elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Pérez Garijo anima a la ciutadania a exercir el seu dret a saber a través dels diversos canals que ofereix el portal GVA Oberta de la Generalitat

Pérez Garijo anima a la ciutadania a exercir el seu dret a saber a través dels diversos canals que ofereix el portal GVA Oberta de la Generalitat
  • La Conselleria de Transparència es suma al Dia Internacional de l'Accés Universal a la Informació

  • Pérez Garijo: "Les institucions obertes a la ciutadania són un clar exemple de transparència"

  • GVA Oberta posa en marxa GVA Gip, la nova aplicació de gestió de les sol·licituds d'accés a la informació pública

En el Dia Internacional de l'Accés Universal a la Informació, la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha destacat que les institucions obertes a la ciutadania "són exemple de transparència, fent efectiu el dret universal d'accés a la informació pública". En aquest sentit, ha animat a la ciutadania a exercir el seu dret a saber fent ús dels canals que té a la seua disposició, especialment les sol·licituds d'accés a la informació dels portals de transparència.

La Conselleria de Transparència es suma a aquesta commemoració internacional que es celebra hui 28 de setembre i que es va aprovar mitjançant resolució de l'Assemblea General de l'ONU el 15 d'octubre de 2019; anteriorment es coneixia com el Dia del Dret a Saber.

El Portal de Transparència de la Generalitat, GVA Oberta, "és una clara mostra de la importància que té per al Govern valencià garantir l'accés a la informació pública de manera clara, transparent i accessible", ha explicat la consellera.

En aquesta jornada commemorativa, la consellera Pérez Garijo, acompanyada del director general de Transparència, Andrés Gomis, ha assistit a la presentació de la proposició de Llei de Transparència en Les Corts; "una llei que ens permetrà continuar avançant en dades obertes i bon govern", ha assenyalat.

El Portal de Transparència de la Generalitat és una eina dinàmica i en constant actualització, oferint nous continguts com l'apartat de recursos d'informació sobre la COVID-19. Des de GVA Oberta també es pot exercir el dret d'accés sol·licitant informació pública que no estiga publicada en el portal de transparència, comptant amb diversos materials divulgatius sobre el dret a saber.

Així mateix, el director general de Transparència, Atenció a la Ciutadania i Bon Govern, Andrés Gomis, participa hui en la jornada "Transparència i COVID-19", organitzada per la Càtedra PAGODA i ACICOM amb motiu d'aquest Dia Internacional que hui es commemora.

GVA Gip, nova eina del Dret d'Accés a la Informació

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional de l'Accés Universal a la Informació, la Conselleria de Transparència ha posat en marxa GVA Gip, la nova aplicació informàtica per a la gestió de les sol·licituds d'accés a la informació pública. Es tracta d'una nova utilitat que facilita la tramitació interna de les sol·licituds de dret d'accés.

D'aquesta manera, es facilita la gestió integral del procediment als òrgans gestors des del moment en què arriba la sol·licitud al registre de la Generalitat fins que es resol, de manera que tot el procés i la tramitació es realitza de forma telemàtica, integrada i automatitzada.

En aquesta aplicació s'integren els diferents models de comunicació i resolució, i tot el procés de tramitació de les diferents conselleries es durà a terme de manera integrada en el marc de GVA Gip, el que suposarà una menor càrrega administrativa, una major traçabilitat, millors estadístiques i una millor coordinació, eficàcia i homogeneïtat en el conjunt de la Generalitat.

Així mateix, permetrà reduir els temps de resposta i facilitarà un major control dels terminis per les unitats de transparència de cada conselleria i pel mateix servei de transparència de l'activitat pública.

Per a la posada en funcionament de l'aplicació, s'ha dut a terme un programa de formació entre juliol i setembre que ha inclòs materials formatius i de suport juntament amb la realització de sessions formatives que han rebut més de 300 usuaris i usuàries d'unitats de transparència, òrgans gestors de les conselleries i entitats del sector públic instrumental.

L'any 2016 es va posar en marxa, en l'àmbit de la Generalitat, un tràmit electrònic que va permetre a la ciutadania sol·licitar informació pública de manera senzilla i sense la necessitat d'utilitzar certificat de signatura digital (consultar ací). Ara es fa un pas avant, gràcies al treball conjunt de la Direcció General de Transparència i la Direcció General de Tecnologies de la Informació, amb una nova aplicació que permetrà una gestió integrada de tot el procediment d'accés a la informació pública des que arriba la sol·licitud fins que es notifica a la ciutadania i es posa a disposició la informació.

El dret d'accés a la informació pública implica que qualsevol ciutadà o ciutadana té el dret a accedir a qualsevol informació que tinga l'administració, amb les úniques limitacions establides en la llei i amb garanties per a fer efectiu aquest dret. Tota la informació sobre el dret d'accés a la informació pública, en: consultar ací

Pujar