El Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola comença amb el tradicional piromusical i amb el concert dels valencians Vivaldi Ensemble
El Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola comença la 24a edició amb el tradicional espectacle piromusical i el primer dels onze grans concerts que componen la programació d'enguany amb el grup valencià Vivaldi Ensemble.
El tradicional espectacle piromusical serà el tret d'eixida del festival el dia 1 d'agost i enguany se centrarà en una selecció d'obres de Johann Sebastian Bach, a càrrec de Pirotecnia Tomás, de Càlig.
El dia 2 d'agost a les 22.30 al castell del Papa Luna tindrà lloc el primer dels concerts, 'El concierto barroco' del grup valencià Vivaldi Ensemble, amb un programa íntegrament compost per peces del compositor Antonio Vivaldi. Vivaldi Ensemble és una orquestra de cambra i continu (clavecí), formada per una selecció d'intèrprets del Collegium Instrumentale de València, que va debutar en 1993 al Palau de la Música sota la direcció de Félix Ayo.
Les obres instrumentals i, especialment, els concerts de Vivaldi resulten sempre molt atractius a causa de la frescor de les melodies, el vigor rítmic, el tractament hàbil del colorit solístic i orquestral i la claredat de la forma.
Al voltant de les dues terceres parts dels concerts de Vivaldi estan escrits per a un sol instrument solista amb orquestra. Per aquesta raó, el repertori que abordarà el Vivaldi Ensemble en el concert a Peníscola seran els concerts escrits per a oboé, fagot i violoncel com a instruments solistes, així com diferents 'concerti grossi'.
Vivaldi Ensemble està compost pels violins Enrique Palomares, Raúl Arias, Andrea Tur, Casandra Didu i Raquel Campos, les violes Isabel López i Francesc Gaya, els violoncels Elena Solanes i Aída García, el contrabaix Javier Sapiña, el clavecí Ignasi Jordà, l'oboé Jesús Fuster i el fagot Juan Sapiña.
La 24a edició del Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola tindrà lloc de l'1 al 12 d'agost al castell i el Palau de Congressos de Peníscola, amb el fil conductor de la veu humana i la presència per segon any consecutiu de Jordi Savall, referent internacional de la música antiga.
Aquesta edició del festival, organitzat per l'Institut Valencià de Cultura i la Diputació de Castelló, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Peníscola, proposa onze grans concerts i dos espectacles gratuïts per a públic familiar.
Per primera vegada, en el marc del festival s'ha organitzat una trobada internacional de programadors, que visitaran el festival del 4 al 9 d'agost i assistiran als concerts i, a més, el dia 7 d'agost tindrà lloc una jornada professional en la qual grups valencians mostraran les seues propostes i podran dur a terme reunions breus de treball amb els programadors per a exportar el màxim possible de propostes valencianes a festivals de referència a nivell internacional.
La programació del festival
La programació d'aquesta 24a edició del Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola combina propostes de proximitat amb grans noms internacionals i per segon any consecutiu incorpora dos espectacles familiars a càrrec de la companyia andalusa Claroscvro Teatro: el dia 3 a les 19.30 hores, 'Amadís y el tesoro de la música' i el dia 11 a les 19.30 hores 'Perdida en el Bosco', gratuïts els dos, que tindran lloc al Palau de Congressos.
El dia 3 serà el torn de la violoncel·lista basca Iagoba Fanlo amb les 'Suites per a violoncel' de Johann Sebastian Bach. El 4 d'agost tornarà una proposta valenciana, Música Trobada, que oferirà l'espectacle amb dansa 'Afectos de una alma enamorada'.
El 5 d'agost, Amystis (València) posaran en escena 'Ecos del Parnaso, el madrigal español oculto' i el dia 6, Èlia Casanova (València) & La tendresa (Madrid) faran 'Universo sulla pelle: àries, madrigals i cantates del Seicento'.
El 7 d'agost, al mateix temps que té lloc la trobada de programadors internacionals, tindrà lloc l'espectacle 'Con puro ardor', a càrrec de La Dispersione (València), que celebren el seu XX aniversari. Els valencians Capella de Ministrers portaran 'El Grial' el dia 8 d'agost, una proposta de música i literatura medieval al voltant del Sant Greal.
El 9 d'agost, Música Ficta (Madrid), escenificaran l'espectacle 'Lucidissima mia stella', música en temps de Barbara Strozzi en el 400 aniversari del seu naixement. El grup Nordic Voices (Noruega) portaran el dia 10 d'agost 'Carlo Gesualdo Príncipe da Venosa / Tomás Luis de Victoria'.
El dia 10, serà el torn del segon grup internacional d'aquesta edició, Gli Incogniti (França), amb l'espectacle 'BWV... or not? El fals Bach'. Per últim, la 24a edició del festival conclourà amb Jordi Savall & Hespèrion XXI (Catalunya) i Tembembe Ensamble Continuo (Mèxic) amb 'Folías criollas y canarios'.
Cal destacar que el cartell de la 24a edició del Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola l'ha fet l'estudi gràfic Juárez & Casanova, de Castelló.
Les entrades dels onze grans concerts poden adquirir-se de manera anticipada a partir del 10 de juliol en consultar ací. A partir de l'1 d'agost, la venda d'entrades serà a l'Oficina de Turisme de Peníscola (passeig marítim) de 10 a 14 hores i de 17 a 20 hores i, els dies de concert, al castell, de 21 a 22.30 hores. Tots els concerts de pagament tenen un preu de 12 euros, però poden adquirir-se abonaments: per als onze concerts, a 100 euros, i per a cinc concerts, a 50 euros.