POLÍTICA

Pérez Garijo defensa la col·laboració amb les universitats públiques per al compliment de l'Agenda 2030

ELPERIODIC.COM - 27/04/2021

La consellera de Cooperació ha participat en la cerimònia de lliurament dels I Premis de la Càtedra Planeta i Desenvolupament Sostenible de la UPV

Un estudi sobre art i conscienciació del canvi climàtic en la cooperació al desenvolupament, guanyador dels Premis de la Càtedra Planeta i Desenvolupament Sostenible

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha participat en la cerimònia de lliurament dels I Premis de la Càtedra Planeta i Desenvolupament Sostenible de la Universitat Politècnica de València (UPV) un acte on han intervingut el rector de la UPV, Francisco Mora, i la directora de la Càtedra, Inmaculada Romero.

Pérez Garijo ha defensat en la seua intervenció "el valor de la col·laboració amb les universitats públiques valencianes per al compliment de l'Agenda 2030 de Nacions Unides", unes aliances que ha qualificat d'"essencials per a arribar a tota la societat i a la ciutadania valenciana".

En aquest sentit, la consellera de Cooperació ha parlat de les universitats públiques com a "espais generadors de coneixement que permeten formar una nova generació de professionals implicats en la investigació per a un planeta més just, sostenible, solidari i, en definitiva, millor".

Així mateix, Pérez Garijo ha afirmat que gràcies al treball conjunt "la Generalitat és un referent quan es parla d'aliances i transversalitat, la qual cosa incideix en uns nivells d'implantació dels ODS molt destacats".

Per part seua, el rector de la UPV, Francisco Mora, ha valorat molt positivament la quantitat de disciplines des d'on els alumnes han treballat els ODS. "Belles arts, Enginyeria Elèctrica, Arquitectura, Enginyeria de Camins, Canals i Ports, i Administració i Direcció d'Empreses, una prova que els ODS són transversals i que la UPV, la seua comunitat docent i investigadora al capdavant, està bolcada en pro de l'Agenda 2030".

La directora de la Càtedra, Inmaculada Romero, ha assenyalat que "els ODS marquen una sèrie de metes dirigides a protegir el planeta contra la degradació, a través d'una sèrie de mesures com el consum, la producció i la gestió sostenible dels seus recursos naturals. Per això, la Càtedra vol donar resposta als reptes tècnics, educatius i professionals amb l'objectiu de millorar la conservació i protecció dels nostres recursos".

Treballs premiats

La Càtedra Planeta i Desenvolupament Sostenible ha resolt la primera Edició dels Premis als millors Treballs Acadèmics relacionats amb els ODS de l'Eix Planeta amb la concessió del màxim guardó a Helena Annick De Canha Blankenstein pel seu Treball Final de Grau (TFG) "Monument a la permacultura: un projecte artístic per a cultivar la creativitat alliberadora en temps de crisi. Presència i producció i ètica ecològica en la cooperació al desenvolupament en relació amb el canvi climàtic".

Concretament, el treball aborda com desenvolupar aquesta capacitat a través de la permacultura i, d'aquesta manera, crear situacions de màxima apreciació dels problemes ecològics i socials al poble originari Chewa, Mbwindi, Malaui, emfatitzant els ODS 2 i 15, Fam Zero i Vida a la Terra respectivament.

Durant la cerimònia s'han presentat alguns dels treballs i activitats que s'estan desenvolupant en la Càtedra, que compta amb el finançament de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, i que busquen promoure en la comunitat universitària el sentit de la responsabilitat per la conservació i millora del medi ambient.

A més, durant l'acte s'han lliurat cinc "Accèssit" relacionats amb cadascun dels ODS de l'Eix Planeta (6, 12, 13, 14 i 15), als quals es troba vinculada la Càtedra.

Càtedra Planeta i Desenvolupament Sostenible

La Càtedra naix en el marc d'actuació dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats per les Nacions Unides en setembre de 2015, que es classifiquen en cinc eixos d'actuació (persones, planeta, prosperitat, pau i construcció d'aliances).

En aquest context, la Generalitat impulsa aquests espais de coneixement en les cinc universitats públiques de la Comunitat Valenciana per a dur a terme activitats de diversa índole que permeten formar futurs professionals en l'àmbit dels ODS de l'Agenda 2030 de Nacions Unides.