PEÑÍSCOLA | CULTURA I ESPECTACLES

Peníscola es prepara per a gaudir d'una nova edició del Festival de Teatre Clàssic amb huit representacions a partir del 16 de juliol

ELPERIODIC.COM - 12/07/2020

La Concentrada però intensa. Així serà la XXIII edició del Festival de Teatre Clàssic de Peníscola que, en el marge de quinze dies, del 16 al 31 de juliol, acollirà un total de huit obres al Pati d'Armes del Castell, a escassos metres de les aigües de la mar Mediterrània.

Amb aforament reduït, adoptant les mesures sanitàries pertinents a causa de la Covid-19, però amb la màgia de la representació en un escenari flanquejat per impressionants muralles, el festival mantindrà l'essència d'aquesta important cita a nivell nacional amb el teatre clàssic, organitzada pel departament de Cultura de la Diputació Provincial, amb la diputada provincial Ruth Sanz al capdavant, i sota la direcció de Carles Benlliure (Encebe Muntatges Teatrals).

Com ha destacat Ruth Sanz, es tracta d'una edició “que ha sigut complicada a l'hora de gestionar”, sobretot per haver de redissenyar les actuacions i adaptar el castell a les restriccions pròpies de la pandèmia per la Covid-19, però està convençuda que “l'esforç tindrà els seus resultats i valdrà la pena assistir a un festival que és un valor de l'activitat cultural d'aquesta província”.

Per a la primera setmana hi ha programades dues obres: ‘L'increïble assassinat d'Ausiàs March’, de Crit Companyia de Teatre en producció de Teatre Escalante (dijous 16), i la shakesperiana ‘Tito Andrónico’, a càrrec de Teatro del Noctámbulo, en coproducció amb el Festival de Teatre Clàssic de Mèrida (dissabte 18). Ambdues començaran a les 22.30 i les entrades estan a la venda a través d' https://entradaspeniscola.dipcas.es/entradas/venta.xhtml  

Protagonisme castellonenc

Així, aquesta XXIII edició es posarà en marxa el dijous 16 amb protagonisme castellonenc, ja que en l'elenc de ‘L'increïble assassinat d'Ausiàs March’ figura el veterà actor i músic Panchi Vivó exercint el paper de l'insigne poeta valencià. Al seu costat, Rebeca Izquierdo, actriu val·lisoletana resident a Borriana.

Es tracta d'una producció de la valenciana Crit Companyia de Teatre que estrenarà a Peníscola la seua versió en castellà, per a representar-la una setmana després en el Festival de Teatre Clàssic d'Almagro. Un thriller escrit per Daniel Tormó i Anna Marí -també en l'elenc actoral, al costat de Núria Martín- en el qual juga amb el passat el present, on Ausiàs March sempre és present a través de noms de carrers, places…

Shakespeare

La més violenta de les obres escrites per William Shakespeare, ‘Tito Andrónico’, prendrà l'escenari la nit del dissabte 18 en versió a càrrec de Teatro del Noctámbulo, juntament amb el Festival de Teatre Clàssic de Mèrida. Més que sobre actes violents, aquesta adaptació de Nando López posa davant el públic els mecanismes de la violència.

Al capdavant del repartiment, José Vicente Moirón, cofundador d'aquesta companyia extremenya, amb la direcció d'Antoni Castro Guijosa. La seua recreació del retorn de Tito Andrónico a Roma després d'una dècada de guerra i les posteriors intrigues polítiques, banyades pel desig de venjança, li ha valgut ser finalista del Premi Ercilla 2020 al Millor Espectacle Teatral.

Venda d'entrades

El ritme de venda d'entrades per a totes dues obres provoca que amb una setmana d'antelació siguen menys de 70 les que estan disponibles per a cadascuna d'aquestes funcions. Qui desitge assegurar-se el seient per a alguna de les representacions pot fer-lo a través d'aquest enllaç https://entradaspeniscola.dipcas.es/entradas/venta.xhtml

A més de les obres sobre l'escenari, es programarà una sèrie d'actes complementaris online amb la finalitat d'acostar la realitat del teatre, especialment al clàssic, per als qui desitgen conéixer i aprofundir en aquest món a través dels testimoniatges de professionals del sector.

La resta de representacions previstes per a aquesta XXIII edició del Festival de Teatre Clàssic de Peníscola està integrat per ‘‘Celestina, la tragiCLOWNmedia’, per La Escalera de Tijera (dimarts 21); Un musical barroco, per Proyecto Barroco (dijous 23); ‘Hipólito’ de Eurípides, per Maltravieso i La Almena (dissabte 25); ‘Amor oscuro (Sonetos)’ de Federico García Lorca, per Viridiana Producciones (dimarts 28); ‘Buscando Cervantes’, per Castro Romero Flamenco (dijous 30), y el espectacle de clausura, con la projecció d’un documental de la Associació Fundació de Dany Cerebral Adquirit Ateneu de Castelló, ‘Gent divergent’ i l’espectacle de La Fam titulado ‘Féi’ (divendres 31).

MÉS FOTOS