Peníscola presenta el seu pla d’accions per comptar amb una de les platges intel·ligents de la Comunitat Valenciana
En el marc del congrés Digital Tourist 2018 celebrat a Benidorm, lâalcalde de PenÃscola, Andrés MartÃnez, ha compartit el pla dâaccions del municipi per comptar amb una de les platges intel·ligents de la Comunitat.
Durant la seua participació en el matà dâavui ha presentat als assistents algunes de les xifres que dimensionen la importà ncia de les platges com a recurs turÃstic, ja que segons el Perfil del Turista elaborat per lâAVT el 2017, en el 75% dels casos, les platges són un dels principals motius pels quals el turista escull viatjar a PenÃscola.
Destinant el 21% del pressupost municipal a la gestió, neteja i serveis en platges, excloent el capÃtol de personal, lâAjuntament de PenÃscola mostra la seua aposta per mantindre el seu litoral en el millor estat, aplicant la gestió de qualitat i la gestió mediambiental com les premisses principals. Ãs per això que la localitat compta amb 38 certificacions de qualitat en les seues platges i cales.
Amb dues platges urbanes i 15 cales naturals, integrades dins del Parc Natural de la Serra dâIrta i la seua à rea dâinfluència, PenÃscola suma al voltant de 15Km de costa.
AixÃ, âsi apostem per ser destinació turÃstica intel·ligent, no podem obviar les nostres platges i hem de treballar per tenir platges intel·ligents i sumar competitivitat a través de la innovació en la gestió i en la interacció amb lâusuariâ ha afirmat MartÃnez.
Des de les à rees de Modernització, Serveis, Platges i Turisme, sâha treballat de forma conjunta per incorporar la gestió telemà tica dels serveis, com el proveïment dâaigua a dutxes i rentapeus; el report instantani dâincidències des del servei de socorrisme i salvament; la gestió eficient del sistema dâenllumenat públic; la posada en marxa, des de 2014, de WiFi gratuït; la possibilitat de pagar pels serveis dâaparcament restringit des dels terminals mòbils, i altre millores que sâhan anat implementant en els últims anys. âEl nostre objectiu és formar part del conjunt de platges intel·ligents que posicionaran la nostra Comunitat com a referent i pionera en el nostre paÃsâ i és per això que lâAjuntament sol·licitarà a la Generalitat Valenciana la inclusió de dispositius de mesura de les condicions meteorològiques, aixà com altres mesures que aquesta institució vol impulsar en platges de referència en el litoral de la Comunitat.
Des de lâAjuntament, MartÃnez ha anunciat la posada en marxa dâuna aplicació mòbil per a la temprada de bany pròxima, amb la qual els usuaris podran disposar dâinformació sobre les platges en temps real, aixà com comptar amb un cana per a suggeriments o incidències que es detecten, no només en aquest recurs natural, sinó en el conjunt de la destinació. Actualment, lâaplicació està funcionant en circuit tancat entre administració i empreses de serveis per aconseguir minimitzar el temps de resposta i garantir una interacció efectiva amb els usuaris.
A més, lâalcalde ha reivindicat la necessitat de revisar el finançament dels municipis turÃstics per desenvolupar iniciatives âque ens facen més competitius enfront a destinacions emergents contra les quals ni podem ni volem competir per preuâ ha assegurat; âmés enllà de les ajudes puntuals europees, que són molt quantioses i estan orientades a municipis o grups de municipis amb un nombre mÃnim dâhabitants, hem dâinsistir a millorar el sistema de finançament per a municipis en els quals la població de dret multiplica durant bona part de lâany la població empadronadaâ.
MartÃnez ha compartit les seues reivindicacions i objectius en lâesmentat congrés durant la seua participació en la taula de debat titulada âPlayas Inteligentesâ moderada per Enrique Lancis, director dâInnovació i Intel·ligència TurÃstica en la consultora GLOBALDIT; Francisco de Haro, director general de MYSMARTBEACH; César Yllera, responsable dâSmart Cities & Territories en WELLNESS TELECOM, i Baldomero León, regidor de noves tecnologies de lâAjuntament de Marbella.
Durant el congrés, sâha abordat lâintercanvi de coneixement sobre els beneficis que les tecnologies digitals habilitadores aporten de manera transversal a la gestió de les destinacions turÃstiques i sâhan tractat temes de gran interés per a les destinacions intel·ligents com el Big Data en Turisme; Patrimoni i Turisme Cultural; la Gestió Intel·ligent de lâAigua; Mobilitat i Geoposicionament en Turisme; Turisme Accessible, o les Regles UNE.