CASTELLÓN PROVINCIA | METEOROLOGIA

La zona amb més tempestes i llamps d'Espanya està a Castelló

CARLOS MEDINA - 15/02/2022

També és una de les zones més propícies per a tornados i granissades

L'Agència Estatal de Metereología (Aemet) registra cada tempesta i cada llamp que cau en el territori espanyol. Així, dels informes dels últims anys es desprén que hi ha una zona a la província de Castelló que és la que més descàrregues elèctriques té a l'any i la segona més tempestuosa de tota Espanya.

Concretament, és la zona que hi ha entre el Maestrat turolenc i el castellonenc, en el límit de totes dues províncies, la que ostenta la major densitat de descàrregues elèctriques de tota la Península.

D'aquesta zona destaca Vilafranca del Cid, que en la rodalia de la Sierra del Rayo rep fins a 6 raigs per quilòmetre quadrat a l'any, molt per damunt de la mitjana nacional que no arriba a 1. També Vistabella es troba dins d'aquesta zona, com les veïnes Mosqueruela, Valderinares i la Iglesuela, ja a Terol.

Segons indica un informe d'Aemet que estudia les tempestes elèctriques en la dècada de 2007 a 2016, l'especial orografia del terreny el faria un lloc propici per a aquest fenomen atmosfèric, sumat a la convergència de diversos vents que es troben i xoquen sobre aquesta zona.

A més, Aemet també destaca que aquesta mateixa zona és la segona més tempestuosa d'Espanya, només després dels Pirineus, on hi ha quasi 38 dies de de tempesta a l'any. Fora d'aquesta zona, indica Aemet, només el Maestrat castellonenc i turolenc aconsegueix superar els 30 dies de tempesta a l'any, una dada molt lligada d'altra banda a la dels llamps i llampecs.

A més, segons indica l'informe la província de Castelló seria la segona amb més raigs (2’83 per quilòmetre quadrat), després de la de Barcelona. Es tracta d'un fenomen que sobretot es concentra en l'època estival i a la tardor, ja que la resta de l'any és poc habitual.

D'altra banda, la zona de frontera entre Castelló i Terol és també una zona de les més propícies d'Espanya per a la formació de tornados d'alta intensitat, com el que va viure Vilafranca a l'estiu de 2021, que va passar per ple nucli urbà.

De fet, aquesta és la província de la Península on més supercélules es produeixen, un fenomen atmosfèric que és generador tant de tornados com de les habituals pedregades.

Segons indica l'Agència Estatal de Metereología, la zona, amb moltes planes elevades per damunt dels 1.000 metres d'altitud pateix una important insolació tèrmica durant el dia el que produeix una convergència a gran escala.

A més, aquesta és una zona on convergeixen els vents del Mediterrani amb els de l'Atlàntic, per la qual cosa tant tempestes com supercélules són habituals.

L'epicentre de tota Espanya està, de nou, en la confluència del Maestrat castellonenc amb el turolenc, és a dir, a Vilafranca, on s'arriba al rècord de 1’8 supercélulas a l'any.