SOCIETAT

Pérez Garijo: 'La consecució de l'Agenda 2030 és un projecte ambiciós però possible que requereix de l'esforç col·lectiu'

ELPERIODIC.COM - 15/10/2021

La consellera ha afirmat que la cooperació universitària al desenvolupament "juga un important paper en la transformació social dels països i territoris empobrits"

Pérez Garijo ha clausurat les XVII Jornades CRUE-Internacionalització i Cooperació organitzades per la Universitat de València

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha destacat que la consecució de l'Agenda 2030 "és un projecte ambiciós però possible que requereix de l'esforç col·lectiu a través de la participació, la informació i sensibilització de la ciutadania".

Pérez Garijo ha participat en l'acte de cloenda de les XVII Jornades CRUE-Internacionalització i Cooperació al costat de la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, i el president de CRUE-Internacionalització i Cooperació i rector de la Universitat de Sevilla, Miguel Ángel Castro. Unes jornades organitzades per la Universitat de València i que s'han desenvolupat els dies 13, 14 i 15 d'octubre al Centre Cultural La Nau.

Durant la seua intervenció, la consellera ha destacat "la gran tasca que s'està fent des de les universitats" en matèria de cooperació internacional al desenvolupament i compliment de l'Agenda 2030.

En aquest sentit, la consellera de Cooperació s'ha referit a l'Agenda 2030 "com a objectiu transversal" que no només vertebra l'acció de govern "sinó que també implica al conjunt de la ciutadania" a través d'accions desenvolupades des de governs locals, centres educatius, empreses, sindicats i universitats. A més, ha subratllat la importància de "formar i capacitar el personal que treballa en programes de cooperació".

"Per seguir avançant cap a aquesta meta -ha manifestat Pérez Garijo- és fonamental establir aliances entre els diversos sectors implicats".

Pérez Garijo ha remarcat la col·laboració entre la Generalitat i les universitats públiques valencianes per al desenvolupament d'accions d'investigació i formació a través de programes de cooperació universitària per al desenvolupament, a més de la creació i el manteniment de la Càtedra de Cooperació i Desenvolupament sostenible.

L'objectiu "és promoure i fomentar un sistema integrat de les activitats d'investigació, formació, informació i documentació en l'àmbit de l'Agenda 2030 de Nacions Unides; afavorint la col·laboració entre universitats i institucions i facilitant la cooperació entre investigadors".

V Pla Director

La consellera ha parlat també del V Pla Director de la Cooperació Valenciana 2021-2024 "en què la cooperació universitària al desenvolupament juga un important paper en la transformació social dels països i territoris empobrits".

El Pla Director considera com a línies d'acció preferent de la cooperació universitària al desenvolupament la formació, la investigació i la transferència de coneixement i connexió amb la societat com a principis fundadors de tota comunitat universitària.

A través dels valors representats en l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, la cooperació universitària al desenvolupament "contribueix a generar una visió de la universitat entesa com a gran àgora de la societat", ha assenyalat Pérez Garijo.

"La seua finalitat és avançar en la construcció d'una comunitat compromesa amb la transformació social, la pau, l'equitat, el desenvolupament humà i la sostenibilitat ambiental en els països de Sud i en el nostre context més pròxim", ha afegit.

Aquesta visió subscriu plenament les Directrius de la cooperació universitària al Desenvolupament per al període 2019-2030, aprovades pel ple de la comissió sectorial d'Internacionalització i Cooperació de la CRUE a març de 2019.