CASTELLÓN PROVINCIA | ECONOMIA I NEGOCI

La vicepresidenta Calviño destaca la resistència del sector tauleller i espera que s'estabilitze el preu de l'energia

CARLOS MEDINA - 11/01/2023

La ministra assegura que des del Govern “s'està veient quines mesures d'ajudes directes poden arribar” a les esmalteres, excloses en l'últim paquet d'ajudes

La vicepresidenta i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha visitat aquest dimecres la ciutat de Castelló, on ha mantingut diverses trobades amb PortCastelló, l'Ajuntament, els instituts tecnològics de la Universitat Jaume I i amb el sector tauleller.Minuts abans d'acudir a la reunió amb les patronals del taulell la vicepresidenta ha volgut destacar resistència del sector davant “la complicada conjuntura internacional”.
“El sector ha pogut mantenir el bon ritme de vendes i la seua facturació ha crescut en els últims mesos”, ha indicat la ministra, que fia la solució de la crisi energètica al fet que s'estabilitzen els preus.
“Hem de veure com evoluciona la situació, esperem que es mantinga l'estabilització dels preus de l'energia en els mercats internacionals i que seguim en la senda de descens de la inflació, que és la més baixa de la zona euro”, ha assenyalat.
Així mateix, Calviño ha destacat “el fort compromís del govern amb la província, amb el sector azulejero i amb la seua economia” i ha recordat que la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, està “en diàleg constate amb el sector azulejero”.
En aquest sentit, ha enumerat algunes mesures preses des de 2021 per a pal·liar els efectes de la crisi internacional de l'energia, com la baixada dels preus amb el topall ibèric, la compensació de costos de co2, el Perte de descarbonització finançat amb fons europeus o la baixada dels càrrecs, peatges i impostos a l'electricitat.
A més, s'ha referit a les mesures de suport a les empreses gasintensivas incloses en el sisè paquet de mesures del govern. Un “volum extraordinari d'ajudes”, en paraules de la ministra, que des del sector azulejero consideren insuficient.
Cal recordar que el Govern va aprovar a la fi d'any 950 milions d'euros per a pal·liar els efectes dels costos energètics en la indústria gasintensiva espanyola, entre la qual es troba la ceràmica.
No obstant això, el sector va lamentar que Itàlia, el principal competidor del taulell castellonenc, haja augmentat les ajudes per a la compra del gas fins a quasi 1.000 milions d'euros, una xifra que a Espanya s'haurà de repartir entre totes les indústries que utilitzen el gas.
D'altra banda, un altre sector important associat a la ceràmica, el de les fregides, colors i esmalts, ha quedat fora del llistat de clústers econòmics que es poden acollir a les ajudes, la qual cosa augmenta la preocupació pels possibles tancaments i deslocalitzacions.
En aquest sentit, Calviño ha recordat que aquest sector sí que està cobert pels préstecs ICO que sumen 500 milions i ha assegurat que des del Govern “s'està veient quines mesures d'ajudes directes poden arribar”.