POLÍTICA

Pérez Garijo: “Avancem cap un nou model de participació amb la implicació de les administracions més properes a la ciutadania”

ELPERIODIC.COM - 02/02/2023

La consellera presideix la constitució de la Xarxa de Governança Participativa de la Comunitat Valenciana

El pla d’actuació per a 2023 inclou una comissió de treball orientada a les bones pràctiques en pressupostos participatius i una altra per a la promoció de la participació en la infància

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha presidit la constitució de la Xarxa de Governança Participativa de la Comunitat Valenciana, sessió en la qual s’han aprovat les normes d’organització i funcionament.

Durant la seua intervenció, Pérez Garijo ha advocat per una participació en la qual estiguen implicades totes les administracions i en aquest sentit ha afirmat que “avancem cap a un nou model de participació amb la implicació de les administracions més pròximes a la ciutadania i que compten amb millors mecanismes perquè les persones participen”.

“Aquesta Xarxa és molt important per anar de la mà, per aprendre i conéixer noves eines que ja s’estan desenvolupant en els nostres municipis”, ha assegurat la consellera, qui també ha assenyalat que “comença un camí molt important per a tots aquells que creiem que la participació ha de ser molt més que votar cada quatre anys”.

Pérez Garijo ha subratllat que el Govern valencià ha canviat completament el significat de la paraula participació en aquesta legislatura “per a fer-la real” a través dels primers pressupostos participatius que s’han elaborat amb la implicació i aportacions de la ciutadania.

Per la seua banda, la directora general de Participació, Mariaje Pérez Galant, ha explicat les normes d’organització i funcionament de la Xarxa de Governança Participativa “una xarxa de col·laboració que seguirà creixent i sumant per fer de la participació una eina propera a la ciutadania en tot el territori valencià”.

Pla d’actuació 2023

El pla d’actuació de la Xarxa de Governança Participativa per a 2023 inclou la posada en marxa d’una comissió de treball orientada a les bones pràctiques en pressupostos participatius i una altra per a la promoció de la participació en la infància.

Així mateix, està prevista la participació en la Xarxa d’Innovació en Processos Participatius que se celebra del 28 de febrer a l’1 de març i en la Jornada de bones pràctiques en pressupostos participatius que es desenvoluparà el pròxim mes de març.

Compromís amb la participació ciutadana

La Xarxa de Governança Participativa dona les seues primeres petjades en 2020 a través d’una sèrie d’encontres online amb entitats locals dirigit a personal tècnic, representants polítics i responsables en participació ciutadà de cadascuna de les províncies de la Comunitat Valenciana.

Es planteja com un instrument de col·laboració, debat i reflexió entre la Conselleria de Participació, els municipis i les mancomunitats d’àmbit comarcal de la Comunitat Valenciana, entorn a les polítiques locals de participació ciutadana impulsades en el territori valencià.

La xarxa té com a objectiu impulsar i coordinar les actuacions que es desenvolupen en els diferents municipis i comarques compromesos amb la participació ciutadana, intercanviar experiències entre les administracions i proposar accions conjuntes.

La nova Llei de Participació Ciutadana i Foment de l'Associacionisme de la Comunitat Valenciana, pendent d'aprovació en Les Corts, recull en el seu article 37 la Xarxa de Governança Participativa.

Fins hui un total de 31 municipis formen part de la Xarxa de Governança Participativa de la Comunitat Valenciana, a la qual poden continuar adherint-se mitjançant un acord de ple de l'entitat local.

Els ajuntaments adherits són Alboraig; Mancomunitat La Vega (Algorfa, Jacarilla, Redován, San Miguel de Salinas); Alboraia; Onda; Alcoi; Oriola; Almàssera; Palmera; Bellreguard; Polinyà de Xúquer; Canet d'en Berenguer; Quart de Poblet; Cocentaina; Rafal; Daya Vieja; Rafelbunyol; El Campello; Rafelcofer; Elx; Riba-roja de Túria; Elda; Tibi; Gandia; Vallés; La Font d'en Carròs; Vila-real; La Vall d'Uixó; Xeresa; L'Eliana; Xirivella; i Mancomunitat Bajo Segura (Benferri, Catral, Rafal, San Fulgencio, San Isidro, Benejúzar, Daya Vieja, Daya Nueva, Granja de Rocamora).

Poden adherir-se en la xarxa els ajuntaments i les mancomunitats d'àmbit comarcal que hagen manifestat, mitjançant acord del seu ple, un compromís formal amb la participació ciutadana a través de la carta d'adhesió a la xarxa.

Més informació ací.

MÉS FOTOS