SOCIETAT

La pedagogia, clau contra el bullying des de casa i l'escola

ROSA PIQUER - 02/05/2023

El 2 de maig és el Dia Mundial Contra l'Assetjament Escolar, una problemàtica que afecta milions de xiquets i adolescents a tot el món i que causa almenys 200 morts de manera directa cada any.

Amb motiu d'aquest dia, la psicòloga de Borriana, Suni Marmaneu, ha compartit una xarrada sobre aquesta mena de violència que ha sigut organitzada per la FAMPA Castelló Penyagolosa.

Per a previndre el bullying des de casa i l'escola “es necessita molta pedagogia, tant a les aules com casa”, assegura Suni Marmaneu, psicòloga de Borriana.

“Tota la societat som còmplices quan observem, ens expliquen situacions i no fem res per a impedir-ho”, contínua.

Així, Suni Marmaneu proposa situacions a evitar, per a no caure en l'assetjament a joves i adolescents, com són els crits, els càstigs, les burles, insults, amenaces, “ja que fan mal a qui el reben danyant la seua autoestima”.

“Si els nostres fills creixen en una llar on no es tolera la violència aprendran que això no és el just o el normal, però si els amenacen amb "si no reculls els teus joguets no anirem al parc o no et compraré més o els tiraré" ells creuran que les seues relacions personals es basen en condicions, si no fas això no obtindràs això un altre”, explica Suni Marmaneu.

Eines per a afavorir l'autoestima

Així mateix, aquesta psicòloga de Borriana assegura que “una altra manera de previndre el bullying des de casa és oferint eines per a enfortir la seua autoestima i treballar les emocions des de xicotets, mitjançant la comunicació com a eina bàsica” però també "hem d'escoltar sempre els nostres fills i fer-ho de manera activa, escoltant el que siga que ens vulguen explicar, sense mòbils ni distraccions, assentint, sense jutjar-los ni acabar les seues frases o corregint-los”.

Una altra clau per a previndre l'assetjament escolar, és “mantindre comunicació amb el centre escolar, acudint a les audicions, festivals, xarrades, reunions i fent tutories amb els tutors a pesar que acadèmicament vagen bé”.

Des de les escoles es pot previndre el bullying, no tolerant la violència, ni tractar amb crits ni càstigs als nostres alumnes, explica Marmaneu.

Per això, l'especialista proposa obrir línies de comunicació amb les famílies, estar atents i escoltar les seues necessitats. “Cal ser més accessibles a alumnes i famílies i fer pedagogia sobre l'assetjament escolar perquè puguen detectar-ho”.

“Si com a mestres detectem algun indici hem d'ajudar tant a la víctima com l'agressor, validant les seues emocions, secundant-los i fent-los saber que aquesta situació pot canviar, que tenen el dret a ser feliços”.

Suni Marmaneu proposa treballar la seua autoestima i habilitats socials i "en el cas dels assetjadors, fer-los saber que ells poden reparar el mal, són a temps de canviar i nosaltres li'ls podem oferir ajuda”.