d'Holistiks i del grup Tito Pontet que pujaran a l'escenari a les 19.30 hores. La sessió del dissabte 5 de novembre conclourà amb les actuacions de les bandes valencianes Tenda i Nativa a les 19.30 hores.

Tallers, dansa, màgia i teatre

La biennal ‘Cooperarium’ comptarà amb tres àrees diferenciades amb espais interactius, tallers, activitats lúdiques i culturals, amb la finalitat de sensibilitzar a la ciutadania sobre la importància de reforçar els drets humans en les nostres societats i als països del Sud.

En aquest sentit, una de les àrees albergarà la realització de tallers didàctics, destinats a xiquetes i xiquets, a més de públic juvenil i familiar. Es realitzaran tallers en temes diversos com l'educació per a la pau, la interculturalitat, els drets de les dones o l'educació mediambiental, com el coordinat pel dissenyador i editor valencià MacDiego.

Una de les activitats més interessants consistirà en un taller d'art urbà sobre la població refugiada de Palestina, organitzat per l'Agència de Nacions Unides per a la població refugiada de Palestina a Orient Pròxim UNRWA Comunitat Valenciana i dirigit per l'artista urbana valenciana La Nena Wapa.

El taller fomentarà la creació col·laborativa d'una obra artística amb la qual la ciutadania podrà interactuar a través de la tècnica del stencil art (utilització de plantilles). D'aquesta manera, els ciutadans i ciutadanes que participen en aquesta activitat podran plasmar els seus missatges i desitjos en defensa dels drets humans de la població refugiada més antiga del món que sobreviu després de més de 70 anys sense una solució justa i definitiva.

El divendres 4 de novembre assistiran a ‘Cooperarium’ més de 900 joves estudiants d'Educació Secundària, procedents de diversos centres educatius públics de Castelló, València i Alacant. Tindran l'oportunitat de viure de primera mà els projectes i activitats desenvolupats per la cooperació valenciana per a contribuir al desenvolupament humà sostenible.

Durant el matí es desplegaran més de 15 tallers i activitats lúdiques, entre les quals cal destacar l'organitzada per l'ONGD Paz i Desenvolupament i impartit per l'artista valenciana Elia Cervera per a aprendre la tècnica del stencil i el taller impartit per l'ONGD Cerai d'ecomogis sobre la figura de Greta Thunberg.

Altres espais d'aquesta jornada seran els tallers de danses africanes, sobre el treball infantil o entrevistes a peu de carrer sobre cooperació i desenvolupament sostenible. A la vesprada es realitzaran activitats sobre banca ètica, un taller de Llec ‘El món que volem construir’, així com diferents activitats col·lectives d'animació.

El dissabte 5 de novembre ‘Cooperarium’ s'orientarà al públic familiar. Es desenvoluparan diverses activitats culturals com a teatre infantil, batucada, contacontes, titelles, dansa africana i l'actuació del mag Asier Kidam, qui realitzarà l'espectacle ‘Màgia contra el canvi climàtic’. A més actuarà el Grup Muixaranguero d'Algemesí amb més de 100 participants sota el lema ‘Aliances pel Desenvolupament Sostenible’.

Espais experiencials

‘Cooperarium’ comptarà també amb un espai temàtic dedicat als projectes d'acció humanitària i ajuda d'emergència, on els participants podran conéixer in situ els recursos que s'activen en situacions d'emergència humanitària. Es podrà conéixer des de com funciona una planta potabilitzadora d'aigua a com viuen les persones desplaçades i refugiades, a més de poder veure els recursos sanitaris que es traslladen a les zones on s'ha produït una catàstrofe natural.

També podran acostar-se als projectes i actuacions d'acció humanitària i ajuda d'emergència que la Generalitat ha posat en marxa en més de 30 països en els últims anys. En aquest espai es compta amb la col·laboració de Creu Roja, Farmamundi, Acnur i Unicef.

Debats i conferències

El tercer espai, l'àgora, es convertirà en un punt de trobada per a debats, conferències i actes culturals. En la jornada del 4 de novembre es parlarà sobre dona, drets humans i refugi, converses en les quals participaran dones colombianes i palestines refugiades a València que comptaran de primera mà el seu testimoniatge.

El dissabte 5 de novembre està prevista la participació de l'activista mediambiental i ambaixadora del Pacte Europeu pel Clima de la Comissió Europea Olivia Mandle. El dissabte a la vesprada es dedicarà als drets humans. En aquesta sessió monogràfica es comptarà amb el testimoniatge de persones defensores de drets humans en països com l'Equador i El Salvador, amb la participació de rescatistas professionals que col·laboren voluntàriament en tasques de rescat de població migrant al Mediterrani, els qui compartiran de primera mà les seues experiències.

La primera biennal de cooperació ‘Cooperarium’, impulsada des de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, compta amb la col·laboració de la Coordinadora Valenciana d'ONGD, més de 30 ONGD, les universitats públiques valencianes, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i el Fons Valencià per la Solidaritat.

Consulta el programa complet ací.

MÉS FOTOS